NOVA, Alfa, Építjük Szlovákiát (Tvoríme Slovensko.) Lipšic, Procházka, Žitňanská-Beblavý. SDKÚ-DS, KDH, SaS, OľaNO…Csak néhány, a jobboldal kínálta lehetőségekből, melyek folyamatosan bővülnek. Ember legyen a talpán, aki képes követni a folyamatot és nem zavarodott még bele teljesen.

A szlovák jobboldal napról napra tovább osztódik, már-már atomjaira hullva (az OKS kvarkokra :)). Múlt héten újabb két formáció bontott zászlót. Radoslav Procházka Alfáját és (Lucia) Žitňanská-Beblavý projektjét élőben közvetíti a sajtó. De blogon, újságcikkekben, webkettes felületeken is nyomon követhető minden, lévén első osztályú bloggerekről, profi nyilatkozókról (is) van szó.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Oda minden remény? 2016-ban röhögve nyer ismét a baloldal ? Nem hiszem. Épp ellenkezőleg. Azt gondolom, ez a folyamat így van rendjén, Ficoék leváltása érdekében erre van szükség. Elmondom azt is, miért.

Az ami most zajlik, lényegében hasonló, mint amit pár éve a Fidesz Magyarországon a polgári körökkel elkezdett. A jobbra szavazók nagy része ugyanis már kiütést kap saját vezetőitől, Bugár, Frešo, Figeľ megunt, kiégett arcai helyett valami újra vágyik. Mondhatjuk úgy is, egy Új jobboldalra, melynek felépítéséhez időre, az új vezér „kinemesítéséhez“ pedig államfőválasztásra van szükség (a második körbe bejutottnak lesz erre a legnagyobb esélye, lásd Radičová).

TS
Lucia Žitňanská és Miroslav Beblavý a platform bejelentésekor. Kép: aktualne.atlas.sk

A jobboldal osztódása ennélfogva teljesen logikus. Akik elmentek (vagy elmenőfélben vannak), lényegében az új generáció képviselői, akik anyapártjuk bigott struktúráiban nem tudtak áttörést elérni.

Daniel Lipšic jóval népszerűbb volt Hrušovskýnál és Figeľnél amikor lelépett, Radoslav Procházka úgyszintén. Ugyanez elmondható Žitňanskáról és Beblavýról is, akik sokkal jobban érzik a kaput, mint a Frešo-vezetés.

 hirdetes_400x285  
NOVA
Daniel Lipšic és Jana Žitňanská, azaz a NOVA arcai. Kép: Grendel Gábor, FB

A politikában csalódott, megunt sablonoktól többet váró, víziókat követelő új támogatói kör és szellemi holdudvar becsatornázása érdekében pont erre van szükség. Akiket a KDH, SDKÚ-DS, Most-Hídon keresztül már elérni lehetetlen. Jól mutatta ezt Lipšic, Procházka és Žitňanskáék zászlóbontása is. Melyik pártakciót kísérte volna akkora figyelem és személyes jelenlét, mint őket? Ezért van szükség az Alfára, NOVA-ra, vagy az Építjük Szlovákiát-ra.

Hogy a Legóból vár is építhető, már láthattuk 1998-ban és 2010-ben.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!