62 komment, 22 lájk, 6 megosztás, több ezres megjelenés. Ennyit hoztak alig pár óra alatt a Körkép Facebook-oldalán Bugár Béla szavai. A Smerhez közeli Pravda napilapnak adott interjút a Most- Híd vegyespárt elnöke, aki sok más mellett a következőket találta mondani:

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Újságírói kérdés: Van jövője a Most- Hídnak, ami a szlovákok és a magyarok együttműködésén alapszik?

Bugár Béla: Berényi, az MKP elnöke a gombaszögi táborban azt mondta, hogy nem működik a „spolupráca” projekt. Mindent magyarul, csak az együttműködés szót mondta szlovákul. Mintha ezzel akarta volna jelezni, amit én is hallottam az egyik MKP-stól, hogy együtt is tudnának működni velünk, de a szlovákjaink nélkül. Na ezt soha. Meggyőződésem, hogy az együttműködés jelenti a megoldást. Még ha nem is működik minden tökéletesen, de nem adjuk fel. Soha nem lesz itt annyi magyar, hogy saját magukról döntsenek. Mindig együtt fog kelleni működnünk. Hogy ez nehéz, tudom én is, húsz éve csinálom.

Hogy korrekt volt-e vagy sem, amit Bugár mondott olvasóink a cikk alatti kommentben kifejthetik. Vagy elolvashatják az erről szóló heves vitát a Körkép Facebookon oldalán.

Együttműködés-spolupráca

Addig is nézzük meg röviden, mi említésre méltó van a „spolupráca“ terén, melyet immár több mint négy éve, a Most-Híd 2009. június 30-i megalakulása óta Bugár Béla hangoztat. (szerk. megj. előtte, 1998 és 2007 között az MKP-t vezette, melyről hajlamos elfeledkezni.)

 hirdetes_300x300  

Mielőtt túlságosan belemerülnénk, le is lőjük a poént: semmit. Amennyiben mégis, olvasóink kifejthetik a konkrét, felmutatható eredményeket.

Amit mi látunk a „spolupráca” asztalán, az a fogyás, csökkenés, sorozatos csalódás és kiábrándultság. Mára az OKS és a Most-Híd közti kapcsolat megszűnt, Pfundtner Edit és Vörös Péter távozott, a Dobroslav Trnkára való állítólagos két hidas szavazat miatt a párt iránti bizalom megrendült, mint ahogy nincs előrelépésa nyelvhasználat terén sem és a kisebbségi kormánybiztos is bedobta a törölközőt.

Eredmény helyett verejték

Ami helyette van, az a rossz szájíz a kisebbségi kulturális támogatások pofátlan (f)osztogatása miatt (bővebben itt, itt, itt és itt), vagy újabban a „szlovmagy-vírus vészes terjedésétől“ hangos  közélet. Melynek kialakulását a „mindegy hogy milyen a pék nemzetisége, ha jó kenyeret süt”, vagy a „mindegy, hogy  milyen az orvos nemzetisége, ha gyógyít” korábbi hidas szlogenek sem akadályozták.

Soha nem lesz itt annyi magyar, hogy saját magukról döntsenek”. Fogalmazott többes szám harmadik személyben rólunk, magyarokról Bugár Béla. Hozzátéve hogy nem adják fel, még ha nem is működik minden tökéletesen. Pechünkre.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!