További képekkel frissítve. A Nyugat-Európa Kelet-Európáért elnevezésű nemzetközi konferencia a Pro Kalondiensis Polgári Társulás és a Europe for Citizens program jóvoltából pénteken Érden került megrendezésre. A rendezvényen tiszteletüket tették a nemzetiségi öntudatra ébresztés kulcsfontosságú képviselői határon innen és túl.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Az előadók örömmel konstatálták, hogy az elmúlt években megnőtt a felvidéki civil szervezetek száma és tevékenységük nagyban hozzájárul az anyaországon kívül élő magyarság határozottabb önmegítéléséhez, valamint jogi helyzetének javításához. Fontos hangsúlyozni, hogy mindenekelőtt egy szilárd lábakon álló pontos stratégiával ellátott belső együttműködést kell létrehozni, mivel csak így tud érdembeli értéket nyerni a külső forrásokból érkező támogatás.

Erd3
Kép: Körkép.sk

A konferencia egyik fő üzenete az volt, hogy nyitott szemmel kell járnunk, hogy felismerjük azt a mozgatórugót, ami erőt ad a reményvesztettség leküzdéséhez. Fel kell építenünk egy közös értékrendszert, amelyből aztán következetes célokat formálhatunk. Ha mindehhez hozzáadódik egy bizalmas kapcsolatrendszer, elhivatottság, valamint egy illúzióktól mentes ésszerűen megfontolt „haditerv“, a sikerhez vezető út első lépése garantált.

Papp Sándor, a rendezvény szervezője beszédében hangsúlyozta többek között azt is, hogy a lemorzsolódástól és beolvadástól veszélyeztetett honfitársainkat helyes útra kell terelnünk. Ezekhez a munkafolyamatokhoz természetesen szakértői csoport, folyamatos elemzés, utánkövetés és elfogulatlan értékelés szükséges.

Erd1
Kép: Pro Kalondiensis PT

A rendezvény keretén belül fény derült arra is, hogy a Fontos vagy! mozgalom, milyen sikerrel vívja meg harcát a feliratok kétnyelvűsítéséért. Rávilágítást nyerhettünk a mozgalom eszközeire is, miszerint fel kell hívni magunkra a figyelmet, láthatóvá kell tenni létezésünket, valamint kitartóan kell kérni törekvéseink megvalósítását, és így a folyamat akár önjáróvá is válhat. A továbbiakban betekintést nyertünk a nyugaton (Németország, USA) élő magyarok identitásának mindennapi megélésébe, illetve az ott tevékenykedő különböző polgári társulások termékeny munkásságába és azok itthoni szervezeteinkkel való együttműködésébe. Az előadók soraiba a Vox Juventae is meghívást kapott a Csehországban tanuló, dolgozó szlovákiai magyarokról szóló friss felmérésük szemléltetésére. A Pro Civis Polgári Társulás előadása szintén tanúbizonyságot tett arról, hogy a jól szervezett, biztos táptalajból eredő tetteknek kézzelfogható eredménye van. A szervezet munkássága az önkormányzati törvények és formanyomtatványok kétnyelvűsítésére irányul.

Erd2
Kép: Pro Kalondiensis PT

Összességében elmondható, hogy a pénteki konferencián közöltek hátterében egy sokkal meghatározóbb üzenet tört a felszínre. A tétlenség helyett aktív kiállás és összefogás hangot ad elképzeléseinknek külföldön és Szlovákiában egyaránt. Mindehhez pedig elengedhetetlen a friss, széles látókörű és felvilágosult gondolkodású véráram. Az idősebbek tapasztalata mellett a fiatal generáció kezében van a kulcs ahhoz, hogy hittel, akarattal és önfeláldozással egy identitásában merőben elszántabb egységet boronáljon össze.

 hirdetes_300x300  
Erd3
Kép: Pro Kalondiensis PT

A konferencia résztvevőjeként ösztönzőleg hatott rám látni magam körül azokat az embereket, akik hozzám hasonlóan szívükön viselik nemzetünk sorsát, és ennek hangot is adnak. Az elhangzottak személy szerint olyan útravaló energiával töltöttek fel, ami meghatározza jövőbeli tetteimet.

Lee Tzi

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!