Édes bosszút állt az egységes magyar politizálást elsőként szétverő Simon Zsolton az MKP akkori elnöke. Míg Csáky Pál meggyőző teljesítménnyel elégedetten csomagolhat Brüsszelbe, Simon, a vegyespárt „erős” embere meglepetésre elbukott. Ne feledjük, épp Simon volt az, aki korábban elutasította a  közös listán való indulást Csákyval.

Šefčovič, Beňová, Zala, Maňka( Smer-SD), Záborská, Mikolášik (KDH), Kukan, Štefanec (SDKÚ-DS), Škripek ( OĽaNO), Sulík (SaS), Csáky (MKP), Nagy ( Most-Híd), Jana Žitňanská ( NOVA) – ők szerezték meg a Szlovákiát megillető 13 EP-mandátumot.

ZSOLT SIMON
Kép: ujszo.com

Simon bukása Bugárnak kedvez

Az eredménnyel paradox módon Bugár Béla lehet a leginkább elégedett. Simonnal való kapcsolata ugyanis belső információk szerint jó ideje meglehetősen feszült. Informátoraink elmondása szerint Bugár titkon abban reménykedett, hogy Simon elbukik és ezzel meggyengül, Nagy József, aki mellesleg szintén konfliktusban van Bugárral, pedig kijut, és így  tőle is megszabadul.

Nagy meg is tett mindent az eredményért. Egy megyei választások utáni másik bukta nem hiányzott a karrierjének. Nagynak ugyan kijár az elismerés a kemény munkával (és sok pénzzel) megszerzett EP-mandátumért, de egyúttal a vég nélküli, gátlástalan populizmus veszélyére is felhívja  figyelmet.

Magyar szempontból érdekes lesz figyelni a Csáky- Nagy kooperáció (verseny?) hatékonyságát és eredményét. Annál is inkább, mert idehaza mindketten más-más bázis előtt „felelnek”.

 hirdetes_810x300  
10172663_886599441366970_351888645488284827_n
Berényi gratulál Csákynak az eredményvárón (kép: az MKP facebook oldala)

Az MKP lendületben

Az MKP legfontosabb eredménye, hogy nemcsak csont nélkül jutott ki ismét a nemzetközi porondra (miközben a magyar képviselet száma megmarad), de legfőbb politikai riválisára is sikerült rávernie. Ez pedig a sikeres megyei választás, merész államfőválasztást hozó új, karakteresebb politizálás helyességét is jelzi, Ami eséllyel kecsegtet 2016-ban is.

Most már jöhet az autonómia-koncepció, a jól látható, jól kommunikált megyei és európai képviselet a lendület fenntartása és a szimpátia további növelése érdekében.

A választási részvétel ugyan ismét alacsony volt, de ez mit sem von le az eredményekből. A Smer bukása végérvényesen elkezdődött, a Most-Hídé pedig folytatódott. A jövő szlovákiai magyar szempontból annak kedvez majd, aki szavak mellett a tettek mezején is bizonyít.

 Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!