A közös érdekérvényesítés is rámehet a magyar európai parlamenti képviselőink között dúló médiaháborúra.

Hosszú évek közös eredményének pofátlan kisajátítása, mediális féligazságok, szakmai féltékenység, túlfűtött egó. Fél év után romokban a magyar-magyar összefogásban rejlő európai parlamenti lehetőségek.

 

Csáky Pál (MKP) és Nagy József (Most-Híd) tavaly májusi mandátumszerzésük után még a hatékony együttműködés fontosságáról beszéltek.

 

Nagy Józseffel komoly kísérletet fogunk tenni arra, hogy megpróbáljunk hatékonyan együttműködni a felvidéki magyar ügyekben.“ – fogalmazott az újdonsült EP-képviselő Csáky.

 hirdetes_300x300  

 

Nekem Csáky Pállal soha az életben semmiféle személyes problémám, konfliktusom nem volt. (… )  Mindkettőnk érdeke az, hogy azonos irányba tudjuk húzni a szekeret.“ – adta vissza a bókot Nagy József.

 

Mára, alig fél évvel később a helyzet gyökeresen megváltozott.

 

Nagy_oshonos
Nagy József a saját Facebook-oldalán idegen tollakkal (is) ékeskedik.

 

A történet Nagy József december 10-i nyilatkozatával kezdődött, melyben megpróbálta kisajátítani és sajátjaként eladni azt a több éves, több ország EP-képviselőinek összehangolt munkáját igénylő előrelépést, melynek eredményekét 2015-ben az őshonos nemzeti kisebbségek ügyében az Európai Néppárt meghallgatást szervez az EP-ben.

 

Nagy József inkorrekt húzásának az egyetlen magyar nyelvű szlovákiai napilap is többször teret adott. December 10-én, december 12-én és az év utolsó napján is.

 

Nagy_ertekel
Nagy József az Új Szó december 31-i számában sem szerénykedik.

 

Mi az igazság?

 

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő korrekt módon leírta:

 

Sogor_oshonos
Sógor Csaba. Forrás: RMDSZ honlapja

 

A sors fintora egyébként, hogy az őshonos európai kisebbségek ügye azon a 2012. októberi bukaresti kongresszuson került be az Európai Néppárt programjába az RMDSZ és az MKP jelenlétében, ahol és amikor Nagy József Most-Hídja még csak nem is volt tagja  az Európai Néppártnak.

 

Bukarest 2012
Forrás: 3szek.ro

 

Erre gondolhatott Csáky (akinek egyébként nem lesz könnyű behoznia Nagy József ilyen szintű PR-látszattevékenységét) abban a terjedelmes interjúban, melyet az euro-press tudósítójának adott, és melyet saját Facebook-oldalán is közzétett.

 

Olvasom az Európai Néppárt dokumentumaiban, hogy ezért a témáért Csáky Pál, Sógor Csaba és Nagy József felel. Ez teljesen másfelállás, mint ami a szlovákiai magyar médiában eddig szerepelt, amikor egyik kollégája megpróbálta kisajátítani magának ezt a kérdést.

Valóban, mind a hárman a koordinátorai lettünk ennek a témának, ám az igazság az, hogy ezt a kérdést mindhárman megörököltük. Az elmúlt időszak második felében az akkori kisebbségi intergroup szorgalmazott egy ilyen meghallgatást, ám mire átütötték a politikai érzéketlenség falát, kifutottak az időből. Így tudunk mi ezzel a kérdéssel mindjárt a ciklus elején foglalkozni, s ez kétségkívül előrelépés. 

Hogy tudnak együttműködni?

Nem könnyen, hiszen van, aki csak a saját világlátását szeretné belevinni a témába, s ezzel veszélyezteti az előrelépést. Van egy-két ember, aki megszállottja a tisztázatlan megbékélés témájának, mint a viccben, mindenről ez jut eszébe, ezt erőltetné mindenütt, ráadásul valamiféle kisebbségi minimummal kombinálva. Ez így nem lesz jó. 

Forrás:Csáky Pál FB oldala

 

De hogy tovább csavarjunk a dolgon, a történetbe bezavar Surján László, a KDNP nyugalmazott európai politikusának útkeresésből, témahiányból(?) adódó, helyenként megalapozatlan reménykeltésre hajazó látszattevékenysége is a szlovák-magyar megbékélés jegyében, melyet Csáky szintén kritizál.

 

Konkrétan ezt írta karácsonyi blogjában:

 

„Napjainkban is vannak budapesti nyugalmazott politikusok, akik szlovákiai magyar partereikkel együtt most az ügyben házalnak a szlovákiai magyarok körében, minél többen írják alá, hogy meg szeretnének békülni a szlovákokkal. De ki ne szeretne megbékülni velük? Ám feltették ezek az urak önmaguknak is a kérdést: és a szlovákok is meg akarnak békélni velünk? Hány olyan komoly szlovák értelmiségi van, aki szintén házal szlovák körökben azért, hogy béküljenek meg már a magyarokkal?

S miért van az, hogy a felvidéki magyarok már a sokadik megoldási lehetőséget dolgozzák ki helyzetük rendezésére, de 1989 óta EGYETLEN ILYEN SZLOVÁK ÜZENET SEM SZÜLETETT! A félrevezetett felvidéki magyar választók tompább része 2010-ben is megette, hogy majd Martin maticás polgármestere fogja képviselni a parlamentben a szlovák-magyar megbékélés ügyét! S ráadásul milyen szép magyar kolbászos meg pálinkás óriásplakátjai voltak Andrej Hrnčiarnak!

Sok szlovákiai magyar szavazó inkább rá szavazott, mint az MKP-ra – de hol van ma Hrnčiar? S mit tett magyar ügyekben?”

Forrás:Csáky Pál blogja.

 

Csákyra egyébként azóta Surján László  is reagált.

 

A kapocs

 

Tudni kell, hogy Nagy József mostani és Surján korábbi asszisztense ugyanaz a felvidéki származású, nagymegyeri Mikóczy Ilona, akit úgy a Surján féle Charta XXI. mint Most-Hidas közeledése mögött is megtalálunk.

 

Bárhogy is van, a felvidéki magyar közösség szempontjából kiábrándító tapasztalni, hogy a havonta mintegy 14 ezer eurót hazavivő EP-képviselőink még az olyan sarkalatos témákban, mint az őshonos európai kisebbségek ügye, is képtelenek a korrekt együttműködésre.

 

Nagy Jozsef_Surjan
Nagy József (jobbra) és Surján László (balra.) Kép: Új Szó

 

Ennek hiányában legfeljebb marad a buszos utaztatás néhány szerencsés kiválasztott számára az EP-be, ahol két fotó között rácsodálkozhatnak majd a brüsszeli és strasbourgi, valós problémáktól igencsak elszakadt világra.

 

A többségnek pedig marad a fizetett pr-cikkek olvasgatása a honi sajtóban európai politikusaink óhajairól.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Új Szó

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!