Nyitókép: hnonline.sk

 

Egy spanyol járőrhajó megpróbált parancsokat osztogatni két brit kereskedelmi hajónak a Gibraltárnál, ráadásul mindezt brit felségvizeken tette. Természetesen nem járt sikerrel. A britek provokációnak tartják a spanyol hajó fellépését.

 

A hírről a gibraltári helyi kormány számolt be.

 

„Úgy tűnik, hogy a spanyol tengerészetnél még mindig vannak emberek, akik azt gondolják, hogy ignorálhatják a nemzetközi jogot”

 

 hirdetes_300x300  

mondta a gibraltári helyi kormány szóvivője.

 

 

A spanyol hadihajó és az egyik kereskedelmi hajó közti kommunikációból a The Daily Telegraph szerint az derült ki, hogy a kereskedelmi hajó legénységi visszaigazolást kért a spanyoloktól, hogy a kihajózásról szóló felszólítást valóban nekik címezték-e. A kereskedelmi hajó értesítette a spanyolokat, hogy lehorgonyoztak, a hadihajó azonban megismételte a felszólítást, hogy hagyják el a spanyol vizeket.

 

A brit tengerészet közbelépése után a spanyol hajó – egyes képek tanúsága szerint kivont fegyverzettel – elhagyta a területet.

 

 

Az incidenst „ostoba játéknak” minősítette a gibraltári helyi kormány szóvivője, aki szerint ezt azok játsszák, akik nem fogadják el a brit fennhatóság érinthetetlenségét Gibraltáron.

 

2017-ben is volt példa már hasonló incidensre, akkor azért keltett nagy figyelmet az ügy, mert komoly diplomáciai szóváltást eredményezett a britek és a spanyolok között.

 

A félszigetnek 30 ezer lakosa van csupán, jelentősége mégis abban rejlik, hogy a Gibraltári-szoros a Földközi-tenger egyetlen kijárata az Atlanti-óceán felé.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!