Az alábbiakban jóTÜNDÉr vendégszerzőnk írását közöljük.

Április 16-án tisztújító Kongresszust tart az MKP. A Kongresszus feladata, hogy megválassza azt a pártelnököt és országos vezetést, mely képes lehet visszavezetni a pártot a parlamentbe. Lássunk világosan, az MKP utolsó esélyéről van szó. Ha nem sikerül, ez lehet a magyar párt utolsó országos választási megmérettetése.

Az ember azt hinné, hogy egy relatív sikeres önkormányzati választások után boldog-boldogtalan Berényi Józsefben és egy megújult csapatban látja a visszatérés egyedüli garanciáját. Tévedés. A Gyurcsány-effektus az MKP-ban is kísért. Durva politikai hibák, csúfos választási vereség ide vagy oda, fő, – de közel sem egyedüli – felelősük még mindig elhiszi, hogy van keresnivalója az MKP élén. Ezt a személyt pedig úgy hívják, hogy Csáky Pál.

Gyurcsány-Csáky párhuzam

A kétszeres miniszterelnök-helyettes kétségkívül a szlovákiai magyar politika egyik legintelligensebb, legfelkészültebb alakja. Az a személy, aki miatt az európai, transzatlanti szalonokban sem kell szégyenkeznünk. Szónoki képességei ideális, vízióval is rendelkező vitapartnerré teszik.

 hirdetes_300x300  

A politika hétköznapi piaci viszonyai között azonban pártelnöknek alkalmatlan. Amint azt már bizonyította. Politikai vezetői szerepére nagy mértékben ható emberi tulajdonságai, önérzetessége, kisugárzása eleve ellenszenvet vált ki sokakból. Magyarán, többet visz, mint hoz. Főleg most, hogy van miből választani. Csakúgy, mint Gyurcsány Ferenc.

Ami a legnagyobb baj, hogy Csáky közelében nincs senki, aki tükröt tartva fel mindezeket elmondaná neki. Ő maga pedig nagyon, de nagyon nem akarja megérteni, hogy kirakatban ülve – egy megújulásra törekvő MKP számára – inkább már csak teher. (Csakúgy, mint a korábbi vezetés most visszatérni igyekvő tagjai).

Az önkritika hiánya

Ahogyan Gyurcsány Ferenc továbbra is a szocialisták elsőszámú politikusaként tetszeleg, évértékelőket tart, blogol és hiperaktív, Csáky Pál szintén kifelé vezeti le vereségéből adódó frusztrációját. Könyvbemutató-sorozatot tart, közéleti beszélgetéseken vesz részt, a választási időszakot meghazudtoló aktivitással alkot abszurd módon a Facebookon. Miközben nem veszi észre, hogy a szlovákiai magyar média, – mint a magyarországi jobboldali sajtó Gyurcsány Ferenc esetében – miért is futtatja örömmel, kárörvendően átvéve írásait. Hisz egy bukott párt korábbi bukott elnöke továbbra is piaci szereplő, aki által továbbra is jól példázható, kik is a legyőzöttek és miért is jutottak abba a pozícióba, ahol vannak…

Egy politikusnak tudnia kell veszíteni. Csáky Pálnak és Gyurcsány Ferencnek pechje volt abban, hogy korukhoz képest túl korán futottak zátonyra ahhoz, hogy tisztességgel végleg visszavonulhassanak. Ám ha Gyurcsány Ferencnek a következtetések ebbéli levonása mégsem jött össze, Csáky Pálnak be kéne látnia, hogy a szlovákiai magyar közösség jövője sokkal fontosabb saját politikai karrierjénél.

Jelen helyzetben ugyanis a tét már nem Csáky Pál politikai túlélése, hanem maga az MKP léte. A felvidéki választók nem lehetnek az önkritikára képtelen öncélú politikusok túszai. Az MKP fennmaradása és a felvidéki választók újabb esélye csak egy megújult MKP-val és karakánabb érdekképviselettel lehetséges.

Ha tetszett az írás, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!