Itt van az ősz, itt van újra. A megyében. Nem, nem Tolkien megyéjében. Pozsony megyében, de változatos programokban itt sem lesz hiány. Készüljetek az ötödik Megyei ősz rendezvényre, tele jó borokkal, és kacsa-liba falatokkal.

Az idei évben 30 különböző rendezvényt zsúfoltak bele a december közepéig tartó Megyei őszbe, melyek Pozsony és a város környékén fekvő településeken zajlanak. A Kis-Kárpátokat, Pozsonyt és Erdőhátat magába foglaló régiónak talán az ősz az az évszak, amely a leginkább turistacsalogató – gondoljunk csak a számtalan szüreti ünnepségre, kézműves vásárra. A sült liba és krumplis laska illata mindenkit meggyőz arról, hogy érdemes kimozdulni a szabad levegőre.

7989764381

Rögtön e hétvégén Récsén kóstolhatunk már murcit és finom helyi borokat a szüreti ünnepségeken, egy héttel később Bazin város borászai kerülnek sorra, hogy megvillantsák a termésük legjavát. A szeptemberi szüreti ünnepségek Modoron záródnak a hónap utolsó hétvégéjén.

Szeptember vége-október eleje a hagyományos Pozsonyi Zenei Ünnepségekről szól, amely több mint fél évszázada a klasszikus zene egyik legjelentősebb rendezvénye. Naponta több koncertet is hallhatnak a komolyzene kedvelői a Szlovák Filharmónia épületében.

Október 2-4 között Stomfán (Stupava) a káposztáé, egy héttel később megyeszerte az almáé a főszerep az őszi termések közül egy-egy fesztivál keretében. Dunacsúnyon halászléfőző és kuglófsütő verseny várja a versenyző kedvű szakácsokat. A hónap közepén a gyerekek és az örök gyerekek versenyezhetnek sárkányreptetésben Pozsonyszőlős (Vajnory) sportrepülőterén.

 hirdetes_300x300  

7989788426

Novemberben Pozsonyban a Szent Márton-napi ünnepségek alatt a Szent László kápolnában a Prímás palotában megszentelik az újbort, 21-én a múzeumok éjszakáján elmerülhetünk a kultúrában, illetve november utolsó előtti hétvégéjén kinyitják a Kis-Kárpátok Borútján nyílt napokat tartanak a pincék – mintegy 60 pincébe leshetünk be a Pozsony-Récse-Nagyszombat útvonalon.

December már az adventről szól, és az adventi vásárok kezdetéről, felkészülésről a karácsonyra. És ha már felkészülés – nem maradhat ki a hagyományos káposztaleves sem. Széleskút (Sološnica) községe káposztalevesfőző versenyt hirdet, ahova mindenképp érdekes elnézni, ha ki szeretnénk fürkészni a legjobb káposztaleves titkát.

A vásárokon érdemes bespájzolni a helyi borokból, sajtokból, megkóstolni a helyi finomságokat, hiszen az egész rendezvény pont arról szól, hogy a regionális turizmust erősítse, a helyi termelőkre és hagyományokra irányítsa a figyelmet.

Bővebb infókat itt és itt találsz

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Az illusztrációs képek a Turizmus regiónu Bratislava ügynökség oldaláról származnak.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!