Újra augusztus, újra Sziget. De úgy is mondhatnánk, hogy újra Placebo és újra Prodigy Budapesten. Még jó, hogy ettől sokkal színesebb program is vár ránk a Szigeten. Hogy van élet ezeken túl is, most bemutatunk 10+10 zenekart, akik miatt megéri vízumot váltani a Fesztiválköztársaságba.

Legutóbbi cikkünkben a hétfőtől csütörtökig tartó programmal foglalkoztunk, most rátérünk a hétfőn kezdődött Sziget  hétvégi programjára.

Manic Street Preachers

– egy walesi rockzenekar, akik a kilencvenes években váltak híressé. Szövegeikben gyakran állnak ki az elnyomottak és az elesettek mellett, nem ritkán politikai felhangja is van a zenéjüknek. Érdekesség, hogy gitárosuk és dalszövegírójuk, Richey James Edwards 1995februárjában egy interjú után nyomtalanul eltűnt, s azóta sem tudni mi történt vele. A banda karrierjét azonban ez sem törte ketté, és 2009-ben az NME Awards-on életművükért megkapták a Godlike Genius Award-ot. (Péntek, Pop-Rock Nagyszínpad, 19.30)

Madness

 hirdetes_300x300  

A hetvenes évek közepeén alakult együttes a ska nagypapái, akik annak ellenére, hogy közel negyvené éve nyomják az ipart, még mindig képesek a napfényes zenével az esőfelhőket is szétkergetni. Négy albumuk az arany, kettő az ezüst és ugyanennyi a platina minősítést érdemelte ki Nagy-Britanniában, tizenöt daluk pedig a legjobb tíz között szerepelt a brit slágerlistán, és sokan gondolják úgy, hogy a Madness a világ legviccesebb zenekara. Szombaton ezt is leellenőrizhetjük.  (Szombat, Pop-Rock Nagyszínpad, 19.30)

Outkast

Antwan ‘Big Boi’ Patton és André ‘André 3000’ Benjamin alkotta hip-hop duó leghíresebb közös munkája 2003-ban jelent meg, ezt a nagyközönség elsősorban a Hey ya! és a The Way You Move slágerekről ismer, a zenetörténet meg az ezért járó Grammy-díjról. Bár 2006 után határozatlan időre szüneteltették a közös munkát, nemrég újra összálltak, és idén egy  több mint negyven helyszínes turnésorozatt ünneplik a debutálóalbumuk kiadásának 20. évfordulóját. A listára pedig szerencsénkre a Sziget is felkerült. (Vasárnap, Pop-Rock Nagyszínpad, 19.30)

Calvin Harris

A tavalyi nagy sikerű  David Guetta-féle „End Show” idén is megismétlik a szervezők, ezúttal a Guiness rekorder Calvin Harris közreműködésével. A „mainstream elektronikus zenei univerzum” egyik legnagyobb neve, harmadik nagylemezéről, az 18 Months-ról kilenc száma vezette a brit slágerlistát, ezzel ő az az előadó, aki kizárólag egy lemez anyagával ilyen teljesítményre volt képes. Mondani sem kell, hogy több NME Awards díj, és egy Grammy is áll mögötte. Rajongók pedig készüljenek az új slágerekre, hiszen kilátásban van már a negyedik album is. (Vasárnap, Pop-Rock Nagyszínpad, 21.30)

Klaxons

Háromtagú acid rave-punk-funk együttes a Brit szigetekről. Most pedig elsütjük a „a zenéről írni olyan mint az építészetről táncolni poént, és nem írunk mást. És ha már építészet: a Klaxons tagjai eklektikusabbak mint Ybl Miklós, Hauszmann Alajos és Steindl Imre együttvéve. Hallgassátok meg inkább a zenét. (Péntek, A38 Színpad, 23.30)

La Roux

A szintipop duót egyszer már láttuk a saját szemünkkel is a Szigeten, akkor még csak egy elég friss album állt a hátuk mögött, és alig 45 percet kaptak a Nagyszínpadon. Elly Jackson énekesnő és Ben Langmaid producer-szövegíró-billentyűs azóta már jópár új dallal is bővítették a repertoárjukat, hiszen gőzerőkkel dolgoznak a második albumom. Addig is kiélvezhetjük a most már majdnem dupla olyan hosszú koncertet a a jól ismerteket (Bulletproof, Quicksand, In It For The Kill) és a kevésbé ismerteket (Uptight Downtown, Kiss and Not Tell, Sexoteque, Tropical Chancer). (Vasárnap, A38 Színpad, 21.40)

The Kooks

Nagy kedvenc brit rockegyettüs, akik nevét David Bowie azonos című száma inspirálta. Zenéjükben minden jó benne van, amit a Brit-szigetek adtak nekünk (post punk, britpop) egy kis popos beütéssel. Platinalemezek, milliós lemezeladások és a többi és a többi.(Vasárnap, Pop-Rock Nagyszínpad, 17.45)

Jagwar Ma

Az ausztrál trió mégcsak egyetlen egy lemezzel büszkélkedik, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy a XX és a Foals turnézni hívják őket. Felléptek már a Glastonbury-n és a Pokkelpuppon is, most a Sziget a soros, hogy bemutassák pszichedelikus-dance zenéjüket. (Szombat, A38 Színpad, 19.50)

Die Fantastischen Vier

A német hip-hop feltalálói, a a Die Da!?! Című számouk 1992-ben az első hivatalos német hip-hop sláger lett. Több mint negyed évszázaddala  hátuk mögött is van még bennük spiritusz, hamarosan megjelenteti Rekord címmel új albumot is megjelentetnek.(Péntek, Pop-Rock Nagyszínpad, 16.00)

NOFX

A végére pedig még egy punk zenekar, mert amíg Vivienn Westwood bugyi nélkül járkál a királynőhöz, addig Punk´s not death. Szóval a NOFX Amerikából érkezik, és az 1983 óta tartó karrierjükkel a veteránabb lázadók közé tartoznak, akik máig nem tesznek lakatot a szájukra, ha a politikáról va szó: 2003-ban ők készítették a Bush-kormányzat ellen fellépő Rock Against Bush mozgalom egyik legfontosabb albumát The War on Errorism címmel, legutóbbi nagylemezük, a Self Entitled pedig 2012. szeptember 11-én jelent meg. (Vasárnap, A38 Színpad, 19.50)

 Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Első rész:

10+10 zenekar, akik miatt érdemes kimenned a Szigetre

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!