Az első magyar államfőjelöltről már leirtunk, leírtak mindent, amit csak lehetett. Most őt magát kérdeztük. Arról, elsülhet-e a kapanyél, mire számít március 15-én, milyenek a tapasztalatai a kampány során a szlovákok és a magyarok körében. De válaszol arra is, megszerette-e őt a szlovák sajtó, milyen ambíciói vannak az elnökválasztás után és minek köszönhető, hogy a szlovákiai magyar civil szféra egyes szereplői hirtelen ilyen elkötelezettek lettek az MKP jelöltje iránt. Kampánycsend előtti utolsó beszélgetés Bárdos Gyula köztársaságielnök-jelölttel.

Milyen érzés a legtöbbet ragozott szlovákiai magyarnak lenni ezekben a hetekben?

Nagyon jó érzés. Nem azért, mert az én nevemet ragozzák, ez a helyzetnek köszönhető. A döntés, melyet a Magyar Közösség Pártja meghozott, történelmi fontosságú, ami találkozott a választók többségének a pozitív visszhangjával. Az a jelölés, melynek Berényi József volt az ötletgazdája, megtalálta a támogatást a polgárok részéről. Nemcsak a párttagok, a más pártokhoz tartozók, illetve a másik párthoz tartozók is és a párton kívüliek számára is. Ez egy közös pontot jelen, és örülök annak, hogy ragozzák a nevem, beszélnek róla, mert az ügyről beszélnek. Ez nem rólam szól, a legfontosabb a döntés, hogy van önálló magyar jelölt. És az önálló magyar jelölt indítása idézte elő a mediális érdeklődést.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Volt már része ekkora közfigyelemben?

Nem, soha. Bár szerepeltem frakcióvezetőként, két éve már a Csemadok elnöke vagyok, újságíró is voltam, de ezt nem lehet összehasonlítani semmivel. Teljesen más jellegű.

Élvezi?

 hirdetes_810x300  

A Halak jegyében születtem, most úgy érzem magam, mint hal a vízben (nevet). Nagyon szeretem ezeket a szerepléseket, magát a kihívást. Ez egy valódi kihívás nekem is, és a közösségünknek is. Főleg azért, mert nagy az ellenszél. Olyanok is azt állítják, hogy nincs értelme, akiktől az ember nem várná. Ugyanúgy kihívást jelent, hogy nem azonosak a feltételek. Nagyon jó példa, hogy a Pátria rádióban nem engedték meg nekem, hogy magyarul mondjam a szövegemet, azt sem engedték meg, hogy én magam legyek saját magam magyar hangja. Azt hiszem ez a szegénységi bizonyítványa egyrészt a közmédiának is, meg az országnak is. Ez mutatja, hogy nyelvhasználat területén nagyon, de nagyon le vagyunk maradva.

3

Kap hideget, meleget is. Terepen, az emberek között, a szlovák és a magyar médiát járva melyikből jut több?

Nagyon örülök, hogy a pozitívból jut több, az arány 80:20. Az a 20 negatív viszont nagyon negatív. A szlovákok többsége részéről az a tudatlanság, tájékozatlanság, ahogy félre vannak vezetve. Abból, hogy magyar sajtóterméknél dolgoztam, azt a következtetést le, hogy Magyarországon dolgoztam eddig, tehát mit akarok én itt államfő lenni? Kaptam meghívást szlovák többségű területekre is – nem sokat -, ezeken a helyeken az értelmiségiek voltak jelen, a kultúra emberei, ott is óvatosan kezeltek. De a beszélgetések után teljesen feloldódott a hangulat. Ez is mutatja, hogy szükség van a párbeszédekre, szükség van arra, hogy megismerjenek bennünket, mert akkor jobban elfogadhatnak.

12 évig a parlamentben volt, az MKP frakcióvezetőjeként tevékenykedett. Van valami ez alatt, amit megbánt, vagy amire elszalasztott lehetőségként gondol?

Sok elszalasztott lehetőség volt, a legnagyobb hibának azt tartom, hogy a Magyar Koalíció Pártja nem lépett ki a kormányból akkor, amikor a közigazgatási felosztást teljes mértékben ellenünk alkották meg, a megegyezéseket fölrúgva. A koalíciós partnereink rúgták fel a játékszabályokat és mi ott maradtunk. Ez volt a legnagyobb hibánk. Én is ott voltam, bár nekem az volt a véleményem, hogy ki kell lépni. Attól kezdődően gondolja a szlovák politikum, hogy velünk bármit meg lehet tenni..

Csaknem 23 éves közéleti tevékenysége során milyen konkrét eredményeket sikerült kivívnia a magyar közösségnek?

A Selye János Egyetemre vagyok a legbüszkébb, frakcióvezetőként ezt nem volt egyszerű elérni. De büszke vagyok arra is, hogy a frekvenciatanács élére kineveztük a néhai Agócs Valériát. A tévé-, és rádió tanácsokba mindig tudtunk embereket juttatni, akkor is mikor ellenzékben voltunk. Mert tudtunk lobbizni és szövetségesekre találni. Én komolyan vettem ezt a feladatot, sajnálom, hogy nem sikerült kellőképpen élnünk a lehetőségekkel.

Bárdos Gyula köztársaságielnök-jelölt

Szlovákia 1993 óta független állam, az MKP mögött pedig sokkal szebb évek is állnak. Eddig nem jutott senkinek az eszébe az önálló jelölt?

Ez az MKP nagy hibája, hogy eddig nem indított önálló jelöltet. Én voltam az egyik kezdeményező, sőt, nyugodtan mondhatom, hogy én vetettem fel az MKP akkori elnökségében, hogy az akkor legnépszerűbb szlovákiai magyar politikus, aki akkor a pártelnök volt (szerk. megj. Bugár Béla), induljon. És nem voltam egyedül, akik ezt az akkori egységes MKP idejében ezt támogatták. Az ötlet az elnökségből azonban nem került ki, mert az akinek esélye lett volna, azt mondta: nem vállalja. Hibának tartom, hogy ez nem történt meg. Ha akkor ő elindul, a közbeszéd és a magyarok megítélése megváltozhatott volna.

2

Karácsonyi időszakban, két hét alatt sikerült összegyűjteni 46 625 aláírást. Azaz minden tizedik magyar támogatását sikerült megszereznie. Meglesz ez szavazatban is?

Teljesen egyértelmű, hogy meglesz. Nem szabad kishitűnek lenni. Az a tény, hogy két hét alatt közel 50 000 aláírást sikerült összegyűjtenünk, mutatja, hogy ez a kezdeményezés maximális támogatottságra talált. Nagyon örülök, hogy így polgári jelöltként is indulhatok.

Jelöltségének fő mondanivalója, hogy a magyarok nem lehetnek másodrendű polgárok Szlovákiában. A szlovákok számára ez még mindig nem természetes. De mivel kampányol ezen túl a felvidéki magyarok körében?

Teljesen egyértelmű. Az, hogy első alkalommal indul magyar nemzetiségű jelölt, ezzel is felnövünk. Sajnos nem természetes ez a szlovákoknak, de tolerálniuk kell. Nekünk sem volt természetes, ha már korábban is lett volna jelölt. Nagyon is hangsúlyozom azt, hogy nagyon büszke vagyok magyarságomra, de ez nem elég, hogy rám szavazzanak.

Máshogy kérdezzük: Mivel tudja meggyőzni a bizonytalan szavazókat arról, hogy önre szavazzanak, azon túl, hogy szavazz rám, mert „magyar vagyok“?

Azt tanácsolom, hogy nézzék meg velem együtt mind a 14 jelöltet. A nevemet is a magyar szabályok szerint írom. Én arra kérek mindenkit, hogy ne csak azt nézzék, hogy a jelöltek mit kínálnak, hanem azt is, hogy mit tettek le eddig az asztalra. Ebben a felhozatalban, ha rajtam kívül a 13-at nézzük, egyiknek sincs olyan terepismerete. Nem tudja, nem érti és érzi a mi problémáinkat. Nem tudja, mit jelent magyarnak lenni, és az, hogy kisebbségben élve az alapvető dolgokat, jogokat nem tudom hasznosítani, nem tudok vele élni. Például az, hogy a Pátria rádióban nem lehet magyarul beszélni, pedig eddig úgy beszéltem, hisz az a sugárzás nyelve.

 5

A SME és a Hospodárské Noviny által szervezett közös elnökjelölti vitákra sem kapott meghívást, holott Ján Čarnogurský, aki Ön mögött szerepel a felmérésekben, igen.

A legnagyobb példányszámú mérvadó szlovák napilapban az elején teljesen a futottak még kategóriában voltam. Aztán bizonyos idő elteltével, amikor megjelentek a közvélemény-kutatások, bekerültem a napilapba és aztán kérdeztek. De ott sem csináltak velem nagy beszélgetést. Nem tartanak olyan jelöltnek, mint a többit, bár olyanokat is megkérdeznek, akiknek nincs olyan támogatottsága, mint nekem. A különböző beszélgetésekbe előfordult, hogy meghívtak, személyesen is, emailben is, postán is. Csakhogy utána lemondták, mert én már nem fértem bele. Ez az ellenszél nagyon erős.

Ellenszél van a szlovák oldalról, a kollégák részéről, sőt még magyar oldalról is. Ilyen szempontból más a helyzet, mint Berényi József megyei indulásakor, amikor a Most-Híd támogatta Berényi Józsefet a második fordulóban. Mert most a Most-Híd és az elnöke Pavol Hrušovský-t támogatja nyilvánosan. A helyzet annyiban más és annyiban összefügg, hogy Berényi József jó szereplése nélkül a regionális választásokon szóba se jöhetett volna az MKP részéről a magyar jelölt indítása. Ahhoz, hogy felmerüljön az ötlet, kellett a jó eredmény a megyei választásokon, Berényi József nagyszerű szereplése, hogy bejusson a második körbe.

A helyzet különbözősége abból adódik, hogy a megyén egy 20%-os részvétellel jó eredményt tudtunk elérni. Az államfőválasztás viszont teljesen más jellegű, nem 20%, hanem 50% felett lesz jóval a részvétel. És 50%-ot sokkal nehezebb elérni, ráadásul most ott van a másik párt, a Most-Híd hivatalos álláspontja, hogy nem engem, hanem mást támogat. Tudomásul veszem, de nagyon sajnálom, hogy a lehetőséget, hogy van egy magyar jelölt, aki nem azért jelölt, mert magyar, hanem az eddigi tevékenysége, parlamenti felszólalásai, szavazásai, a helyi regionális ügyekben betöltött szerepe alapján.

Mire hívja fel kampányában a figyelmet?

Én az összefogás embere vagyok, nem a széthúzásé. Helyi szinten is, ahol képviselő voltam, megyei szinten is, ahol megyei elnök vagyok, az eredmény, az összefogás mutatja, hogy együtt tudunk működni a másik párttal a többi jobbközép párttal is. Utazván Dél-Szlovákiában, vagy Gyetva városában meg lehet nézni, hogy a főút mellett a billboardom két nyelven van.  Én nem játszom azt, hogy Észak-Szlovákiában, szlovák területen csak szlovákul, hogy tetszek nekik, Dél-Szlovákiában csak magyarul, hanem a kétnyelvűséget tartom fontosnak. Ha már itt tartunk, fontosnak tartom elmondani, hogy első alkalommal volt olyan, hogy nem egynyelvű volt a petíciós ív, az aláírásgyűjtéskor, hanem szlovák-magyar. Nagyon fontosnak tartom a civil kezdeményezéseket is a nyelvhasználat tekintetében.

6

Adott egy 24 éves szlovák műszaki diplomával rendelkező felvidéki magyar fiatal, aki a stuttgarti Mercedes gyártól kapott állásajánlatot. Mivel győzné meg, hogy mégis megéri itthon maradnia és tevékenységével itthon erősíteni a gazdaságot?

Nagyon nehezen tudnám őt meggyőzni. És megmondom őszintén, nem is igyekeznék. Én azt mondanám, hogy nagyon szeretném, ha itt maradna, de ha van ilyen lehetősége,akkor igenis éljen vele. De jöjjön vissza, és kamatoztassa azt, amit ott szerez. Nem lehet bezárkózva élni. Az hogy egy ilyen lehetőséget kap az jó. Az a rossz, hogy itthon nem kap ilyen lehetőséget. Ez a mi szegénységünk. Arra szeretnék buzdítani mindenkit, hogy soha ne felejtse el, hogy van egy olyan kötődés, erős szál, amit nem lehet pénzben, anyagiakban és tisztségekben mérni. Az, hogy én tartozom valahova. Tehát az a kötöttség, és ez nem röghöz kötöttséget jelent, hanem gyökereket.

Mi az üzenete azoknak a szlovákiai magyaroknak, akik szlovák jelöltre készülnek szavazni, hogy ehelyett mégis inkább Önre szavazzanak?

Azt, hogy ne dőljenek be azoknak a szirénhangoknak és altatási módszereknek, hogy nincs értelme. Pont az ellenkezője az igaz. Ne azért szavazzanak rám, mert magyar jelölt vagyok, hanem azért, mert az eddigi életutam, tevékenységem a jelöltek közül a legjobban biztosítja azt, hogy az ő érdekeiket akár Dél-Szlovákia viszonylatában, amibe beletartozik a Bodrogköz és Ung vidék is, nem csak Csallóköz. Ne higgyék azt, hogy a rám leadott szavazat elvész.

Ha elmegy minden felvidéki magyar, azok a kisebbségek, akik aláírták a petíciós ívet és megígérték, hogy rám szavaznak, és azok a szlovákok is, akik nyíltan elmondták, hogy ilyen felhozatal mellett, amit a szlovák jobboldal produkál, az első körben nyugodt szívvel adják rám a szavazatukat, akkor jó választás lesz. A második körben, ha én nem jutnék be, akkor is a jó ügyet fogják szolgálni, mert nem Ficot, hanem remélhetőleg a demokratikus jelöltet fogják választani.

Szerintem van esély arra, hogy nagy meglepetést okozzunk. Ilyen még nem volt, hogy magyar államfő-jelölt. Ez a választás teljesen más. Itt a lehetőség egy kis magyar népszámlálásra is. Olyan százalékot produkálni, amellyel érvelhetünk, hogy változtatni kell a kisebbségpolitikában, a regionális különbségek megszüntetése érdekében, mert ez a közös érdekünk. Dél-Szlovákia az elmúlt két évtized vesztese, amit rajtam kívül nem fogalmaz meg egyik jelölt sem ilyen egyértelműen és olvashatóan. Ne a billboardok száma, ne a pénz, ne a marketing, ne a PR-fogás legyen az, ami dönt. Nem lehetetlen az sem, hogy a második fordulóba jussak, de ehhez egy emberként mindenkinek el kell menni.

7

Azt nyilatkozta, 5 százalék feletti eredménnyel lenne elégedett. A közvélemény-kutatások jelenleg 4,5 százalék körül mérik, ami némileg elmarad az MKP támogatottságától. Hol lát még tartalékokat?

A közvélemény-kutatások eddig nem mértek be pontosan egyetlen választást sem. Nem becsülök alá és nem is becsülöm túl őket. A közvélemény-kutatásnak lélektani hatása van. Esetemben ez sajnos negatív. Én biztos vagyok, hogy esetemben nagyon is alulmérik a támogatottságomat, mert járván a vidéket, beszélek az emberekkel, én mást tapasztalok.

A kampánya eddig elég finom, azaz nem kerültek elő a konfrontatívabb témák, az autonómia, a Beneš-dekrétumok…

Dehogynem. A Hír televízióban rákérdeztek ezzel kapcsolatban és én elmondtam, az önkormányzatiság teljesen egyértelmű. Az, hogy én nem autonómia szót mondok a szlovák közszolgálati televízióban vagy rádióban, annak egyértelmű oka van. Mindenki tudja, hogy Szlovákiában az autonómia a Tiso féle önálló Szlovákiát jelentett. Tehát elszakadást. De azt teljesen egyértelműen elfogadtuk, hogy az autonómia, önkormányzatiság nélkül előbbre lépni nem lehet. De egyet kell tudatosítanunk, hogy egy elnökjelöltek tévévitája az nem autonómia konferencia. Nem ad lehetőséget egy témába lemenni, mert egyszerűen az elnök jogköreiből kell kiindulni.

Nekem képviselnem kell a választópolgárok közt azt az embert is, aki azt mondja, hogy rá kell csapni az asztalra és azt is, aki azt, hogy tárgyalni kell. Nekem úgy kell megszólalnom, a mi érdekeinket képviselnem, hogy a többség, a szlovákok számára elfogadható és az érvelés érthető legyen.

Tehát van önben megfelelési kényszer a szlovákok felé?

Nemcsak a szlovákok felé, kérem szépen. Ha valaki eredményt akar elérni, akkor ehhez támogatottságot kell szerezni. Ahhoz, hogy én akár a következő időszakban, vagy pedig ebben a harcban leadott szavazatokkal úgy tudjak sáfárkodni a közösség érdekében, ehhez nekem szavazatokat kell szereznem. És szavazat kell attól is, aki mérsékelt, attól is, aki nagyon komoly elvárásokkal van.

Az autonómiát az MKP kidolgozta, és most nemzetközi szakértők vizsgálják, de emellé meg kell szólítanunk a többséget, mert ezt csak törvényes úton, tárgyalásokkal lehet elérni.

12

Kampányrendezvényein, csapatában olyan személyek is megjelennek, akik eddig inkább egyes politikai vezetők lejáratásában voltak érdekeltek. Ön szerint mi az oka, hogy a szlovákiai magyar civil szféra egyes szereplői hirtelen ilyen elkötelezettek lettek az MKP jelöltje iránt, aki polgári jelölt is egyben, ha ez idáig inkább támadták a pártokat?

Örülni kell annak, ha valaki később is, de rájött arra, hogy van egy közös ügy, egy jó ügy, mely mellé oda lehet állni. Nagyon örülök annak, hogy ebben a jelölésben egymásra találnak sokan olyanok, akik eddig nem találtak egymásra. Nagyon büszke vagyok arra, hogy például Rozsnyón az én lakossági fórumomon egymás mellett ült a rozsnyói hidas polgármester, a tornaljai MKP-s polgármester, a régió MKP-s és hidas és független polgármesterei és egyhangúan támogattak. Mert ők tudják azt, hogy ott helyi szinten nincs más lehetőség, mint az összefogás.

Én nem pártokat kívánok összefogni, pártvezetőket összeházasítani. Én azt szeretném, hogy a választók a jó ügy mellé álljanak. Itt én meg tudok bocsájtani azoknak, aki más véleményen voltak és más döntést hoztak. Én örülök ennek, hogy mellém álltak, mert én nyitni akarok. Nem lehet bezárkózni.

Mi az a 3 legfontosabb tulajdonság, amivel egy köztársasági elnöknek rendelkeznie kell?

Szlovákiának olyan államfőre volna szüksége, aki autonóm személyiség, akinek véleménye van, véleményét nem rejti a véka alá, aki nincs köldökzsinórral összekötve az oligarchákkal és a pénzügyi csoportokkal, aki nem bábfigura, aki minden polgárnak az államfője. Én ilyen államfő szeretnék lenni.

Elnökválasztás után

Mihez kezd Bárdos Gyula március 15. után? Milyen politikai ambíciói vannak még?

Bárdos Gyula 15-e után is Bárdos Gyula kíván maradni, és nagyon szeretné, hogy az ő indítása, mint első magyar államfőjelölt a közösség szempontjából egy olyan új rajtot, olyan új kezdeményezést eredményezzen, amikor egymással jobban megtaláljuk a közös hangot. Amikor nem egymás ellen fogunk játszani, hanem helyi, regionális és országos szinten is elindul a párbeszéd. Reménykedem, hogy ez az egymásra találás azt fogja eredményezni, hogy az eddiginél jóval hatékonyabb érdekképviseletet lehet majd a törvényhozásba is küldeni. Azt, hogy ennek milyen formája lesz, azt nehéz megmondani. Nekem olyan személyes ambícióim nincsenek, hogy én kívánnék valami módon ebből profitálni. Én azt szeretném, ha a közösség profitálna ebből. Szeretném, ha 15-e után ebből egy paradigmaváltás, egy új magyar-magyar párbeszéd, egy közösségi ügy, az önkormányzatiság ügye mellet egységet eredményezne, akkor sokkal nagyobb sikereket érhetnénk el mint eddig.

Van példaképe, akinek az eszmeit követi?

Ronald Reagent mondanám. Nagyon nagy dolgokat vitt véghez az ő idejében meg tudta oldani azokat a problémákat, és választ adott azokra a kérdésekre, melyeket senki nem tudott megoldani. Az, amit ő a globális politizálásban elért, az azt mutatja, hogy nagyon határozottan és nyitottan politizált. Ő merte azt, hogy ott is nyitott, ahol korábban nem mertek nyitni.

11

A Csemadok idén ünnepli fennállásának 65. életévét. Március 15. a szabadságharc ünnepe, egyben az Ön születésnapja is. Milyen ajándéknak, meglepetésnek örülne a legjobban?

Azt szeretném, hogy akkora meglepetést okozzunk, hogy erre felfigyeljen ne csak Szlovákia, de az egész világ is. Egy akkora durranást remélek, ami egy kis forradalom lehet a forradalom napján. Csináljunk egy kis felvidéki forradalmat. Ezt szeretném.

Bárdos Gyulával Lengyel Diana beszélgetett.

A Körkép kérdéseit Lengyel Diana és Tóth Lívía állította össze.

További ajánlott írások:

1. Andrej Kiska – Az emberek érezzék jól magukat abban az országban, ahol élnek

2. Ján Čarnogurský: A politikusnak jót tesz a börtön

3. Radoslav Procházka: kockázatos harcba indulok, eredménye bármi lehet

4. Peter Osuský: tiszta lappal indulok

5. Peter Osuský: Tiszta lappal indulok II.

6. Pavol Hrušovský: Nem lépek vissza

7. Milan Kňažko: ne a Messiásra várjunk!

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!