Aki unja már, hogy minden falunap és hasonló esemény fő profilja – még a borvidékektől távol is – a borszakértés, az reménykedve várhatta a pozsonyeperjesi Eperfesztivált. Üde színfolt, hogy a község felvállalt egy olyan arculatot, amely nem borkóstoló és nem gulyásfőző-verseny, mégis kézenfekvő és megmozgatja a helyieket.

A Körkép helyszíni beszámolója, ételkóstolással és receptötletekkel.

A felvidéki mindennapokból kiindulva, a kétnyelvűség terén csekély elvárásaink voltak, de szerencsére kellemesen csalódtunk. A falu sátrai szellemes magyar feliratokkal hirdették, hogy mit kínálnak az adott helyen, és ezekből az is kiderült, hogy például a helyi óvoda, iskola, tűzoltóegylet és dalegylet lelkes tagjai gondoskodtak az ételről-italról.
FeliratokSajnos az árusok egy részéről már nem mondható el ugyanez; a legalább kétnyelvű árjegyzékkel sokan hadilábon állnak, de volt, aki még a kétnyelvű cégért sem érezte fontosnak. Ez azoknál is tetten érhető volt, akik más szempontból mintául szolgálhatnak Csallóköznek. A kiváló minőségű, búslaki bio olajaknak nemhogy a címkéjük nem kétnyelvű, de nem találkoztunk egyetlenegy magyar felirattal az árusaik sátránál sem.

A helyi alapanyagokból, helyiek által készített, helyieknek szánt élelmiszerekkel foglalkozó Kukkónia termékein levő címkék sem magyarul szólítják meg a csallóközi magyart, bár az eladó állítása szerint pótolni fogják ezt a hiányosságot.

Reméljük, komolyan gondolják, hogy a termékcímkék és az árjegyzékek is kétnyelvűek lesznek a jövőben.
Reméljük, komolyan gondolják a Kukkóniánál, hogy a termékcímkék és az árjegyzékek is kétnyelvűek lesznek a jövőben.

A rendezők nemcsak a magyar feliratok megjelenítéséért érdemelnek dicséretet, hanem a helyszínért és a programokért is. A jól átgondolt elrendezésnek köszönhetően a programok akkor sem zavarták egymást, amikor párhuzamosan zajlott a színpadi műsor, a focimeccs és a lovasíjász-bemutató.
KardozósEzen kívül az élményt fokozták a sokrétű kísérőprogramok: veteránautó-kiállítás, a gyerekeknek körhinta, egyéb játékok, illetve homokozó, és a szervezők még kézmosási lehetőségre is gondoltak.

Előtérben a Béketábor Ferrarija
Előtérben a Béketábor Ferrarija
Megfialt a Velorex
Megfialt a Velorex

Gyerekjáték és homokozóA színpadi program is odafigyelést tükrözött. Az elcsépelt mulatós sztárvendégek helyett nagyrészt helyi és környékbeli fellépőkből, igényesen és valószínűleg olcsóbban oldották meg a programot. A főleg gyerekeknek szóló műsor Écsi Gyöngyi mesemondó és a Kuttyomfitty Társulat előadása révén felnőttek számára is élvezetes volt.

 hirdetes_300x300  

A fesztivál lényegét mégiscsak az epres finomságok adták, amelyeket természetesen meg is kóstoltunk.

Epres és egyéb sütemények sokaságából válogathattunk.
Epres és egyéb sütemények sokaságából válogathattunk.
Az eperlekvárral töltött palacsinta és gofri nem okozott csalódást. Érdemes lenne fánkkal is kipróbálni!
Az eperlekvárral töltött palacsinta és gofri nem okozott csalódást. Érdemes lenne fánkkal is kipróbálni!
A helyszínen főzött eperlekvárt önmagában is meg lehetett kóstolni.
A helyszínen főzött eperlekvárt önmagában is meg lehetett kóstolni.
Egy eperfesztiválon meglepő, hogy alma helyett nem eper, hanem meggy került a flódniba – de a finom omlós tészta miatt mégis elégedettek lehettünk.
Egy eperfesztiválon meglepő, hogy az alma helyére nem eper, hanem meggy került a flódniba – de a finom omlós tészta miatt mégis elégedettek lehettünk.
Van élet a szilvásgombócon túl is! Az eperrel töltött túrógombócot kellemesen fanyar, enyhén cukrozott eperszósszal kínálták.
Van élet a szilvás gombócon túl is! Az eperrel töltött túrógombócot kellemesen fanyar, enyhén cukrozott eperszósszal kínálták.

Az epres rétest a kóstolósor legvégére hagytuk – nem kellett volna. Odaérve már csak üres dobozokat és sajnálkozó tekinteteket találtunk. Reméljük, jövőre többet sütnek belőle!

Könnyű szívvel ajánljuk mindenkinek ezt a kellemes, barátságos hangulatú fesztivált, amely jövőre még egy fejjel magasabb lehetne, ha tovább bővítenék az epres finomságok választékát.
Fej

Eperreceptek

Az eper igen hálás alapanyag: szinte mindenki szereti, nehéz elrontani, de könnyű még jobban feldobni. Az eperlekvárt bazsalikomos, mentás vagy levendulás fűszerezéssel tehetjük izgalmasabbá, de úgy is megbolondíthatjuk, ha a hozzáadott cukrot kicsit karamellizáljuk. Eperlevet és eperbort árultak, de a sör és a Kofola mellett valószínűleg népszerű lett volna a friss eperszörpből készült üdítő. A nagy hőségben egy jéghideg epersorbet, eperturmix és valódi eperből főzött fagyi is jól tud esni az embernek. Ezek azért hiányoztak a kínálatból és az eperleves is megérne egy próbát. Pohárkrémet és túróhabot is lehetne készíteni az eperből, elvitelre pedig az epres borecet és az eperkompót ajánlható. (Utóbbit Kapitán Mária 1936-os receptje szerint vaníliával érdemes ízesíteni.)

És akkor két régi recept a harmincas évekből – hogy otthon is legyen mit enni és inni eperből:

Eperbólé

Hidegen összekeverünk 1 1/2 liter passzírozott eperlét 1 liter forralt vörösborral, 15 dkg cukorral. Mozsárban széttörünk 1 szem szegfűszeget, beletesszük egy zacskóba, cérnával megkötjük és belelógatjuk a tálba. Még 2-3 levél waldmeistert [szagos müge] teszünk bele, jól összekeverjük és 1/2 kg diónagyságú jéggel lehűtjük. Ha lehűlt, 1 1/2 dl konyakot, 1/2 citrom levét és 1 deci eperlikőrt keverünk hozzá.

Eperkocsonyával töltött almák

A megtisztított almákat citromos vízben megmossuk, magját, magházát eltávolítjuk úgy, hogy az alma közepén egy lyuk legyen, melyen át a szitán áttört eperzselét be tudjuk önteni. Egy lefedhető edényben felfőzzük a 12 dkg cukrot fél citrom levével, 2 dl vízzel, melyben az almákat csendes forrással puhára főzzük úgy, hogy szét ne főjenek. […] Tálba rakjuk az almákat és minden almába eperzselét téve, tetejére egy szem epret helyezünk, s az alábbi mártással leöntjük.

Összekeverjük a cukrot, (8 dkg), vaníliát (fél rúd), tojássárgáját (3) hidegen, majd tűzre téve, állandó keveréssel felfőzzük majdnem forrásig. A tűzről levéve, kissé hűtjük és hozzákeverjük 3 tojás fehérjének a kemény habját. Az almákat teljesen befedjük ezzel, majd középmeleg sütőbe téve, lassan kisütjük úgy, hogy a krém felső része aranysárga legyen.”

Bogos Zsuzsanna, Vésey Kovács László

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!