Az Arab-félsziget déli részén fekvő Jemen a nemzetközi figyelem középpontjába került miután kiderült, hogy a január 7-i, Charlie Hebdo kiadó elleni támadást végrehajtó Kouachi-fivérek az arab országban kaptak fegyveres kiképzést. Majd nem sokkal később az országban székelő Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) is magára vállalta a támadások megszervezését.

Az eset rávilágított arra, hogy az Öböl-menti országban uralkodó káosznak köszönhetően az AQAP igencsak megerősödött és az egyik legerősebb terrorista szervezetté vált a világban. A Jemen iránti figyelem az elmúlt napokban tovább növekedett: az évek (ha nem évtizedek) óta tartó polgárháború teljesen új szintre emelkedett, amikor a lázadók megrohamozták az elnöki palotát és az államfői rezidenciát, majd nem sokkal később a  teljes vezetés lemondott.

A Kouchai-fivérek. Egyik Jemenben kapott egy kiképzést.
A Kouachi-fivérek Jemenben kaptak kiképzést.

Mai külpolitikai írásunkban röviden elemezzük a lassan huszonöt éve tartó jemeni belpolitikai káoszt,a szemben álló feleket, az AQAP-t, valamint a regionális hatalmak – Irán és Szaúd-Arábia – szerepét az eseményekben.

Boldogtalan újraegyesítés

Először is fontos röviden bemutatni az ország – vagyis a két ország – történelmét a hidegháborútól kezdődően. Akkor ugyanis még két Jemen létezett: északon Szanaa központtal a jemeni imamátus ( Jemeni Mutavakkilita Királyság), délen pedig Áden központtal egy brit protektorátus alá tartozó „ország.”

1962-ben Észak-Jemenben Abdullah asz-Szallál ezredes – az egyiptomi Nasszer támogatásával – puccsot hajtott végre és több éves polgárháború után kikiáltotta a Jemeni Arab Köztársaságot. Dél-Jemen 1967. november 30-án vált függetlenné, ahol nem sokkal később az arab világ egyetlen nyíltan marxista, vagy ahogy a helyiek nevezték „tudományos szocialista” rendszerét vezették be. Mindkét országban gyakoriak voltak a puccsok, a polgárháborúk és a lázadások, miközben a hetvenes években határháború is zajlott a két állam között. Észak- és Dél-Jemen 1990-ben egyesült.

 hirdetes_810x300  
A két Jemen a hidegháború idején.
A két Jemen

Az újraegyesítés öröme azonban nem tartott soká. Mivel az 1993-as választások előzetes eredményei alaposan felborították volna a status quót, vagyis a korábbi északi államfő, majd az egyesült Jemen első elnöke – Ali Abdullah Száleh – féltve a hatalmát sima polgárháborút robbantott ki a déli területekről származó alelnökkel, Ali-Szalim al-Beidhhel szemben. Habár hivatalosan pár hónapig tartott, de hatalmas pusztítás vitt végbe az országban, s a délieknek szinte minden önrendelkezési joga és kiváltsága megszűnt.

Az egész ország Száleh irányítása alá került, aki a 90-es években egyeduralmat épített ki és az elnyomáson kívül csak a nyomor és a szegénység növekedett.

Az egykori dél-jemeni katonák állása
Pillanatképek az 1994-es polgárháborúból. A háború után a déliek a mai napig „nemzeti gyásznapnak” tartják az Egyesülés Napját (május 22) és inkább november 30-a számít nemzeti ünnepnek, vagyis, amikor 1967-ben függetlenné váltak.

Száleh valószínűleg élete végéig hatalmon maradt volna, ha  nincs az „arab tavasz”. Mivel reformpróbálkozásai sorra elbuktak, a szegénység pedig nőttön nőtt az országban, a biztonsági helyzet pedig egyre rosszabbodott, 2011-től állandósultak a felkelések és az összecsapások.

Száleh végül 2011 novemberében Rijádban aláírta az Öböl Menti Együttműködés Tanácsa (GCC) által előterjesztett átmeneti tervet, amelynek értelmében lemondott a hatalomról,  saját és családja jogi immunitásáért cserébe. Utóda az egykori alelnök, Abbed Rabbo Manszúr Hádi lett, de ezzel korántsem csitultak az indulatok az országban.

Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök, amikor aláírja a Riyadh
Ali Abdullah Száleh (bal oldalt) volt jemeni elnök, amikor aláírta a védelmét garantáló szerződést.

Sokszereplős játék

Egy „átlagos” polgárháborúval ellentétben Jemenben nem két, hanem három-négy fél van. Kezdjük először is a síita jemeni harcosokkal, a húszikkal. Nevüket Husszein Badr al-Din Húsziról kapták, aki 2004-ben kezdte meg a függetlenségi harcát, valamint a Zaidi síiták megvédését. Az egyik és egyben legerősebb fegyveres csoportjukat Anszarulláhnak (Isten Partizánjainak) nevezik, s eddig hat (!) háborút vívtak a kormánnyal.

Húszi 2010-ben elesett egy csatában, majd ezután békét kötöttek a felek. Igaz, nem tartott sokáig a fegyverszünet: Száleh lemondása után kiújultak a harcok és a húszik fokozatosan délre  terjeszkedtek. Nemcsak a hadsereget, hanem a szunnita törzseket és az al-Kaidát is többször megverték.

Húszi lázadók északon.
Húszi lázadók északon.

A húszik a főleg szunnitákból álló kormány ellen harcoltak, mivel a síita felekezethez tartozó Száleh bukása után Szanaa erősen diszkriminálta a lakosság negyvenöt százalékát kitevő síitákat. Lényegében a húszik kezdetben északon zajlott, majd amikor nyáron a jemeni kormány megemelte az üzemanyagárakat, és növelte a támogatást eltörölt, megindultak Szanaa felé.

A támogatások megszűnésén kívül leginkább az verte ki a biztosítékot a húsziknál, hogy a kormány hat egyenrangú föderációból álló országgá akarták átalakítani az arab köztársaságot. Mivel a jemeni hadsereget túlságosan lefoglalta az al-Kaida elleni harc, ezért viszonylag gond nélkül megszállták a várost. Elfoglalták a jemeni nemzetközi repülőteret, a védelmi minisztériumot, a katonai bázisok és rendőrségi posztok többségét. Azóta is megszállás alatt tartják a fővárost, miniszterelnököket neveznek ki vagy buktatnak meg attól függően, hogy ki a szimpatikusabb számukra.

Abbed Rabbo Manszúr Hádi a volt jemeni államfő, aki megpróbálta összetartani az országot.
Abbed Rabbo Manszúr Hádi volt jemeni államfő, akinek a hatalmát megdöntötték a húszik.

A jelenlegi belpolitikai káosz legnagyobb nyertese az AQAP, vagyis Arab félsziget al-Kaidája. Viszonylag „friss” szervezetről van szó, mivel a 2009-ben egyesülő jemeni és szaúdi szárnyból jött létre. Ráadásul vezetője az a Naszer al-Vahisi, aki egykoron Oszama bin Laden bizalmasa volt. Az egyik legerősebb és legaktívabb terrorcsoport: szinte hetenként robbantanak – volt már hetven halálos áldozattal járó merényletük is – de külföldi terrorakciókat is szerveznek.

Mivel korábban két alkalommal is megpróbáltak felrobbantani Amerikába tartó repülőgépeket, ezért az Egyesült Államok  pilóta nélküli gépekkel támadta állásaikat. A szervezet azonban egyre erősebbé vált, számos külföldi állampolgárt raboltak el, akiket aztán váltságdíjért elengedtek. Kiképzőtáborokat létesítettek és fokozatosan együttműködést alakítottak ki a többi terrorista csoporttal is.

 A Jemeni al-Kaida akkor írta be magát a történelemkönyvbe, mikor öngyilkos merénylői 2000. októberében robbanóanyaggal megrakott motorcsónakot hajtottak az Ádenben horgonyzó amerikai Cole hadihajónak. A romboló elleni, 17 halálos áldozatot követelő merénylet mellett
A jemeni al-Kaida akkor írta be magát a történelemkönyvbe, amikor öngyilkos merénylői 2000. októberében robbanóanyaggal megrakott motorcsónakot hajtottak bele az Ádeni-öbölben horgonyzó amerikai Cole hadihajóba. A merényletben tizenheten vesztették életüket.

A negyedik, említésre méltó csoport az al-Hírák (Déli Szeparatista Mozgalom), akik szintén egy új, önálló Dél-Jemenért harcolnak. Megunva a kormány tehetetlenségét, a húszik hódításait és az al-Kaida gyakori merényleteit, egyszerűen ultimátumot küldtek a jemeni kormánynak, hogy „november 30-ig vonuljon ki a hadsereg és a civil adminisztráció” Jemen déli részéből, különben leállítják az ország teljes kőolajexportját. Azóta is akadozik az arab ország földgáz és kőolaj kivitele, sztrájkokat és tüntetéseket szerveznek Ádenben.

Az egyik tömegdemonstráció Dél-Jemenben
Az egyik tömegdemonstráció Dél-Jemenben.

Geopolitikai párharcok

Jemen annak ellenére, hogy a világ egyik legszegényebb és legzártabb országa, jelentős geopolitikai harcok színtere. Területén évek óta küzd a befolyásért a Közel-Kelet két  – nemcsak szunnita-síita ellentét szempontjából – legnagyobb riválisának számító országa, Irán és Szaúd-Arábia.

A húszikat  Irán saját szövetségesnek tekinti, pénzügyi és katonai segítséget nyújt a fegyvereseinek. Ráadásul a szunnita kormány  azzal vádolta meg a libanoni Hezbollahot, hogy ők képezték ki a lázadókat. Október 1-én az iráni Forradalmi Gárda tisztjeit szabadították ki egy börtönből,  két évvel ezelőtt pedig a libanoni síita fegyveres szervezetet  letartóztatott tagjait engedték szabadon. Irán célja egyértelmű: egy Teherán-barát kormány létrehozása „Szaúd-Arábia hátsó udvarában”, amellyel igencsak megosztanák Rijád figyelmét.

Robbanás Szanaaban. A szeptember 23-i megszállás óta naponta zajlottak összecsapások a húszik és a kormányerők között, miközben a szunniták is tüntettek ellenük.
Robbanás Szanaaban. A szeptember 23-i megszállás óta naponta zajlottak összecsapások a húszik és a kormányerők között, miközben a szunniták is tüntettek ellenük.

Habár  Szaúd-Arábia most el van foglalva Abdullah uralkodó halálával, a hatalmi átmenettel és az új Szalmán hatalmának megerősödésével, Rijád nem mehet el sokáig szó nélkül a jemeni lépések mellett. Az általa támogatott szunnita kormány megbukott, ami nehéz helyzetbe hozza a szaúdi külpolitikát.

A mostani kaotikus helyzetért és a kormány bukásáért viszont részben Rijád is felelős: tavaly év végén egyszerűen leállították a szaúdi segélyeket. A Perzsa-öböl menti monarchia évente másfél milliárd dollárt adott Jemennek az államapparátus működtetésére és a nyersanyagellátás biztosítására, további 500 millió dollárt pedig a hadsereg fejlesztésére.

Újjáépítik a jemeni-szaúdi határon lévő kerítésrendszert. Többször előfordult, hogy Szaúd-Arábiból
Újjáépítik a jemeni-szaúdi határon lévő kerítésrendszert. Többször előfordult, hogy szaúdi  terroristák Jemenbe szivárogtak át, és nem számítottak ritkaságnak a szaúdi határőrség és az al-Kaida közötti összecsapások sem.

Az új kormány Jemenben egyelőre még nem körvonalazódik, sőt, az alternatívák – szunnita oldalon – igencsak rosszak Szaúd-Arábia számára. Több szunnita törzs vagy az al-Kaidát, vagy a jemeni Muszlim Testvériséget, vagy mindkettőt támogatja. A jemeni Muszlim Testvériség pedig azonkívül, hogy a szaúdi külpolitikában terrorista szervezetnek minősül és számos szaúdi állampolgár is tagja, egyben komoly török-katari kapcsolatokkal és hátszéllel rendelkezik, ami ismét Rijád pozícióját gyengíti.

Amerika is nyugtalan

Ám nemcsak Szaúd-Arábia nyugtalan a helyzet miatt. Az Egyesült Államokat szintén kényelmetlenül érinti a puccs és Hádi bukása. Igazából Washington már 2001.szeptember 11-e után támogatta Szálehet az al-Kaida elleni harcban, számos amerikai fegyverrel látva el az arab országot. Miután kiderült, hogy 2009-ben a texasi Fort Hood bázison 13 emberrel végző amerikai őrnagy, Nidal Malik Hasszán hónapokon át levelezett az al-Kaida jemeni imámjával, sokkal aktívabban avatkoztak be a jemeni al-Kaida elleni harcba.

Barack Obama ezért elrendelte, hogy fokozzák a pilótanélküli gépek (drónok) támadásait az országban, ami bár a hegyekbe szorította vissza a terrorszervezetet, de ez sok civil halálával járt. Hádi bukása után Washington azonnal leállította – legalábbis egy időre – a dróncsapásokat, ráadásul amerikai köztisztviselők kijelentették, hogy a „puccs megbénította Amerika terrorizmusellenes hadjáratát”

Egy dróntámadás után.
Egy jemeni dróntámadás után. Hádi bukásával leállították a támadásokat.

Ahol a káosz az úr…

A nyugtalanságot és a teljes tanácstalanságot tovább növeli, hogy vasárnap a jemeni parlament elhalasztotta aznapi ülését és az új kormány kinevezése sem sikerült. A fővárosban a húszik „örömünnepet” tartanak, miközben a helyi szunniták folyamatosan tüntetnek ellenük és már nem egy – több halálos áldozattal járó – összecsapásra került sor a felek között.A déliek megérezvén a központi hatalom gyengülését, a saját államuk szervezésébe kezdtek, s egyelőre rejtély, hogy miképp profitál majd ebből a helyzetből az al-Kaida.

Egy azonban biztos: a jemeni események és a szaúdi uralkodó halála miatt már most látni, hogy a Közel-Kelet igencsak érdekes és mozgalmas 2015 elé néz.

Krajčír Lukács

A forrásokat megtalálod a cikkben.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!