Király Zsolt írása.

Az elmúlt hét nem Bugár Béláé volt. A Most-Híd vegyespárt elnöke újabban mintha nem lenne formában, és veszítené el a talajt a lába alól. Feszült, ideges, egyik kijelentése rosszabb, mint a másik. Alaposan lerontva a magyarok között már eddig is eléggé megtépázott hitelét.

Vegyük sorjában.

1. Felelőtlen döntés volt Bárdos Gyula személyében magyar köztársaságielnök-jelöltet indítani. – jelentette ki Bugár. A valóság ezzel szemben az, hogy a fél millió felvidéki magyar többsége (de több vegyes lakosságú területeken élő szlovák és más nemzetiségű állampolgár) számára Bárdos Gyula sokkal elfogadhatóbb jelölt, mint az általa támogatott Hrušovský.

Bugár – magyar érdek 0:1

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

2. Azok az államfőjelöltek, akiknek nincs esélyük bejutni az elnökválasztás második fordulójába, jobban tennék, ha Pavol Hrušovský javára visszalépnének – mondta Bugár Béla. A Most-Híd elnöke szerint ezzel bizonyítanák, hogy államférfiként tudnak cselekedni. Pedig a magyar érdek ennek épp az ellenkezőjét kívánja. A jobboldalon több mint 10 jelölt van, így egyáltalán nem biztos, hogy Hrušovský a legesélyesebb a második körre. A magyar szavazatok nem osztódnak, így akár Bárdosnak is összejöhet.

 hirdetes_300x300  

Bugár – magyar érdek 0:2

3. Pavol Paška házelnök (Smer) kicsinyes módon járt el, amikor Fico bejelentésének másnapján már ki is hirdette a választások időpontját. Megnehezítve ezzel a jelöltek számára az induláshoz szükséges 15 ezer aláírás összegyűjtését. Karácsony és újáv alatt petíciózni nem a legszerencsésebb, de sok magyar kénytelen lesz. Paška döntése még a parlamenti ellenzék egyes tagjainál is kivágta a biztosítékot, és Bárdos Gyula elnökjelöltet 15 képviselői aláírással Matovičék és a Lipšic vezette NOVA is megtámogatja. A Most-Híd elnökének ugyanez nemcsak hogy nem jutott eszébe, de ezt is felelőtlen lépésnek nevezte! Bugár tehát mást támogat, mint akit választóinak nagy része és a felvidéki magyarok támogatnak.

Bugar_Hruso
Bugár bejelenti, hogy pártja Pavol Hrušovskýt támogatja államfőnek. Kép: Sme

Bugár – magyar érdek 0:3

4. Vasárnap újabb szlovák gesztusról érkezett hír. Matovičékhoz és a NOVA-hoz három SDKÚ-DS-es képviselő csatlakozott. Ivan Štefanec, Viliam Novotný és Jozef Mikuš ugyanis aláírták Bárdos Gyula (és Milan Kňažko) petíciós íveit, amivel Bugár újabb pofont kapott. „Bárdos és Kňažko polgári jelöltek, akiknek joguk van indulni a választásokon, ahol a polgárok majd döntenek“- fogalmazott az SDKÚ-DS frakcióvezetője, Ivan Štefanec. A Népi Platform tagjaiként Bugár szerint ők is felelőtlenek? A Most-Híd elnöke szintén aláírhatta volna Bárdos petíciós ívét, de nem tette.

Bugár – magyar érdek 0:4

5. Az STV O 5 minút 12 című műsorában vasárnak Bugár Ficoval találkozott, de Malina Hedvig ügye nem került szóba. Bugár utólag azzal magyarázta, a témát azért nem nyitotta meg, mert politikusként, ha nem a műsorvezető kérdésére válaszol, úgyis félbeszakítanák. Érdekképviselet à la Bugár Béla, így harcol a vegyes párt elnöke a magyarokért. Érdekes adalék, hogy Malina Hedvig meghurcoltatását Ondrej Dostál, az OKS elnöke, Bugár volt frakciótársa sem hagyta szó nélkül. Pénteken blogjában szlovákként kért elnézést. Bugár meg hallgatott Robert Fico mellett.

Bugár – magyar érdek 0:5

Ez a Bugár már nem az a Bugár. Bukása elkezdődött.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!