Mikor és miért döntött úgy, hogy elmegy Svédországba?

 

Akkor döntöttem el, amikor a nővérek sztrájkolni kezdtek. A nagyszombati kórházban 2016 januárjának utolsó napján végeztem, februárban pedig elkezdtem svédül tanulni Pozsonyban. Júliustól Svédországban dolgozom.

 

Miért döntött a távozás mellett?

 

 hirdetes_300x300  

Mint nővér a fül-orr-gégészeten dolgoztam. Tizenöten voltunk ott nővérek, megállás nélkül dolgoztunk, 12 órát a részlegen és az ambulancián is. Délután négytől reggel hétig. Futnunk kellett az ambulanciára, ha egy páciensnek vérzett az orra.

 

Valamikor egy órát is ott voltunk, ilyenkor nem volt senki a részlegen. Az éjszakai szolgálat során egyedül dolgoztunk, betegápoló vagy szanitéc nélkül. Sokszor fordult elő az a helyzet, hogy miközben az ambulancián voltunk, valaki segítséget kért a részlegen. Infúzióra volt szüksége, de nem tudta elérni a személyzetet. Mi nővérek sokszor jeleztük, hogy a részlegünkön két nővérre lenne szükség, mint mindenhol máshol.

 

A legfőbb indok tehát a túlterheltség volt?

 

Igen. A másik, hogy nagyon sok páciensünk volt, tíz vagy tizenegy. Ez nem olyan nagy szám, de ha a készültségen is dolgozni kell, ahova újabb 20 páciens érkezik, akkor már elég sok.

 

Volt más indok is?

 

További indok volt, hogy miközben mszerettünk volna mindent megtenni a betegért, nem voltak meg hozzá az eszközeink.

 

Mit jelent az, hogy nem voltak eszközeik?

 

Nagyon jól össze tudom hasonlítani Svédországgal. Szlovákiában a betegnek rengeteg saját dolgot kell hoznia magával a kórházba – evőkészlet, pohár, toalettpapír. Svédországban semmit sem kell hoznia. Mindent megkap, a fogkefét és a fogkrémet is.

 

Nem említette a bérek nagyságát. Az nem volt ok a távozásra?

 

Az is az volt, de csak a második, harmadik helyen. A konkrét összeget, amit most keresek nem árulom el, de Szlovákiában négy hónapot kellene dolgoznom azért, hogy annyit kapjak, mint itt egy hónap alatt.

 

Sme.sk – Zdravotná sestra odišla do Švédska. Bola som preťažená, hovorí

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!