Egyre többen jönnek és egyre nagyobb a baj. Svédországban a statisztikák szerint többszörösére nőtt a bevándorlók által elkövetett nemi erőszakok száma, Franciaországban, Calais környékén épp kamionokat tépnek fel, hogy Angliába jussanak.

A világhálón sorra jelennek meg a különböző, apokaliptikus viszonyokat idéző videók Európa egyes országaiból.

Mìru milovnì Imigranti v Calais (FR) ferry.

Posted by Martin Navratil on 2015. június 12.

 

Hamarosan eldől, hogy az afrikai és ázsiai menekültek első csoportja (mintegy 40 ezer ember) az olasz és görög táborokból hol és milyen számban kerül elhelyezésre Európa egyes országaiban.

A helyzet Szlovákiában

  hirdetes_300x300   

A szlovákiai politikusok többsége ellenzi a kvótákat, de akad olyan is, aki szolidaritásból „tárt karokkal várná a bevándorlókat.“

A Hospodárske Noviny megkérdezte a parlamenti pártok képviselőit, mi a véleményük a témában.

Igor Matovič az Unión kívüli befogadó állomások létrehozását támogatja,

Radoslav Procházka, Robert Fico és Richard Sulík elutasítja a kvótákat és a brüsszeli direktívát (Szlovákiának első körben mintegy 800 főt kellene befoadnia.)

Ján Figeľ a szokásos módon nem mondott semmi érdemit

Bugár Béla ellenben nyíltan támogatja az afrikai bevándorlók befogadását az országba. „Amíg nincs más megoldás mint a befogadás, 800-al közülük képesek vagyunk megbirkózni.“ – nyilatkozta pénteken.

Calais_kep_fb
Calais, Franciaország. Kép: facebook

Mi a helyzet máshol?

Nyugat Európa országaiban a helyzet egyre feszültebb. Ausztria néhány órája jelentette be, hogy  betelt a pohár, felfüggeszti a menekültkérelmek elbírálását és összeurópai megoldást sürget. Az indok? Az év első négy hónapja alatt 160 százalékkal megnőtt a menedékkérelmek száma. Olaszország idén nem kevesebb, mint 200 ezer menekülttel számol, ami 30 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Franciaország rendőrsorfallal zárta le az illegális bevándorlók előtt a francia-olasz határt.

A szír menekülők áttörték a török határt, miközben a török miniszterelnök-helyettes Európát támadja, hogy nem veszi ki kellően a részét a szár menekültek befogadásából. Hogy mi a helyzet a török-szír határon, itt megtekinthető.

Van félnivalónk? Mint kiderült, az egyik osztrák menekülttábor alig egy órányi autóútra van Pozsonytól, a Bécs melletti Traiskirchen-ben. A konzervatívnyvýber.sk portál el is látogatott a helyszínre, hogy megnézze, milyenek az ottani a viszonyok. Helyszíni riportjuk itt olvasható, videójuk alább:

Magyarországon szintén top téma az ügy. A kormány az elsők között nyitotta meg a kérdést, a plakátháború ott azóta is elsőszámú téma. Orbán Viktor Ausztrália, Nagy-Britannia és Dánia mellett a leghangosabb ellenzője a megélhetési bevándorlók tömeges befogadásának.

Adalékként jegyeznénk meg, hogy amikor idén márciusban a koszovói menekültek kapcsán a Győr melletti Vámosszabadiban jártunk a .týždeň riporterével, Andrej Bánnal (maga a riport itt olvasható), a helyiek részéről nagy ellenállást tapasztaltunk a táborral szemben. Mint elmondták, a tábor fenekestül fordította fel a település addigi nyugodt életét.

Az eddigi tapasztalatok

A mentőautók és a rendőrkocsik napi vendégek nálunk, a menekültek szabadon mozognak a faluban. Tavaly októberben egy hullát is találtunk. A tábor megnyitása óta több mint 5 ezer menekült fordult meg itt, miközben Vámosszabadinak alig 1700 lakosa van” – mondta ela település polgármesterasszonya, Lizákné Vajda Lívia. Nem nyugtatta meg a helyeiket az sem, hogy korábban Győrben volt az a személy is, aki a későbbi madridi, több mint száz halottat követelő terrortámadást elkövette.

Hogy mi lehet a megoldás? Egyelőre könnyebb azt megmondani, hogy mi nem. Ez pedig a bevándorlók, menekültek, nevezzük aminek akarjuk, tömeges befogadása. Az alábbi videóban egy amerikai szakértő szemléltetően elmagyarázza azt is, miért.

A témával a későbbiekben még foglalkozni fogunk.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!