Az orosz csapat nem tartozik a legjobbak közé, mégis nagyon szenvedtünk ellenük a meccs elején. Az ezután beálló fiatalokkal feljavulva akár győzhettünk is volna, de végül egy pontot szereztünk az első EB-meccsünkön. Feltűnően nem értük utol a világ élmezőnyét, és amíg csak kifogásokkal próbálkozunk, ez várhatóan nem is fog változni.

A meccs felvezetőjében többször is hallhattuk a gyors játék mítoszát – amivel majd az állítólag lassú és nagydarab oroszokat legyőzzük. A Himnusz valóban felgyorsult az utóbbi időkben, a játékunk sajnos kevésbé: a norvég, a dán, a holland vagy a skandináv szövetségi kapitánnyal dolgozó lengyel válogatott játéka teljesen más fordulatszámon pörög, mint a mienk. Válogatottunk stílusára inkább a játékosság, a ravaszság jellemző, jól passzol ehhez az EB kabalaállatául választott róka.

Szucsánszkinak ma nem ment. (kép: MTI/Kovács Anna)
Szucsánszkinak ma nem ment (kép: MTI/Kovács Anna)

Ötletes támadójátékunkból azonban sajnos a meccs első félidejében nem látszódott semmi. Hosszú percekig tartó gólcsendünk mutatja, mennyire hiányzik csapatunkból a várandóssága miatt távolmaradó Görbicz Anita. Akárcsak a jól kihasznált felkészülési idő, hiszen a tegnapi napig az sem volt biztos, hogy ki lesz az irányító, ki ad fazont a játéknak, az EB-t megelőző összetartások tehát nem a taktika begyakorlásából, hanem a különböző emberek kipróbálásból álltak, nagy részük ráadásul végül be sem került a keretbe. A támadásszervezés hiánya mellett feltűnő volt még, hogy mennyire nem ment átlövőinknek. Érdekes, hogy ennek ellenére sokáig Triscsukra továbbra is csak védekezésben számított Németh András, Klivinyi jött támadásban, noha teljesen súlytalan a játéka.

Mészáros Rea gólhelyzetben. (kép: handball.hu)
Mészáros Rea gólhelyzetben (kép: handball.hu)

A belső posztok gyengélkedése miatt nem tudtuk a szélsőket sem megjátszani. Ha ez nem lenne elég, a kapuban sem remekeltünk, Herrnek sokadszorra sem sikerült bizonyítania, jött is a helyére Kiss Éva. A félidő végére úgy-ahogy összekaptuk magunkat, a kivédekezett támadások és a szintén csereként beálló Mészáros Rea bátor támadójátéka révén valamit sikerült ledolgozni a hátrányunkból, egygólos hátránnyal fordulhattunk a második félidőre. A második félidőt rögtön két további cserével kezdtük, világversenyes újoncok érkeztek: beállóba Mayer Szabina, jobblövőbe Planéta Szimonetta. Mayer rögtön hétméterest harcolt ki, amit Triscsuk értékesített: kiegyenlítettünk.

Ezt követően fej-fej mellett haladt a két csapat, váltogatták a vezetést, de két gólnál többel egyikük sem tudott elhúzni. A nyitott védekezés révén előnybe kerültünk, lett volna lehetőség a győzelemre, az utolsó három percet azonban teljesen elszórakoztuk. Kiállítással, kihagyott helyzetekkel nehezítettük a saját dolgunkat, az utolsó támadásunkat pedig arra a Planéta Szimonettára hegyezte ki Németh András, aki az egész idényben (és ezen a meccsen is) önbizalomhiányosan játszik, lövés helyett passzol vagy betör, hátha hetes lesz – amit nem neki kell lőnie.

Bíró Blanka ma is megmutatta. (kép: kezilabdaszeretlek.hu)
Bíró Blanka ma is megmutatta (kép: kezilabdaszeretlek.hu)

29:29-es döntetlennel zárult a mérkőzés, ennél jobb eredményt nem is érdemeltünk a játékunk alapján. A meccs jól mutatta a magyar kézilabda egyik legnagyobb hibáját: edzőink szeretik kifulladásig játszatni a kipróbált, rutinos embereket, még akkor is, ha (mint ezen a meccsen is) hibát hibára halmoznak. Fiatal, tehetséges játékosaink emiatt sem a klubjukban, sem a válogatottban nem kapnak elég lehetőséget a rendes fejlődéshez, pedig most is megmutatták, beállításukkal máris felpörgött a támadójátékunk, harcosabb lett a védekezésünk. Triscsuk és Kovacsics játéka dicsérhető, remekül lőtték a heteseket, elöl és hátul is harcosan játszottak, Bíró Blanka pedig a várakozásoknak megfelelően megmutatta a kapuban, hogy övé lehet a jövő.

 hirdetes_810x300  

A meccsvégi értékeléseknél Németh András NBI-es fociedzőket megszégyenítő alibizmussal kente az egyébként teljesen korrekt bírókra a győzelem elmaradását. Aztán jött Tomori Zsuzsanna, aki a szövetségi kapitánynál jobban olvasta a játékot (vagy őszintébben szembenéz a hibákkal), és kertelés nélkül beismerte támadójátékunk lassúságát, körülményességét, amelyen a bírók, ha akartak volna, sem tudnak gyorsítani. Németh András viszont igen.

Magyarország – Oroszország 29-29 (14-15)
Győr, Audi Aréna, 4800 néző, V: Brunovský, Čanda (szlovákok)
Gólszerzők: Triscsuk 6/6, Kovacsics 5/2, Bódi 3, Tomori 3, Bulath 2, Planéta 2, Erdősi 2, Klivinyi 1, Szucsánszki 1, Mayer 1, Mészáros 1, Kovacsicz 1, Szamoránsky 1, illetve Dmitrijeva 7, Szen 5, Kuznyecova 4, Bobrovniykova 3, Uszkova 2, Davigyenko 2/2, Punko 2/1, Makejeva 1, Bliznova 1, Csernojvanyenko 1, Petrova 1

Az A-csoport állása:

Spanyolország (2 pont)
Magyarország (1 pont)
Oroszország (1 pont)
Lengyelország (0 pont)

Legközelebb kedden 20:30-től láthatjuk válogatottunkat, a lengyelek ellen.

kezi1
A himnusz alatt. Kép: Körkép.sk
kezi2
Fotózkodj a csapattal. Kép: Körkép.sk
kezi3
A vadiúj, alig pár hete átadott, 5500 férőhelyes Audi Aréna Győrben. Kép: Körkép.sk
kezi4
Nagy volt a küzdelem, az oroszok többször vezettek. Kép: Körkép.sk

(Körkép / MTI, nyitókép: MTI)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!