Ma, 2013. december 20-án szlovákként szégyellem magam. Rettenetesen szégyellem magam. A nyolc megye egyikében a főispáni posztot nemrégiben egy fasiszta nyerte el. És tudatosítottam, hogy Žáková Malina Hedvig többé már nem a polgártársam. Nagyon, de nagyon szégyellem magam.

Hedvig

Hedviget 2006 augusztusában megverték. Azért mert magyar. Majd Fico és Kaliňák nyilvánosan hazugnak nevezték őt, és megvádolták, hogy mindent csak kitalált. A rendőrség 2007 májusában hamis tanúzás és hamis eskü bűntettével vádolta meg. A nyomozás abszolút zaklatás mely a mai napig nem zárult le. Hedvignél betelt a pohár. Egy másik ország állampolgárságát kérvényezte. Magyarországét. És megkapta. Ezzel pedig elvesztette a szlovák állampolgárságát. Mert a Fico – Kaliňák-féle állampolgársági törvény 2010-től így szabja meg.

Hedvig, Frank
Kép: Ondrej Dostál blogja

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Sokáig jó érzéssel töltött el, hogy Hedvig nem haragudott meg Szlovákiára annak ellenére sem, hogy a büntetőeljárást lebonyolító szervek és a politikusok miatt mi mindenen kellett keresztülmennie. És hogy a zaklatás ellenére igyekszik normális életet élni. Most pedig nagyon elszomorít, hogy nem bírta már ezt tovább, és elhagyja az országot.

Anna

Anna Frank 1945 márciusában halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban. Mert zsidó volt. Marian Kotleba, Jozef Tiso csodálója ma tette le az esküt és kezdte meg ténykedését Besztercebánya megye főispánjaként. Az államelnök, aki országának több tízezer polgárát ítélte halálra. Mert zsidók voltak.

 hirdetes_300x300  

zsido csillagMa legalább szimbolikusan szerettem volna jelen lenni Besztercebányán, ezért úgy döntöttem, véleménynyilvánításként zsidó csillagot teszek facebook profilképemnek. A google kínálatából a leginkább az a kép szólított meg, melyet Anna Frank oldalán találtam. A lány, aki a családjával Amszterdamban bujkált a nácik elől. Az ő történetét Anna Frank naplójából ismeri a világ.

Kotleba meglepetésre jutott tovább a megyei választások első fordulójából 2013. november 9-én. Éppen a náci Németország zsidóellenes programja, a Kristályéjszaka 85. évfordulóján. Ténykedését ma, 2013. december 20-án kezdte meg. Ugyanígy december 20-án, ám 1944-ben a Hamburg melletti neuengamme-i koncentrációs táborban hunyt el Fritz Pfeffer. Egy, azok közül, akik Anna Frankkal bujkáltak Amszterdamban. A történelem néha kegyetlenül meg tud viccelni.

Bocsánat

Nem, nem fogok párhuzamot vonni. Nem gondolom, hogy Fico és Kaliňák olyanok, mint Tiso és Kotleba. Csak egyszerűen mindkét dolog egy napon zajlott. És mindkettőtől rossz érzésem van. És szégyellem magam mindkettőjük helyett. És óriási szükségét érzem annak, hogy Hedvigtől és Annától bocsánatot kérjek. Tudom, hogy nem én vagyok az egyedüli Szlovákiában, aki így érez.

Ondrej Dostál

Dostál blogjának eredetijét a szerző hozzájárulásával fordítottuk le magyarra. Kérjük, terjesszétek.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!