A Martosi Szabadegyetem után sem maradunk zenei és kulturális csemege nélkül. Ezen a hétvégén, július 19-20-án zajlik ugyanis a Kürti Borfesztivál, melynek idei promójába sajnos némi rossz szájíz is vegyült (erről bővebben cikkünk alján).

Az esemény egyébként az Ister-Gránum régió legnagyobb borászati fesztiválja, bár idén a közeli Bátorkeszi is tekintélyparancsoló rendezvénnyel rukkolt elő.  Ám téved az, aki azt feltételezi, hogy konkurencia harc folyna a községek, dűlők között. Mindegyik boros esemény azt a méltatlan berögződést hivatott rombolni, hogy a felvidéki borok kevésbé minőségiek a külföldi piacon található társaikhoz képest. Szerencsére számtalan felvidéki borász bizonyította már rangos versenyeken, hogy kincset érő nedűket, fajtajelleges borokat képes ez a vidék is fakasztani.

 Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A kétnapos rendezvényen természetesen a szőlő és isteni nektárja, a bor lesz főszerepben. Az alapanyagot 27 helyi, 19 környékbéli és 8 külföldi borász fogja szolgáltatni és biztosak vagyunk benne, hogy ahogy minden évben, úgy idén is termésük legjavát hozzák magukkal. A szebbnél-szebb borok kóstolásán kívül továbbá számtalan előadás, beszélgetés, hagyományőrző program szórakoztatja a kilátogatókat. Tán mondani sem kell, hogy a programok nagyrésze mind a borral és annak fogyasztási, termelési szokásaival kapcsolatos.

Feleségeknek (vagy pont, hogy férjeknek) és gyermekeknek sem kell búsulniuk, mert a boron kívül lesz könnyűzenei és táncprodukciós része is a fesztiválnak. Összesen négy színpad várja az érdeklődőket a szőlőhegy területén. Ezeken láthatunk citerazenekart, dalegyletet, asszonykórust, énekcsoportokst, modern és néptánccsoportokst, mazsorettek produkcióit, és természetesen nem maradhat el a szabad ég alatti szentmise sem. Kétség kívül a legnagyobb sztárvendég Demjén Rózsi lesz, aki örökzöld dallamaival, biztos, hogy nem ismeretlen a kürti és környékbéli vendégeknek sem. Mellette színpadra lép még a felvidéki származású méltán elismert Agócs Gergely, népzenész is. A vasárnapi nap különös érdekessége pedig a prímástalálkozó lesz, mellyel zárulnak a kulturális programok. Hogy a gyermekek se unatkozzanak, amíg apa (vagy anya) végigkóstolgatja a térség legszebb borait, a szervezők gondoskodnak róluk is. Az egész hétvége során várják őket az arcfestők, kézműves foglalkozások, az állatsimogató, gazdaudvar és még sok egyéb érdekesség.

Aki szereti a hangulatos fesztiválokat, a jó zenéket, produkciókat és a minőségi szép borokat, mindezt egy festői környezetű szőlőhegy ölelésében, annak nagyon is ajánljuk az eseményt.

kurt szlovakul
A Kürti Borfesztivál menthetetlenül (?) szlovákosodik, ahogy az a látható.

Az idei fesztiválon azonban kis üröm is vegyül az örömbe. A Facebookon futottunk bele az alábbi kommentbe:

 hirdetes_400x285  

Baj van…

Minden tiszteletünk a szervezőké, és visszajáró vendégei vagyunk a Kürti Borfesztnek, de már valahogy nem érezzük magunkénak… A jó kis felvidéki rendezvény kezdi elveszíteni arculatát. Az óriásplakátokról, poszterekről eltűnt a magyar felirat, jön az Elán (amely a Mečiar-korszak meghatározó agitátora volt)… Rossz irányba indult el a rendezvény. Sajnos behódolván és szemezgetvén a többségi nemzettel elszlovákosítják lassan a fesztet. Inkább azzal kéne idevonzani a szlovák vendégeket, hogy a fesztivál megőrzi és visszaadja a hely, környék és itt élő magyar közösség jellegzetességeit, kultúráját, szokásait. Elánra elmehetünk Modrára is….

Reméljük nem veszítjük el Kürtöt…

Forrás: Ahol magyarul beszélhetsz Újvárban fb csoport

Kürtön valószínűleg idén is kiváló fesztivál lesz, mi a Körképen pedig drukkolunk annak, hogy a szervezők észbekapjanak, és a szlovák nyelv iránti behódolás, igénytelenség helyett jövőre nem feledkeznem meg az esemény kétnyelvű óriásplakátjairól sem.

tsák

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!