8 járás 18 település, 7 284 itt élő magyar nemzetiségű lakos. Összesen ennyien veszíthetik el a következő két népszámlálás után a lehetőségét annak, hogy lakóhelyükön a hivatalos érintkezésekben használhassák a magyar nyelvet.

A tavalyi népszámlálás községsoros adataiból derül ki mindez, ha megvizsgáljuk az egyes járások magyarlakta településeinek eredményeit.

De nem mindegy hogy ki a magyar? Miért legyek rá büszke? Csak mert annak születtem? Kérdezi néhány fura figura.

Meg egyébként is, a 2011-es népszámlálás során sokan be sem vallották a nemzetiségüket, így ha a 458 ezer magyarhoz hozzáadnánk a feltételezhetően magyar nemzetiségű „ismeretleneket”, akár 480 ezer is lehetne a magyarság száma. Ami már közel sem 62 ezres csökkenés 10 év alatt, mint károgják a vészmadarak. „Csak“ 40 ezer, ami teljesen rendben van…

Fura egy logika. Ilyen gondolkodással nem is tizenvalahány település veszélyeztetett a végérvényes elszlovákosodással, hanem csak 8. „Csak” ennyiben kell majd húsz év múlva leszerelni a magyar nyelvű helységnévtáblát. A többiben ugyanis van elég magyar, csak (még) nem vallották be magukról. De majd bevallják, így minden a legnagyobb rendben lesz.

 hirdetes_810x300  

Valóban?

Dehogyis.

A „Ki a magyar?” sorozatban eddig megnyilvánult értelmiségiek többsége, ha valamiben, abban azért egyetértett, hogy magyar ember az, aki annak vallja magát. A nemzetiségüket nem vállaló személyek pedig nem ilyenek. Nem lehet tehát magyarként tekinteni rájuk –  feloldozva ezzel önmagunkat a felelősség alól -. Majd ha annak vallják magukat.

Mint ahogy nem mondhatjuk azt sem, hogy a fenti 18 településből 10 esetében a nemzetiségüket nem vállalók vannak annyian, hogy ha vállalnák magyarságukat, kitennék a 15 %-ot. Mert nincs HA. Annyi magyar van csak, amennyien ezt bevallják magukról.

Hiába beszélnek így egyesek eredményről. A kétnyelvű helységnévtáblákat a következő két népszámlálás múlva – ha csak nem fordul meg a tendencia, –  mind a 18 községben le fog kelleni szerelni. Szencet, Felsőkirályit, Tildet, Kálnát, Harasztit, Ipolynyitrát, Sajókeszit, Kenyhecet is beleértve.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!