Nyitókép: Facebook (Forró Krisztián)

 

Furcsa találkozó volt kedden a Szövetség székházában, még furcsább üzenetekkel. Kezdjük az elején!

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter eljött Pozsonyba, hogy üdvözölje az új szlovák kormány tagjait, akik győzelméért a Fidesz szorított. Nem is rejtette ezt véka alá a választási kampányban. Ezt lehet elítélni progresszív oldalról, mindenesetre sokkal karakánabb, egyenesebb kiállás, mint az az álszent, képmutató hozzáállás, amit a liberálisok általában mutatnak. A pozsonyi elnöki palotában és Brüsszelben egyaránt.

 

Szijjártót láthatóan barátként, harcostársként fogadta Robert Fico (Smer) kormányfő, Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter, Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter és Richard Raši (Hlas) fejlesztési miniszter.

 

hirdetes

Majd a parlamentben Peter Pellegrini (Hlas) házelnök, Andrej Danko (SNS) és Peter Žiga (Hlas) parlamenti alelnökök is.

 

A mellékelt fotókból is jól kivehető, milyen baráti politikai viszony, ideológiai rokonság áll fenn a két kormányzat között. Michal Šimečka, a progresszívok üdvöskéje még véletlenül sem tűnt fel a fényképeken.

 

Ezt követően Szijjártó Péter megállt a Szövetség-Aliancia székházában egy formális találkozóra, hogy szereplési lehetőséget adjon Forró Krisztiánéknak.

 

Igen, amint azt a választásokat követően elsőként megírtuk, a párt választási eredménye jobb, mint amilyen a felvidéki magyar közösség jelenlegi állapota. Ehhez a néhány, kampányolni hajlandó szövetségesen kívül komoly mértékben hozzájárult Gyimesi György, Halász Béla, és az a piaci körülmények között teljesítő erőtér is, akik hitelességükkel segítették az eredményt (és a 3,4 millió euró megszerzését). Anélkül, hogy ebből bármilyen hasznuk származna.

 

Igen, róluk feledkezett meg azonnal a Szövetség. Forró Krisztián és társai azonnal le is nyúlták az „eredményt”. Gyimesit például meg sem hívták a Szijjártóval való találkozóra, a pártelnök pedig a magyar miniszterrel való négyszemközti találkozóján információink szerint egyenesen azt kérte, hogy Budapest adja kizárólag Forró kezébe a felvidéki civil szervezetekhez áramló magyarországi támogatások feletti döntés jogát.

 

Majd jött a közös sajtótájékoztató, ahol Forró megismételte választások utáni narratíváját, miszerint a Szövetség kapocs kíván lenni a magyar és a szlovák kormány között. (Utólag ezt a két ország közotti közvetítésre finomította, de ez a lényegen nem változtat.)

 

Kérdésünkre, hogy hol látja Forró a kapocs szerepét, amikor a magyar és a szlovák kormány között sokkal jobb a viszony, mint a Smer és a Szövetség között, Forró nem tudott érdemi választ adni.

 

A Szövetség elnöke vélhetően nem tudatosította azt sem, hogy ezzel Orbán Viktort és Robert Ficót is lekiskorúsítja, mintha a Szövetség nélkül a két kormányzat szót sem tudna érteni egymással. A valóság ezzel szemben az, hogy sem a Fidesznek, sem a Smernek, Hlasnak, SNS-nek semmi szükségük kapocsra ahhoz, hogy jó viszonyban legyenek egymással.

 

Ha Forró nem csak a levegőbe beszélne, akkor már a szlovák és a magyar delegációk találkozóin ott ült volna kapocsként. De nem így volt! A mellette álló Szijjártó Forró szavaikor már túl volt a szlovák partnereivel való tárgyalásokon.

 

Hogy mit szól a Smer és Robert Fico Forró ambíciójához, hamarosan kiderül. A Szövetség mindenesetre (bár többen óvták ettől Forrót) a választások előtt ahol csak tudta, elutasította a Smerrel való jövőbeni együttműködést. Ezt a pártelnök most egy gyors köpönyegfordítással szívesen feledtetné.

 

Forró Krisztián kapocs szerepre itt egyedül Budapest felé pozicionálhatja magát, melyre hatalomszerzési céllal, kisajátítva a Szövetség bukást jelentő választási eredményét, a négyszemközti találkozón információink szerint kísérletet is tett.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.