Egyetlen nemzetrészt sem adunk fel!“ Fogalmazott Semjén Zsolt a nemzeti összetartozás napján június 4-én Budapesten.

Magyarország miniszterelnök-helyettese: ismerjük be, hogy Trianonról a magyarok is tehetnek” – tálalta a szlovák sajtó alig néhány órán belül az elhangzottakat. Kiemelve Semjén beszédéből, azt a részt, hogy „ami Trianonhoz vezetett, abban benne van a mi hibánk is, a magyar állam hibája, akár bűne a nemzetiségekkel szemben. “

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen magyar önkritikát, mely az MKP elnöke, Berényi József szerint új momentum Magyarország eddigi trianoni álláspontjában, gesztusként értékel a szlovák fél.

Nem igy történt.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyilatkozata szerint azzal, hogy Semjén Zsolt elismerte, hogy „bizonyos mértékig Magyarország is hibás azért, hogy elvesztette területeit, ez nem jelent pozitív elmozdulást.“ – Az SNS alelnöke, Anton Hrnka elmondta azt is, hogy „a mai Magyarország nem tekint máshogy a múltra, mint az összes eddigi magyar kormányok.“ Hozzátéve, hogy a történelmi Magyarország kezdettől fogva többnemzetiségű ország volt, melynek területén legalább három további nemzetiség is élt, a többiek pedig az összlakosság jelentős részét alkották. „A magyarok alig 40 százalékát alkották csak az összlakosságnak” – tette hozzá Hrnka.

Egy magyar lépés hátra, kettő szlovák előre

 hirdetes_300x300  

Az az SNS kevesli most a magyar gesztust, mely amikor csak kormányon volt, igyekezett megkaparintani az oktatásügyi tárcát, hogy a magyarokat móresre tanítsa. Emlékezzünk csak Eva Slavkovská egynyelvű bizonyítványaira, Mikolaj miniszter honismereti tankönyvére, káoszt okozó oktatási reformjára, vagy az akkoriban elfogadott államnyelvtörvényre, melyek mind mind kiváltották a magyarok tömeges tiltakozását.

hrnka
Anton Hrnka, az SNS alelnöke. Kép: teraz.sj

Na ez az SNS  kevesli most szemforgató módon a trianoni magyar önkritikát, ez az SNS ostorozza Magyarországot a nemzetiségekhez fűződő korábbi viszonya miatt. Ez az SNS pedig most újra 6 százalék fölött van, és ha ma tartanák a parlamenti választásokat Ficoval kényelmes kormánytöbbséget alkotnának.

Egyoldalú magyar gesztusokkal a szlovák nemzetállamépitéssel szemben semmire sem megyünk.

Király Zsolt

Nyitókép: kormany.hu

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!