A napokban, sajtóinformációk szerint a Szlovák Információs Szolgálathoz köthető lehallgatási irat került napvilágra. A „Gorilla Szlovákia, igaz történetek egy Szlovákia nevű országról“ néven olvasható dokumentum a 2005 – 2006-os évekre nyúlik vissza.

 

Fő szereplői Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport partnere (Szlovákia egyik leggazdagabb embere), Jirko Malchárek korábbi gazdasági miniszter és több szlovákiai csúcspolitikus, a Nemzeti Vagyonalap vezetői, kormányzati szereplők és milliárdos oligarchák. Amennyiben a dokumentum valódi, az leginkább csak a harmadik világban és különféle banánköztársaságokban, maffiaállamokban tapasztalható közállapotokat bizonyít Szlovákiában. Ha hamisítvány, a készítői a sittre valók.

 

A  karácsonyi olvasmányként piacra dobott gorilla több, a szlovákiai magyarság szempontjából érdekes részletet is tartalmaz. A teljes anyag, mellyel már az összes sajtóorgánum foglalkozott, letölthető itt, rövid kivonata emitt. A régi MKP és akkori holdudvara szintén említésre kerül, a párt elnöke a kérdéses időszakban Bugár Béla volt, akinek leváltását követő távozásával a legtöbb említett név is távozott a pártból. Bugár egyébként a dokumentumban szereplő, vele kapcsolatos állitásokat cáfolta.

 hirdetes_810x300  

 

Érdekességek

 

Haščák előzetes számításai szerint Malchárek gazdasági miniszterként a pár hónap alatt mintegy 329 millió koronát tett zsebre. Ez több, mint amennyit elődje, Pavol Rusko keresett két év alatt.

 

Malchárek szerint Ivan Gašparovič köztársasági elnök egy idióta, akinek annyi esze van, mint egy hintalónak. A volt miniszter kedvenc étterme a Savoy, ahol saját bevallása szerint egy év alatt mintegy egy millió koronát ivott el.

 

A Penta es a politika

 

A dokumentumokból Haščák magyarázatából az is kiderül, miért aktív a Penta a politikában. A fő mozgatóerő a Smer, aki már ellenzékben is „szedi a jattot“ (mi lesz, ha kormányra kerülnek? Aggódik a pénzügyi cápa). Haščák a Smer 5 részvényesét (Juraj Široký, Vladimír Poór, Martin Glváč/Fedor Flašík), Jozef Brhel és Ivan Kiňo) is jellemzi. Szóba kerülnek az 1998 előtti Mečiar-korszak milliárdosai is: Slavomír Hatina, Alexander Režeš, Rosina, Kollár a Dusla Šaľa-ból, Ivan Lexa, Vladimír Mečiar, Milan Fiľo, Ladislav Krajňák, Ondrej Gattnar, Vladimír Soták, Ján Ducký (akitől Rehák és Struhár örökölte), és még néhányan.

 

Haščák úgy tippeli, Szlovákiának 2005-2006-ban 50-100 milliárdosa lehetett.

 

Fico és a magyarok

 

A 2006. márciusára datált feljegyzésekből megtudhatjuk azt is, hogy a Penta Robert Ficoval és annak személyi titkárával is kapcsolatban volt. A legérdekesebb rész arról szól, amikor a Smer lehetséges koalíciós partnereit elemzik. Fico nevetve reagál Haščák azon felvetésére, miszerint a 2006-os választások után a legvalószínűbb alternatívának a Smer – MKP – KDH hármas tűnik. Fico kérdéssel válaszol, miszerint miért zárja ki Haščák az SDKÚ-t?

 

A dokumentum szerint Fico 2006-ban így magyarázott: a Smer nem léphet koalícióra az MKP-val és a KDH-val. A kereszténydemokratákkal nem lehet kommunikálni (talibannak nevezik őket), az MKP-val való koalíció pedig csökkentené a Smer támogatottságát, mivel Ficoék nemzeti politikát is folytatnak. Fico szerint, ha nem így tenne, az SNS 15%-ot érne el a választásokon.

 

Bugárral Ficonak semmi baja sincs. Lehet velük tárgyalni. Egy esetleges MKP-s koalícióval viszont sokat veszítene, az emberek pedig átmennének Slotához. Ficonak nem érdeke, hogy egy választási ciklusért cserébe választókat adjon át az SNS-nek. Mindezt Františk Határ, Fico titkára is megerősíti, aki a 2006-os választásokat követő koalíciókötési időszakában többször is találkozott Haščákkal. Haščák értékelése szerint Bugárral érdemes koalícióra lépni, mivel lehet vele tárgyalni. Engedékeny, meghátráló, és eddig még egyetlen nyílt konfliktusa sem volt.

 

Nagy pénz, nagy foci

 

A 73 oldalnyi szöveg, legyen az kitaláció vagy maga a meztelen valóság, mindenképp érdekes olvasmány. Nem véletlenül időzítették a karácsony előtti időszakra. Hogy legyen miről beszélni otthon, és legyen elképzelés arról, hogy is néz/nézhet ki az igazán nagy biznisz és a nagypolitika kapcsolata. Kérdésem a végére: kié ez az állam?

 

Király Zsolt

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!