Zsolt Király

 

Po úspešných eurovoľbách ohlasuje reštart aj personálne zmeny strany. Fúziu s Kollárovcami už považuje za chybu. Nechce, aby Slovensko bolo v rukách oligarchov a nešetrí Radoslava Procházku. Do kauzy Gorila by išiel znova, aj keď za to draho zaplatil. Na čele Bratislavy si vie predstaviť aj Milana Kňažka. Rozprávali sme sa s predsedom strany NOVA Danielom Lipšicom.

 

Sledujete majstrovstvá sveta vo futbale?

 

 hirdetes_810x300  

Sledujem. Skoro každý deň.

 

Koľko zápasov ste schopný si za jeden deň pozrieť?

 

Jeden, časovo sa viac nedá. Fandím Holandsku.

 

DSC_0114s

 

V akej kondícii sa teraz NOVA nachádza?

 

Sme po eurovoľbách, ktoré boli našimi prvými celoslovenskými voľbami. Výsledok ukázal, že mnohé prieskumy treba brať s veľkou rezervou. V priebehu niekoľkých týždňov zverejníme nové kroky zamerané na identitu značky, ktorú NOVA stále nemá. Príde reštart hnutia, personálny aj programový.

 

Kedy budete schopní naplniť vaše predsavzatia stať sa skutočnou novou väčšinou?

 

O tom rozhodnú voliči. Parlamentné voľby najlepšie ukážu, koľko je v ktorej strane, Našou ambíciou je, aby sme boli rozhodujúcou stranou v pravicovom spektre.

 

Uvoľní sa vám priestor v parlamente, keď teraz pán Procházka vrátil mandát?

 

Som za konkurenciu. Je dobré, že Rado Procházka sa angažuje v politike, patrí do nej. Pre mňa je ale dôležitá druhá vec. Bolo by tragédiou Slovenska, keby sa situácia, ktorá tu je niekoľko rokov, predlžovala spôsobom, že si konkrétni oligarchovia a finančné skupiny nájdu talentovaného politika, ktorého financujú a v princípe ho budú ovládať. To sa už stalo. Keď vznikol Smer a Róbert Fico. A bolo by smutné, keby to pokračovalo tak, že keď je už Róbert Fico v zásade na zostupe, nájdu si oligarchovia nového bieleho koňa.

 

DSC_0061s

 

Narážate na pána Procházku?

 

Nechcem to komentovať. Pre mňa je dôležité, že NOVU nefinancujú žiadne finančné skupiny. Ani žiadni oligarchovia. Práve naopak. Voči nim a voči ich kauzám okrem nás nikto v parlamente nevystupuje.

 

Neľutujete, že sa vaše cesty s Radoslavom Procházkom v istom období rozišli?

 

Každý sa rozhoduje slobodne. Politika nie je o veriteľsko-dlžníckom vzťahu. Pre mňa je kľúčové nebyť financovaný oligarchami a finančnými skupinami.

 

Myslíte, že vaše cesty sa ešte môžu niekedy spojiť?

 

Rozhodnú voliči. Slovensko v skutočnosti funguje ako oligarchická demokracia. Začalo to v deväťdesiatich rokoch za Mečiara. Potom našli nového talentovaného politika Róberta Fica. Ten po finančných skupinách nejde, práve naopak. Ak raz bude mať jedna finančná skupina bližšie k jednej vláde, potom druhá k druhej vláde, tak sa na Slovensku nič nezmení. Politik môže mať pekné reči, ako má Róbert Fico, ale pokiaľ bude reálne ovládaný peniazmi oligarchov, nemá šancu nič reálne zmeniť, lebo nie je nezávislý.

 

Nemali ste záujem o odídencov z SDKÚ? O Luciu Žitňanskú alebo Miroslava Beblavého?

 

NOVA nie je ani nebude zberným táborom ľudí, ktorí odídu z materských strán. Sme otvorení spájaniu ľudí, ktorí majú čistý štít a sú profesijne zdatní v nejakej oblasti. Ale nikdy by som nelanáril iných poslancov do NOVY. Podstatné je, ako dopadnú voľby o jeden a pol roka. Pokiaľ Slovensko nevybudujeme odznova, najmä ekonomický a justičný systém, tak kozmetické zmeny prinesú len malé zlepšenie, ale výrazné nie.

 

DSC_0150s

 

Euromandát NOVY nakoniec získala vaša konzervatívnejšia kandidátka Jana Žitňanská, kým liberálny líder Jozef Kollár prepadol. To isté sa stalo aj v OľaNO. Liberálni voliči stále volia skôr Richarda Sulíka. Kto je štandardným voličom NOVY?

 

Janka Žitňanská sa prekrúžkovala nielen preto, že má konzervatívnejšie videnie sveta, ale najmä preto, že sa veľmi autenticky venuje oblastiam, ktoré ľudí oslovujú, ako školstvo, zdravotne postihnutí, a mala veľmi fajn kampaň. To bol hlavný dôvod, prečo sa prekrúžkovala a bola úspešná.

 

Dýcha sa vám ľahšie po eurovoľbách? Konečne ste sa dostali cez 5 %.

 

Náš úspech po eurovoľbách je relatívny. Chceli sme dva mandáty, od toho nás delilo päťtisíc hlasov. Bola to odpoveď na mnohé prieskumy, ktoré sa podľa mojej mienky ani reálne nevykonávajú. Pre nás bol tento relatívny úspech nevyhnutnosťou, ale to zďaleka nie je postačujúce. Musíme teraz urobiť reštart personálny aj programový. NOVA má stále jeden veľký problém, ktorý berieme ako svoju chybu, že sa nám nepodarilo za rok a pol vytvoriť identitu hnutia nad rámec toho, ako vnímajú ľudia mňa. Ale postaviť stranu len na jednej osobe dlhodobo nemôže fungovať.

 

Kto bol šéfom eurokampane NOVY?

 

Milan Krajniak.

 

Pýtam sa preto, lebo pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) ste viedli dosť negatívnu volebnú kampaň. Slogan znel: Ľudia, za ktorých sa nebudete červenať. Znamená to, že máte naozaj takúto nízku mienku o práci našich europoslancov?

 

Otázka je, akú mienku majú ľudia o práci našich europoslancov. Jeden z dôvodov veľmi nízkej volebnej účasti na Slovensku bola práve tá nízka mienka o práci našich europoslancov a o Európskom parlamente. Nie je to iba vina dnešných europoslancov.

 

Pri pohľade na volebný výsledok a vaše preferencie je otázne, aký zmysel mala fúzia s odídencami zo SaS.

 

Pôvodný zámer bol pred rokom, keď sa trieštili pravicové sily, vytvoriť momentum spájania. Vytvoriť emóciu, že pravica sa nevie len trieštiť, ale sa aj spájať. Toto momentum sa nepodarilo naštartovať. Z tohto pohľadu to považujem spätne za chybný krok.

 

DSC_0033s

 

Potvrdzujete hlasy zvnútra strany, že to vyvolalo skôr napätie?

 

V tom čase to nebolo napätie a ani teraz to nie je nejako zvlášť hmatateľné. Samozrejme, že ak má strana v budúcnosti ambíciu byť novou väčšinou, nemôže to byť spolok kamarátov. Tak sa nedá budovať hnutie. Musí to mať širší záber. Kľúčová vec, ktorá sa nám nepodarila, bolo odkomunikovať pozitívnu emóciu spájania a tým pádom to spätne hodnotím ako chybu.

 

Jozef Kollár bol lídrom vašej kandidátky do EP. Financoval aj značnú časť kampane, no nakoniec pohorel. Aká je jeho momentálna pozícia v rámci strany?

 

Je podpredsedom. Chcem predložiť na budúce rokovanie republikovej rady pomerne výraznú novelu stanov, ktorej cieľom je, aby strana bola akcieschopnejšia a ktorá bude znamenať aj personálne výmeny.

 

Aká je jeho politická budúcnosť?

 

O tom som nehovoril. Ľudsky chápem, že je sklamaný, očakával, že bude do EP zvolený. Nechcem mu dávať odkazy cez médiá, budeme sa musieť v krátkom čase porozprávať.

 

Nám sa zdá, ako keby ste mali dlhodobo problém dostať sa do niektorých médií. Myslíte, že to súvisí s vaším angažovaním sa v kauze Gorila?

 

Áno, aj s mojím postojom k Smeru. Televízia TA3 je v zásade televíziou oligarchov. Človek, ktorý nemá s nimi žiadne spojenie, práve naopak, pomerne vehementne ich zasiahol, tam asi nebude vítaný. Od vyšetrovania Gorily a od volieb v roku 2012 padlo v Smere rozhodnutie, že do žiadnej televíznej diskusie so mnou nemôže ísť žiaden predstaviteľ Smeru, ani bežný poslanec. Ani nešiel. Keďže, žiaľ, médiá nenašli takú odvahu ako v Čechách na inštitút voľného kresla, Smer svojím rozhodnutím zablokoval moju účasť v televíznych reláciách. Neurobili to nikomu inému.

 

Aké je pre vás najväčšie ponaučenie z kauzy Gorila?

 

(Dlhé ticho.) Išiel by som do toho znovu. Vedomý si toho, že to, čo sa následne spustí voči mojej osobe, tá diskreditačná kampaň, prekoná všetky hranice, ktoré na Slovensku kedy boli. Vo finančnej skupine vie byť pomsta v kombinácii so strachom zničujúca. Pomsta za to, čo som urobil v minulosti, a strach z toho, že by som sa v budúcnosti vrátil.

 

DSC_0005s

 

Zmenila Gorila Slovensko?

 

Sčasti zmenila. Ale až tak výrazne, ako som ja mal nádej, nie. Ak by fungovali spravodajské služby mimoriadne efektívne , tak tých zvierat v zoologickej  záhrade by bolo oveľa viac ako goríl.

 

Aké máte ciele pred komunálnymi voľbami?

 

Osloviť a získať schopných, rešpektovaných a dôveryhodných ľudí, aj nezávislých kandidátov. A to robíme. Tým, že máme väčšinový systém, v mestách budú potrebné koalície. Chceme byť úspešní.

 

Koho podporí NOVA za primátora Bratislavy?

 

Máme vlastného kandidáta, ktorého sme zatiaľ nezverejnili, ale už avizovali našim partnerom. Je to ešte otvorené. Uvedomujeme si, že ak pravica chce mať víťazného kandidáta, rovnocenného partnera dnešného primátora, ktorý nemá vážnejšie medializované prešľapy, ale má silné postavenie v meste, tak musíme mať jedného kandidáta.

 

Čo hovoríte na kandidatúru Milana Kňažka? Bude vaším kandidátom?

 

O tom rozhodnú naše mestské štruktúry.

 

Váš názor?

 

Je to silný kandidát. Nevylučujem, že ho NOVA podporí, je to vec rozhodnutia mesta. Kľúčové je, aby sa hlasy nerozbíjali. Bratislava je veľmi dôležitá.

 

V blogosfére sa v posledných dňoch rieši kauza v súvislosti s predstaviteľmi NOVY, osobitne s podpredsedom Gáborom Grendelom, a to, že má ako keby nadštandardné vzťahy s novinármi zo SME, s pánom Kernom a s pani Tódovou. Sú zverejnené aj emaily medzi nimi, ktoré hovoria, že dopredu konzultujú články. Čo si o tom myslíte?

 

Je to hlúposť. Gábor je novinár, samozrejme, že komunikuje s bývalými kolegami. Pokiaľ viem, pre tieto články podával trestné oznámenie a v súčasnosti prebieha policajné vyšetrovanie.

 

Na záver pár krátkych otázok. Hory alebo more?

 

Skôr hory.

 

Pivo alebo víno?

 

Víno.

 

Hokej alebo futbal?

 

Hrať futbal, pozerať hokej.

 

SMK alebo Most-Híd?

 

Asi Most-Híd.

 

Článok vyšiel v spolupráci s mediálnou školou .týždňa.

Fotky: Ivica Campová

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!