Nyitókép: Facebook, Szövetség

 

December 9-én, a Komáromi járásban található Paton tartja választások utáni tisztség-átmentő kongresszusát a Szövetség-Aliancia. Nagy a csend, a titkolózás a párton belül, kifelé teljes hírzárlatot rendeltek el a leginkább a választóiktól kapott 3,4 millió euró elköltésével, a funkciók újraosztásával foglalkozó párt vezetői. Érdemi, politikai munka helyett, amit egyre inkább már a magyar miniszterelnök sem hagy szó nélkül.

 

Király Zsolt: A Gyimesi-jelenség nélkül a Szövetség történelmi vereséget szenvedett volna és csődbe megy

 

A Körkép.sk-nak sikerült kinyomoznia, mi várható a tanácskozáson

 

Történelmi eredmény, így értékelte 2023. október 1-jén a Forró Krisztián vezette párt a választási eredményét. Konkrétan azt a tényt, hogy hatodszor sem sikerült bejutniuk a parlamentbe. Ami minden, csak nem történelmi eredmény. Az biztos, hogy a Szövetség-Aliancia jobb eredményt ért el a választásokon, mint amilyenre őszinte pillanataiban saját maga számított, és amilyen állapotában a felvidéki magyar társadalom jelenleg van.

 

Ennek legfőbb (de közel sem az egyetlen) oka a Gyimesi György és Halász Béla által behozott, az egykori MKP-tól már elfordult,  Világi Oszkár Összefogására és a nemzetáruló Most-Hídra soha nem szavazó magyar szavazatok voltak.

 

Micskó András: Mire lehet jó Orbánnak az Aliancia, és mire mennek majd Ficóval?

 

Igen, Forró Krisztián pártelnök eredménye megsüvegelendő. Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy soha nem volt még példa az MKP történetében ilyen szintű, mérhetetlen hatalmi és pénzügyi koncentrációra, mint amilyen Forró kezében összpontosult a legutóbbi választások előtt. Forró nemcsak pártelnök, de listavezető és kampányfőnök is volt egy személyben. Így szinte mindenről egymaga döntött. 

 

Forró: rengeteg pénz önmagára

 

Az óriásplakátok többségén ő szerepelt, a saját láttatását szolgáló Facebook-kampánya például 30 ezer euróba került. Mindezt a Szövetség-Aliancia közös kampányköltségéből költötte ÖNMAGÁRA. Mindenkinél többet párton belül, ami országos szinten is a 13. legmagasabb összeg. Érzékeltetésként, a csak a Facebookon elköltött, kisebb BMW-t kitevő összeg több, mint amennyit Robert Ficora költött a Smer, és háromszor annyi, mint amennyit a saját zsebből kampányoló Gyimesi György megengedhetett magának.

 

Na, de vissza a Szövetség kongresszusához. A “történelmi eredmény” (melynek hallatán egyébként Szijjártó Péter is fintorgott Pozsonyban – alább visszanézhető videón) már előrevetítette, hogy a párt országos elnöksége önmaga átmentésében érdekelt.  

 

 

Nézzük hát, mi várható Paton!

 

A Körkép.sk több párton belüli, a dolgok állására jó rálátással bíró forrással beszélgetett. Ezek alapján a következő kép rajzolódik ki:

 

A Szövetség december 9-i kongresszusán megszünteti a platformokat. Vigyázat azonban, a döntés formális. Először is, minden személyi pozíció az új elnökségben még a jelenlegi platformrendszer alapján kerül meghatározása. Magyarra lefordítva, a Szövetség platformjai először átmentik magukat az új elnökségbe, majd megszüntetik önmagukat, azaz a platformokat. Még egyértelműbben, hogy mindenki értse, először kvóta alapján bejuttatják magukat oda, ahol kizárólag teljesítmény alapján kellene szerepelniük, majd megszüntetik a platformokat.

 

Király Zsolt: Miért született ilyen eredmény?

 

Ez így szinte senkinek sem jó, kivéve a politikai túlélőket. Mert mi értelme olyan személynek az elnökségben csücsülni, akitől a választási kampányban sem sikerült megtudnunk, hogy mit gondol a migránsokról, a Smerről és a PS-ről, a Fideszről, az ukrajnai háborúról, a liberális – patrióta szembenállásról, stb. stb.

 

A pártelnök marad Forró Krisztián. Az Országos Tanács elnökének névtábláját szintén nem kell lecsavarozni, marad a hidas Pandy Péter. Az első kozmetikai változás a Világi Oszkár által életre keltett Összefogás platformot érinti. Az alelnöki székben ugyanis jelen állás szerint Orosz Örs váltja majd az ezúttal is csúfosan leszerepelt, a választók által soha sehová meg nem választott, ferde jellemű, gumigerincű Mózes Szabolcsot.

 

Díszpinty Gyimesi

 

Gyimesi Györggyel futottak még szinten, afféle második alelnöknek számol Forró Krisztián. Azaz, a legnépszerűbb párton kívüli felvidéki magyar  Mózes-Orosz mögé szorulna a hierarchiában. Hogy Gyimesinek (és választóinak) mennyire felel meg az ilyen megalázó pozíció, azt legkésőbb december 9-én megtudjuk. Hogy mit adott Gyimesi a Szövetségnek, azt ebben a cikkünkben kielemeztük. Hogy mit tud adni a Szövetség Gyimesinek, arról azért nem írtunk, mert magunk sem ismerjük az erről szóló cikk tartalmát.

 

Mindenesetre, Gyimesi nincs csöndben, és közösségi oldalán mutat rá a szükséges reform folyamatokra. Hogy ez nem tetszik az érintetteknek, teljesen érthető. Forró mindenesetre nyugodt lehet, hiszen addig sem az ő pozíciójának megkérdőjelezésével foglalkoznak.

 

16 fős Országos Elnökség

 

A Szövetség-Aliancia (régi) új elnöksége várhatóan 16 fős lesz. Minimális személyi változtatással. Leginkább Őry Péternek, Farkas Ivánnak, Beke Beátának és Vitkó Andreának van oka aggódnia a jelenleg még 18 fős OE tagjai közül. Berényi József, aki az egész tisztújítást a háttérből menedzseli, azt az elvet követi, hogy a választásokon legtöbb karikát (így szerintük bizalmat) szerzett jelöltek számára van hely az elnökségben. Azoknak pedig, akik nem vállalták az országos megmérettetést (mint például Farkas Iván), marad a saját maguk által választott regionális szerep.

 

Természetesen, amit általában nem kötnek a mezei kongresszusi küldöttek és a politika iránt érdeklődő választó orrára, hogy a többség így eleve versenyhátrányból indult, hiszen a kampány fókuszában  általában a saját magukat “csúcspolitikusnak” tartó Országos Elnökség tagjai szerepeltek. 

 

A toxikus Bauer Ildikótól például legszívesebben szintén megszabadulna az elnökség, de ismét oligarcha háttere miatt ez egyelőre érzékeny téma. Pedig Bauer(fél)Milcsa a kisujját sem mozdította a kampányban, és már a komáromi polgármester választáson is csúfosan leszerepelt. Nem beszélve arról, hogy azon kvóta”politikus” mintapéldánya, aki csak van, de nem tudjuk, hogy mire. Politikai nézete nincs, politizálni a mai napig nem sikerült megtanulnia. 

 

Névváltoztatás?

 

A kongresszuson napirendre tűzhetik a párt átnevezését is, mégpedig Magyar Szövetségre. A nevet Forró Krisztián köre ügyesen kimentette a nemzetáruló hidasok karmai közül (erről itt írtunk bővebben.) Ha akarják, nagyon könnyen, egyetlen szavazással megoldható a névváltoztatás. Persze, csak ha akarják…

 

EP-lista

 

Anyagiak tekintetében mindenképpen a pénz a kongresszus legfontosabb témája. Egy Európai Parlamenti képviselő ugyanis mindenféle juttatásokkal, havi fizetésekkel, együtt 5 éves mandátuma alatt hozzávetőlegesen 1,5 millió eurót (+ valorizáció) vihet haza. Havi szinten 25 ezret. Szép kis összeg, ugye? Ehhez jön még egyszer ugyanennyi, tehát újabb 1,5 millió euró. Mégpedig  asszisztensekre, képviselői irodára, ilyen-olyan elemzésekre. Egyetlen EP-képviselő, illetve kabinetje tehát annyi pénzt vihet haza 5 év alatt, mint amennyit maga a Szövetség számolgathat most a székházban a parlamenti választásokon elért “történelmi eredmény” után a választóknak köszönhetően. Akikre azóta is magasról tesznek. 

 

És hogy kik kaphatnak esélyt-e pénzösszeg megszerzésére? Értsd, ki szerepelhet az EP-lista “befutó” helyein?

 

A Körkép.sk információi szerint a listavezető ha törik ha szakad, Berényi József lesz. Berényi ugyanis már politikai nyugdíjára készül. Másfél millió euró egy választási ciklus alatt (esetleg majd még egy mandátum), majd a 2-3 ezer eurós brüsszeli nyugdíj gondtalanná teheti az ember éveit élete végéig.

 

Berényi két tévedése – stratégiai lépéshátrány a Felvidéken

 

 Második helyen jelen állás szerint Pandy Péter szerepelhet majd. Ő azonban nem gondolja komolyan a kijutást, leginkább saját maga láttatására, építésére szeretné felhasználni a kampányt. A harmadik név várhatóan Orosz Örs lesz, aki ahol pénzszag van, ott általában megjelenik. Berényi a Körképnek adott interjújában elmondta, hogy minimum 1, de ideális esetben akár 2 mandátummal is számolhat a Szövetség-Aliancia a jövő évi EP-választásokon.

 

Államfőjelölt

 

Elsőként maga Gyimesi György jelentette be még tavaly decemberben a Körképnek nyilatkozva, hogy gondolkodik az államfőválasztáson. Azóta azonban Forró Krisztián is bejelentkezett a pozícióra. Forró nem titkolt célja ugyanis, hogy jobb eredményt érjen el Bárdos Gyulánál, aki a 2014-es államfőválasztáson viszonylag gyengén szerepelt. Az országos szinten különféle hitelességi problémák, személyi harcok miatt egyre súlyosabb problémákkal küzdő, anyagilag ellenben rendkívül jó kondícióban lévő Csemadok elnöke legutóbb, 2014-ben az akkor még közel 10 százalékos felvidéki magyarság létszáma mellett alig 5,5 százalékot szerzett. A kibúvója akkor az volt, hogy de hát elérte az öt százalékot, ami irreleváns, lévén, hogy köztársaságielnök-választáson indult. Ott pedig nem a parlamenti küszöb a mérvadó (5 %), hanem az akkor még közel 10 százaléknyi felvidéki magyarság.

 

Forró tehát legalább 5,5 százalékot szeretne hozni, Gyimesiről pedig már szó sem esik. Úgy tudjuk, a párt és maga Forró kifejezetten nem akarja, hogy Gyimesi bezavarjon, azaz induljon az államfőválasztáson.

 

Mi lesz Gyimesivel?

 

Gyimesi György nevét várhatóan gyakran ragozzák majd a kongresszuson is. Hogy személyes jelenléte mellett vagy sem, az csak rajta múlik. 

 

A Berényi-Forró duó mindenesetre már most járja a magyarlakta járásokat, és az aktivistáknak való köszöngetés leple alatt készítik fel a kongresszusi küldötteket arra, hogy a fentiek tükrében minden a terveik szerint alakuljon majd december 9-én.

 

Választók kérdezték

 

Hogy az elbukott parlamenti választást illett volna kielemeznie a pártnak, már szóba sem kerül.  Az érintettek közül ez már senkit sem érdekel. Ők már vagy a 3,4 millió euró elköltésével foglalkoznak, vagy az EP-választásokon bezsebelhető eurómilliókra, esetleg saját tisztségeik megszerzésére fókuszálnak. Mi több, kapocs-ötletük is csúfosan befuccsolt.

 

Ez már Orbán Viktornak is kevés

 

Ennek ára az is, hogy beáldozták érte a Szövetség érdemi politizálását. Ezért nincs értékelhető teljesítmény a párt részéről a választások óta. Ahol mondani kell valamit, ott ugyanis könnyen konfliktus robbanhat ki. És akkor összedől a kártyavár, vele meg a kinézett pozíció azon pár tucat közéleti szereplő számára, akik rettentő jól élnek még ma is az “érdekképviseletből,” függetlenül attól, hogy politikai teljesítményt tesznek le valójában az asztalra.

 

Hogy nem elegendőt, arra rendszeresen rámutatunk a Körképen, és elmondta Orbán Viktor is a nyáron Tusnádfürdőn, illetve legutóbb a MÁÉRTEN. Hogy lesz-e változás, az a választópolgárokon múlik. A Szövetség politikusai számára saját megélhetésük a legfontosabb. Ez a hallgatás ára.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 30 olvasónak tetszik ez a cikk.