Hétfőn kiderül, megveszi-e a Penta a SME-t, vagy sem. Ennek kapcsán kiderült az is, hogy szerkesztőségében igazi karakteres emberek ülnek. Gondoljunk néhányukról bármit is, szinte egy emberként szálltak szembe a gorillával. Jelezve, hogy az újságot kiadó Petit Press ugyan megvehető, de ők maguk pénzért nem eladók. A SME 63 újságírója, köztük a főszerkesztő, annak helyettesei, Shooty és Schutz kollektívan jelezték, amennyiben a napilap a Penta befektetőcsoport kezére jut, ők távoznak. A SME az elmúlt hetekben több cikkben is jelezte nemtetszését az ügyletről.

 

A SME igen, az Új Szó nem

 

Ugyanez a tiszteletreméltó, karakteres kiállás a kiadó másik napilapjától, a magyar nyelven megjelenő Új Szótól sajnos hiányzott. Az Új Szó, melynek kiadója szintén a Petit Press, először hosszú hetekig mélyen hallgatott. Egészen múlt péntekig, amikor közösségi oldalunkon felhívtuk erre a furcsa kettősségre a figyelmet, nem érezte szükségét, hogy megszólaljon. Majd szombat reggelre kiadtak egy ilyesmit:

 

 hirdetes_300x300  

„Az Új Szó az egyetlen szlovákiai magyar napilap, tehát egy meggondolatlan lépéssel nem kockáztathatjuk a napilap létét. Másrészt, ha az új tulajdonos – bárki is lesz az – nem szól bele a munkánkba, továbbra is biztosítja a szerkesztőség függetlenségét és a munkavégzés feltételeit, kötelességünk az egyetlen szlovákiai magyar napilapot életben tartani – Önökért, az olvasókért.“

 

A felhívásunk után született nyilatkozat teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Aki összeveti a két lap álláspontját, láthatja a sokatmondó különbséget.

 

A SME kiállását egyébként a .týždeň hetilap is díjazta, mely szolidaritásból az alábbi címlappal jelent meg hétfőn:

penta_tyzden

 

A cseh echo24 szerver pedig arról ír, hogy a szlovákok a cseheknek is feladták a leckét, ahol, mielőtt Andrej Babiš felvásárolta a Mladá fronta DNES-t és a Lidové Noviny-t, ilyen fellépésre nem futotta.

 

Bármi is lesz a hétfői döntés eredménye, mindenki előtt, aki a Pentának fog dolgozni, ott lebeg majd a SME példája.

 

Kár, hogy az Új Szóban (bár biztos akadnak ott is ilyenek), erre nyilvánosan egy embernek sem futotta.

 

Király Zsolt

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!