Nyitókép: Buday Mária felvétele

 

Tata a Vértes hegyvonulatának közelében fekszik, környezetét számos tó szegélyezi. A város az Öreg-tó partjain épült, s ennek köszönhetően különleges vonzerőre tett szert. A településen élő emberek folyamatosan természet-közelben vannak, s éppen ez csábítja a kikapcsolódni vágyó turistákat is, hiszen kiválóan ötvöződik itt a civilizáció kényelme a természet pihentető csendjével. A hatalmas kiterjedésű tó kerülete 7,4 kilométer, partjait nagyobb részét a város épületei szegélyezik, kisebb részt erdő határolja.

 

Vadludak a tavon, fotó: Buday Mária

 

Az Öreg-tó valószínűleg a Kárpát-medence egyetlen olyan városközeli tava, melyen a vadludak és egyéb vízimadarak az őszi és a téli hónapokban átmeneti otthonra lelnek.  Mivel a település majdnem körül öleli a tavat, így a félénk szárnyasok viszonylag közel kerülnek az ember életteréhez. Tudvalévő, hogy a vadlibák egyik fő jellemvonása az elővigyázatosság, nyugalmuk érdekében a csapatok még őrszemeket is állítanak. A tó hatalmas méretéből adódik, hogy középtájon biztonságban érezhetik magukat.

 

 hirdetes_300x300  
Tószéli nádas, fotó: Buday Mária

 

A Kárpát-medencében telelő vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek tájainkra, október végén, november elején. Ilyenkor gyakran láthatunk az égbolton „V” alakban elhúzó vadlibákat. Ez a formáció nem véletlen, mert bizonyos fizikai törvényszerűségek alapján a levegő áramlásával energiát tudnak megtakarítani.

 

Viharban, fotó: Buday Mária

 

A vadludak kelet-nyugati irányú vonulásuk során nagy számban tovább repülnek a Fertő-tó vidékére, de több tízezres nagyságrendben a tatai Öreg-tavon leszállnak, s ezt választják téli szálláshelyül.

 

Felröppenő vadludak, fotó: Buday Mária

 

Vidékeinken a leggyakrabban előforduló lúdfajok a nyári lúd, a nagy lilik és a vetési lúd, de időnként feltűnnek ritka fajok is, mint a kanadai lúd, az örvös lúd és a sarki lúd.

 

Ramsari egyezmény által védett terület, fotó: Buday Mária

 

A nyári lúd kivételével az összes vadlúdfaj az északi tundrákon költ, tehát ők úgy térnek vissza fészkelőhelyükre, mint hozzánk a fecskék, gólyák.

 

A tatai Öreg-tó kiemelt fontosságú vízi élőhely, természetvédelmi terület, jelenleg is több tízezer vadlúd átmeneti otthona. Lenyűgöző látvány, amint csapatostul felröppenek, hogy táplálék után nézzenek. Általában napnyugta előtt, a késő délutáni órákban térnek vissza a tó biztonságot nyújtó vizére.  Egy részük azonban egész nap „otthon” marad, ezért a partról bármelyik órában megfigyelhetjük őket. Általában február végéig maradnak nálunk, és március elején kelnek útra.

 

Vadlibák, fotó: Buday Mária

 

A vadlibák hatalmas vándorok, 2 – 3000 km-t repülnek az eurázsiai tundrákról tájainkra, és tavasszal pedig vissza. Ahogy megteremtődnek életfeltételeik, útra kelnek, mert ösztöneikbe íródott: ahol a fészkelőhelyük, ott a hazájuk.

 

Vadlibák, fotó: Buday Mária

 

Az Öreg-tó körüli élővilág valódi relaxációt nyújt a természetkedvelő embernek.  A szárnyaló vízimadarak, az ártéri ligeterdő tiszteletet parancsoló faóriásai megannyi csoda: mindenképp megér egy kirándulást.

 

Kocogók, fotó: Buday Mária

 

És ha a bakancsos vándor elfáradva civilizált környezetbe vágyik, vendégfogadó is akad bőven.  A Pikant étterem kellemes környezetben barátságos szóval, forralt borral, meleg levessel fogadja összefagyott vendégeit.  A tó partjának közelében épült, mely a pihenő után könnyen visszacsábít egy újabb sétára.

 

Pikant vendéglő, fotó: Buday Mária

 

A sétány viharban, fotó: Buday Mária

 

Sétány, fotó: Buday Mária

 

Madármegfigyelő torony, fotó: Buday Mária

 

Természetvédelmi terület, fotó: Buday Mária

 

Tata városa, fotó: Buday Mária

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!