Nyitókép: Shutterstock

 

„Itt az idő, hogy egy kicsit visszavegyünk és elkezdjük minimalizálni a játékok nagyságát és mennyiségét is. Ez a kulcsa annak, hogy vissza tudjunk térni a karácsony valódi lényegéhez“ – mondta a gyerekpszichológus.

 

A játékok a karácsony démonai, nem pedig a szimbólumai

 

 hirdetes_300x300  

A hajsza és a sürgés-forgás idején meg kell tudnunk állni egy pillanatra ahhoz, hogy családi körben ki tudjuk élvezni a legszebb ünnepnapokat, hiszen valójában ez a karácsony üzenete, bár sok gyerek elsősorban a karácsonyi ajándékoknak örül. Ezért is fontos, hogy a karácsony valódi üzenetét a lehető legjobban megszilárdítsuk a gyerekekben.

 

A gyereklélek szakértője, Mgr. Lýdia Adamcová úgy gondolja, hogy manapság a legnagyobb problémát a játékok jelentik.

 

„A hatalmas mennyiségű játék a karácsony újkori szimbólumává, vagy inkább démonává válik. Nem tudom, hogy a szülők miért gondolják azt, hogy a több játék több örömet okoz. A gyerekeknél ez már nem érvényes. Sőt a gyerekek már egyenesen eltompulnak, elfásulnak a sok ajándéktól, így ha a szülők azt akarják, hogy a gyerekek újra örömet érezzenek, ismét ajándékokat kell vásárolniuk. Az egyre többet és többet elv működik a drogoknál is, ezért nem kéne ezt a szemléletet követnünk.

 

Szerintem éppen eljött az ideje annak, hogy egy kicsit visszavegyünk és elkezdjük minimalizálni a játékok nagyságát és mennyiségét. Ez a kulcsa annak, hogy vissza tudjunk térni a karácsony valódi lényegéhez”

 

– magyarázta a pszichológus.

 

A pszichológusnő elmondása szerint inkább az ellenkező elvet, azaz az ajándékozást kellene szorgalmaznunk. Például az ún. fordított adventi naptár ötletével is próbálkozhatnának a szülők, melynek lényege, hogy minden nap félre kell tenni egy olyan dolgot, amit nem használunk vagy nincs rá szükségünk, végül pedig valaki olyannak ajándékozzuk oda, akinek szüksége van rá. A pszichológus szerint ez egy helyes út.

 

„Irányítsuk át a gyerekek gondolkodását az (ajándék) elfogadásáról az ajándékozás felé. Változtassuk meg a gyerekek gondolkodását és ne arra tanítsuk őket, hogy „én mit akarok, mit kell hoznia a Jézuskának stb.“ Tanítsuk meg a gyerekeket kérni a Jézuskától – a Jézuska hozza az ajándékot a szülőknek, nagyszülőknek és a testvéreknek.

 

Jézus születésén kívül azt is fontos lenne elmagyaráznunk, hogy karácsonykor egy család született, hogy ez az ünnep a család ünnepe. A gyermek megszületése után válnak a partnerekből szülők, és akkor jön létre a valódi család. Próbáljunk a családi karácsonyi ajándékokra koncentrálni, egy téli vagy egy nyári kirándulásra, ami valóban gazdagítja a családi életünket“

 

– tette hozzá Mgr. Lýdia Adamcová.

 

Karácsonyi hazugság? Nem, mese…

 

Helyes és ártalmatlan dolog azt mondani a gyerekeknek, hogy az ajándékot a Jézuska hozza?

 

 „Ez egy szép tudatlanság, ami hozzátartozik a gyereklélekhez. Itt a mágikus gyermekgondolkodásról van szó. Vajon akkor is hazudunk a gyerekeknek, amikor mesét olvasunk nekik? A feladat az, hogy megtanítsuk a gyerekeket hinni. Fontos, hogy a gyermekek lelkében ez az érzés megjelenjen. Honnan tudjuk, hogy a Jézuska nem létezett? Abban is biztosak vagyunk, hogy Piroska sem létezett? Minden mesének és történetnek megvan a saját szerepe“

 

– mondta a pszichológus, majd hozzátette, ahogyan a gyerekek felcseperednek, úgy megértik azt is, hogy mindez csak mese.

 

Hogyan tudjuk megvalósítani a legszebb karácsonyt a gyerekeknek? A pszichológus szerint nem az a fő, hogy a karácsony a legszebb legyen.

 

„Mi az, hogy „legszebb” karácsony? Valaki számára a szépség abban rejlik, hogy hazatér a kórházból, valakinek az az üzenet a legszebb, hogy az édesapja hazatér. Valakinek a legszebbet a karácsonyi fény, a karácsony illata, a karácsonyi zene vagy a karácsonyi rituálé jelenti, de elsősorban az a szeretet, amivel a süteményeket fogják sütni, rendet rakni és takarítani. Velem együtt sok szülő azt kívánja, hogy a karácsonyi ünnepek kiszabaduljanak az ajándékmánia béklyóiból, és kialakuljon a karácsony valódi kultúrája“.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!