Továbbra is nyitott kérdés, ki lesz a nyáron távozó Molnár Norbert utóda a magyar nyelven megjelenő szlovákiai napilap élén. Az Új Szó főszerkesztőjének személye a Most-Híd számára is felettébb fontos, akinek érdekeit a napilap hosszú ideje hűen szolgálja.

 

Napilap helyett pártújság

 

Bugárék számára létkérdés, hogy az újságra a piszkos munka terén a szeptembertől kezdődő kampányidőszakban is messzemenőkig számíthassanak. Csakúgy mint eddig. Lehetséges főszerkesztőként ezért a korábban beharangozott Mózes Szabolcs mellett (aki egyébként szintén küzd a posztért) információink szerint egy másik megbízható káder neve is felmerült.

 

 hirdetes_400x285  

Mégpedig Czajlik Kataliné, aki a vegyespárt parlamenti képviselőjének és egykori miniszterének, Simon Zsoltnak a korábbi szóvivője, és egy ideje újra a napilap kommentátora.

 

Távozó kommentátor

 

És ha már a véleményrovatnál tartunk, néhány napos hír, hogy Molnár Iván, a lap eddigi publicistája távozik az újságtól. Döntését az Alfahírnek azzal indokolta, hogy cenzúrázták az írását. „Nincs összhangban az egyetlen szlovákiai magyar napilap euroatlanti, liberális, neoliberális, politikailag korrekt elkötelezettségével, így nem ment át a belső cenzúrán” – fogalmazott.

 

image
2012: 127 ezer, 2014: 91 ezer. Az Új Szó olvasottsága a teljes lakosság körében az elmúlt három évben közel 40 %-al csökkent. Forrás: TREND TOP

 

Mivel Molnár elmondása szerint nem ez volt az első ilyen eset, így  otthagyta a napilapot. „A média egy jelentős része még ma is igyekszik elhallgatni, elhallgattatni az igazságot, amivel az emberek többsége már rég tisztában van“ –  indokolta döntését.

 

Zuhanó példányszám

 

Hogy jó ideje valami nagyon nincs rendben az Új Szó körül, azt a főszerkesztő és a kommentátor távozása mellett az olvasók hosszú évek óta tartó tömeges elfordulása is jelzi a napilaptól.

 

eladas
Az Új Szó csökkenő olvasottsága a teljes lakosság körében az elmúlt három évben. Forrás: TREND TOP

 

A tendencia alapján 5-7 éven belül ha így folytatódik, az összes olvasóját elveszítheti az Új Szó. A TREND Top statisztikái alapján az újság olvasottsága (miközben a Pravda, a Korzár és a Šport növelni tudták olvasóik számát) a teljes lakosság körében az elmúlt három évben közel 40 %-al csökkent. Ez pedig a jövőre nézve semmi jóval nem kecsegtet.

 

Legalábbis a napilap számára.

 

Király Zsolt

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!