Király Zsolt írása.

Egy nap, két magyarellenes „szlovák demokrata” nyilatkozat, három magyar tanulsága.

Pavol Hrušovský, a Népi Platform közös köztársaságielnök-jelöltje a következőket mondta a .týždeň c. közéleti hetilap hétfőn piacra került számában: „Az MKP döntése (szerk. megj. magyar jelölt, Bárdos Gyula indítása) a pártérdek államérdek fölé helyezése.“ Magyarán, államérdek csak az lehet, ha őt támogatjuk. Ami Hrušovský logikájával élve azt is jelenti, egy magyar jelölt eleve államérdek ellenes. Azaz, magyar nem lehet sem megyefőnök (lásd Fico kirohanása a megyei választások második köre előtt Nagyszombat megyében), sem köztársasági elnök. Mert (nemzet)államérdek ellenes.

Hrusovsky
Pavol Hrušovský a .týždeň cikkében

Majd jött a magyarok által korábban agyontámogatott, körülrajongott és túlszeretett Iveta Radičová, aki elfelejtve, hogy a felvidéki magyarok szavazatainak köszönhetően is szerzett több mint egymillió szavazatot a legutóbbi elnökválasztás második körében. A SME-nek nyilatkozva Bárdos Gyula jelöltségére ezt mondta:

Nem szerencsés, hogy etnikai alapon működő politikai pártok vannak. Még szerencsétlenebb egy etnikailag meghatározott köztársaságielnök-jelölt.“ Kérdés, hogy vajon a fentiekben Hrušovský a többségi etnikum érdekeinek megfelelően fogalmazott-e? Radičová asszony ezzel lényegében egy platformra helyezte magát Robert Ficoval.

bugar_radicova
A Radičová-kormány megbukott, a miniszterelnöknő távozik. Kép: hnonline

Ennyit a szlovák politikai paletta jobbik felének tartott, „felvilágosult demokrata” politikusairól, most pedig a három tanulság:

 hirdetes_400x285  

1. Nincs mese, a felvidéki magyarok politikailag csak saját magukra (és persze egy gazdaságilag és nemzetközi megítélését tekintve erős Magyarországra) számíthatnak. Az oly sokat hangoztatott „spoluprácát” (magyarországi olvasóink kedvéért együttműködést) pedig el lehet felejteni. Mert egyszerűen nincs kivel.

Ha felvállaljuk céljainkat és kellő súllyal odatesszük magunkat, akkor kiharcolhatunk valamit. Simliskedéssel, kettős beszéddel marad az asszimiláció és a csendes elszlovákosítás politikája.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

2. Radičová és Hrušovský szavai elárulják, hogy félnek. Félnek Bárdos Gyulától és a felvidéki magyaroktól. A rohamtempóban, alig 3 hét alatt összegyűjtött 46 625 ezer szavazat (és volt ott több is,  50 ezer felett, csak ami hiányos volt, eleve le sem lett adva, tehát van még tartalék) megtette hatását.

Március 15. a magyarok nemzeti ünnepén a piros-fehér-zöld bokréta által megnövelt szavazókedv csak növelheti a hatást. Különben eljuthatunk odáig, hogy a 2016-os parlamenti választásokon politikai erő ne is induljon, mert egyes (nemzetállamban gondolkodó) szlovák „demokraták“ félnek az etnikai alapú működéstől? Arra persze nem gondolnak, hogy az egészre azért van szükség, hogy néhány évtized alatt el ne tűnjünk végleg.

3. Bárdos Gyuszi, kösd fel a gatyádat! A java még csak most kezdődik.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!