Frissítve: 18.35 Szlovákia és Magyarország sok tekintetben hasonlóságot mutat. Itt is, ott is egy párt kezében összpontosul a hatalom, úgy a SMER, mint a Fidesz is messze a legerősebb politikai erő az országban. Orbán és Fico egyaránt meggyőző fölénnyel nyerte a választásokat, mindketten koalíciós partner nélkül kormányozhatnak.

A mámorító győzelem után mégis gyorsan jöttek az első problémák. A magyar kormány az elmúlt hónapokban külső és belső nyomás alá került, egyes kormányzati intézkedések pedig sorozatos utcai tüntetéseket váltottak ki.

Szlovákiában a hatalmas mértékű korrupció vitte utcára az embereket, az eddigi hat tüntetés már a parlament elnökét, alelnökét, minisztert és több állami intézmény vezetőjét is elsöpörte.

Orbán zuhan, Fico tartja magát

A közvélemény-kutatások terén azonban óriási a különbség Orbán Viktor es Robert Fico pártja között. (Érdekesség, hogy a legutóbbi választásokon mindketten százalékra megegyező, 44 százalékos eredményt értek el, a Fidesz 44,46, a Smer 44,41 százalékkal alakíthatott újra kormányt.) Míg a Fideszt mára az összes megkérdezett körében sovány 26 százalékon mérik, október – november között pedig 12 százalékpontot zuhant, elveszítve közel egy millió szavazóját, a SMER népszerűségének valami miatt a sorozatos botrányok sem ártottak.

orban_fico
Az egyiknek sikerül, a másiknak nem? Kép: SITA

A Smer a Polis novemberi, és a Focus decemberi felmérése szerint is stabilan őrzi 35-40 százalékos népszerűségét a biztos pártválasztók körében (Polis november: 34,2 százalék, Focus december: 38,3 százalék) . Igaz, itt a Fidesz is jobban áll, a Tárki felmérése szerint 55-ről 45 százalékra csökkent.

 hirdetes_300x300  

Az elégedetlenségi hullámra válaszul a Fidesz és a Smer is bőszen ellenkommunikál. Orbánék többek között a drogteszteket és a boltok vasárnapi zárva tartását is bevetették, Fico kénytelen volt bevezetni az ingyenes vasúti közlekedést a diákoknak és a nyugdíjasoknak, márciustól pedig újabb szociális csomagot ígér a kisvállalkozók számára.

A kérdés továbbra is az, mit tud Fico, amit Orbán nem? Miért stabilabb még mindíg Fico megítélése országon belül, mint Orbáné? Miben más a szlovák és a magyar társadalom, hogy ennyire különböző kilengéseket produkál?

Király Zsolt

Nyitókép: MTI

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!