Alapvető elvárás, hogy úgy mondunk bírálatot valamiről, hogy tudjuk, miről beszélünk. Mészáros András egyetemi tanár – egyébként a Most-Híd frakcióvezetőjének, Solymos Lászlónak az apósa – láthatóan nem tudta.  Ennek ellenére billentyűzetet ragadott.

Hogy az Új Szó végül is vele végeztette-e el a piszkos munkát, vagy magától lőtt ekkora bakot, nem tudni. A lényeg, hogy Mészáros András árnyékra vetődött, és közben nevetség tárgyává vált.

Hétfői kioktató cikkében úgy tört pálcát az MKP, annak pártközlönye, a Hírvivő szerkesztője és a pártelnök személye felett,  hogy a vitatott tartalom eredeti hírforrását ellenőrizte volna. Pedig ha ezt megteszi (vagy mondjuk helyette a napilap felelős szerkesztője), maga is rájöhetett volna, hogy butaságot írt.

meszaros
Mészáros András (középen), tőle jobbra a Most-Híd egyik megálmodója és Bugár Béla mentora, a Kalligrammos Szigeti László. Kép: televizio.sk

A történet rövid összefoglalásaként: Orbán Viktor autonómiára vonatkozó minapi beszédének szövegkörnyezetből kiragadott tudatos félreértelmezésével a napilap olyan hangulatot keltett, mintha Magyarország miniszterelnöke már nem támogatná a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseit.

Az MKP az Új Szó mellékletében fizetett hirdetésként (!) volt kénytelen reagálni. A Hírvivő változtatások nélkül közölte Orbán Viktor szavait, melyből mindenki számára világosan kiderül, hogy az Új Szó március 10-i, manipulatív cikkének írója (aki nem más, mint Solymos László asszisztensének a férje, Lajos P. János) hazudott.

Ezek után jelent meg a napilap hétfői számában Mészáros András reakciója, melyben az MKP-ra vonatkozó sok más egyéb negatív jelző és megállapítás mellett ez áll: „Orbán Viktor beszédét megtöri egy kijelentés: „A miniszterelnök kimondta…“ De nem tudjuk meg, hol végződik a megelőző közvetlen idézet, és hol folytatódik a miniszterelnök beszéde. Azaz: a Hírvivő manipulál engem mint olvasót, és abban a hitben ringat, hogy a Vezér magvas gondolataival kerülök bensőséges viszonyba, pedig könnyen lehet, hogy interpretációról van szó.

 hirdetes_810x300  
Faux-pas
A március 16.-í Új Szóban megjelent cikk.

 

Mivel a Körképen mi magunk is foglalkoztunk a témával, helyre tesszük a dolgokat. A helyzet az, hogy Mészáros András és az Új Szó manipulál.

Orbán Viktor idézőjelbe tett szavai ugyanis az utolsó betűig teljes mértékben megfelelnek a leírtaknak. Beleértve a „A miniszterelnök kimondta…“  részt is. Orbán Viktor ugyanis szó szerint így fogalmazott.

Ha Mészáros András hozzáállása nem lett volna ennyire felületes, slendrián és hanyag, ellenőrzi a forrást, és minderről maga is meggyőződik. Ezt láthatóan nem tette, pedig megtehette volna. Mondjuk itt (a szóban forgó rész 1:16:15-től leellenőrizhető.)

Összefoglalva: Orbán Viktor szavait először tudatosan félreértelmezi a napilap, amire az MKP fizetett hirdetésben reagál. Majd erre kapnak egy újabb reakciót, mely egyenesen valótlan feltételezésen alapul. Kész abszurdum.

Csak reménykedni tudunk, hogy Mészáros András az egyetemi katedrán alaposabban felkészül, hogy elkerülje a hasonló bakikat.

Király Zsolt

Nyitókép: Katedra.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!