Király Zsolt

Amikor június végén Daniel Lipšiccel beszélgettünk, meglepően nyíltan fogalmazott az oligarchák irányította Szlovákiáról. Radoslav Procházkáról, annak komályos pénzügyi, anyagi hátteréről. Kedden robbant a bomba, nyilvánosságra került Igor Matovič hangfelvétele, melyen az ellenzék új reménysége, Procházka be nem vallott kampánykiadásokról beszél több százezer euró értékben.

Daniel Lipšiccel készült Körképes interjúnk, melyben gorillákról, az oligarchák uralta Szlovákiáról és a NOVA-n belüli problémákról beszél, ezért különösen aktuális. Most magyar fordításban is közöljük.

Nézte a foci vb-t?

Néztem, szinte minden nap.

Hány meccset volt képes egy nap megtekinteni?

 hirdetes_300x300  

Egyet, többre nem futotta. A hollandoknak drukkoltam.

l1
Kép: Ivica Campová

Milyen kondícióban van most a NOVA?

Az EP-választások után vagyunk, ez volt az első országos megmérettetésünk. Az eredmény azt mutatja, hogy a közvélemény-kutatásokat nagy fenntartásokkal kell kezelnünk. Néhány héten belül (szerk.megj. a beszélgetés június végén készült.) konkrét lépéseket mutatunk be, erősítve a NOVA identitását. Újraindítjuk mozgalmunkat, személyi és tartalmi szempontból is.

Mikor lesz képes bizonyítani, hogy a NOVA, ahogy az a nevében szerepel, valóban az új többség?

Ezt a választók döntik el. Leginkább a parlamenti választások mutatják majd meg, melyik párt milyen súllyal bír. Szeretnénk a jobboldal meghatározó politikai erejévé válni.

Megnyílt önök előtt a terület azzal, hogy Radoslav Procházka visszaadta parlamenti mandátumát?

Támogatom a konkurenciát. Jó, hogy Rado Procházka a politikában van, ide tartozik. De számomra más a fontosabb. Szlovákia tragédiája lenne, ha az a helyzet, ami az elmúlt években kísért bennünket, folytatódna. Azaz, hogy konkrét oligarchák és pénzügyi csoportok tehetséges politikusokat választanak ki, akiket finanszíroznak, és gyakorlatilag az ellenőrzésük alatt tartják. Ez már megtörtént. Amikor a Smer és Robert Fico alakult. Szomorú lenne, ha ez folytatódna, és most, amikor Fico csillaga leszállóágban van, az oligarchák egy új fehér lovat választanának ki.

l2
Kép: Ivica Campová

Procházkára gondol?

Nem szeretném ezt kommentálni. Nekem az a fontos, hogy a NOVA-t nem támogatják pénzügyi csoportok, sem oligarchák. Épp ellenkezőleg. Senki más nem lép fel ellenük a parlamentben rajtunk kívül.

Nem sajnálja, hogy eltávolodtak egymástól Radoslav Procházkával?

Mindenki szabadon dönt. A politika nem hitelező és adós kapcsolata. Számomra kulcsfontosságú, hogy minket ne oligarchák és pénzügyi csoportok pénzeljenek.

Radoslav Procházka komoly dilemma előtt áll: el kell döntenie, hogy megmarad-e szabad politikusnak, vagy  a könnyebbik utat választja, és elfogadja a következő kiválasztott szerepét.

A Radoslav Procházkával kapcsolatos legutóbbi cikkünk itt olvasható.

Gondolja, hogy politikai útjaik valamikor még keresztezik egymást?

Erről a választók döntenek. Szlovákiában valójában oligarchák által irányított demokrácia van. A kilencvenes években kezdődött, Mečiar alatt. Ezt követően egy új, tehetséges politikust találtak, Robert Ficot. Ő nem tesz semmit, ami ártana a pénzügyi csoportoknak. Épp ellenkezőleg. Ha egyszer egyik, másszor másik pénzügyi csoport fog bratyizni az aktuális kormányzattal, akkor semmilyen változásra nem számíthatunk Szlovákiában. Lehetnek szép szavai a politikusnak, mint Robert Ficonak, de ha az oligarchák pénzei fogják irányítani, semmi esélye sincs reálisan bármin is változtatni, mert nem szabad ember.

Nem érdeklődött az SDKÚ-ból távozók, Lucia Žitňanská vagy Miroslav Beblavý iránt?

A NOVA nem az anyapártjaikból távozott politikusok gyülekezete, és nem is lesz az. Nyitottak vagyunk az összefogásra azokkal az emberekkel, akik tiszta lappal indulnak és szakmailag sikeresek valamilyen területen. De soha nem környékeznék meg más képviselőket. A lényeg, hogy milyen eredményekkel zárulnak a másfél év múlva sorra kerülő parlamenti választások. Ha nem építjük fel újra Szlovákiát, főleg gazdaságilag és az igazságszolgáltatás terén, akkor csak a kozmetikai változások szintjén tudunk szerény eredményt hozni, de komoly változásokra nem számíthatunk.

l3
Kép: Ivica Campová

A NOVA EP-képviselője végül konzervatív jelöltjük, Jana Žitňanská lett, míg a liberális listavezető, Jozef Kollár elbukott. Ugyanez történt az OľaNO-nál is. A liberális választók továbbra si inkább Richard Sulíkra szavaznak. Ki a NOVA átlagválasztója?

Janka Žitňanská nemcsak azért karikázta be magát az EP-be, mert konzervatívabb világnézete van. Hanem főleg azért, mert nagyon hitelesen foglalkozik azokkal a dolgokkal, amelyek megszólítják az embereket. Ilyen az iskolaügy, a fogyatékkal élők, és nagyon jó kampánya volt. Leginkább ennek köszönheti a sikerét.

Javult most a helyzetük az EP-választások óta? Végre átugorták az 5 százalékot.

Ez a siker amit elértünk, relatív. Két mandátumot szerettünk volna szerezni, amihez 5 ezer szavazat hiányzott. Ez több felmérésre is választ adott, melyeket szerintem reálisan el sem végeznek. Fontos volt ez a relatív siker számunkra, de messze nem elég. Újra kell indítanunk a pártot személyileg és tartalmilag is. A NOVA-nak van egy nagy hibája, amit elismerünk, hogy az elmúlt másfél év alatt nem sikerült kialakítanunk a mozgalom identitását azon felül, ahogy az emberek viszonyulnak hozzánk. Egyetlen emberen hosszútávon nem állhat a párt.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Ki volt a kampányfőnökük az EP-választásokon?

Milan Krajniak.

Azért kérdezem, mert a választások előtt elég negatív kampányt folytattak. A szlogenjük szerint „olyan emberekre van szükség, akik miatt nem kell majd szégyenkeznünk”. Ilyen rossz véleménnyel vannak az EP-képviselőink munkájáról?

A kérdés az, hogy mit gondolnak róluk az emberek. Az alacsony választási részvétel egyik oka nálunk az volt, hogy keveset tudnak az emberek az Európai Parlamentről és képviselőink munkájáról. Ez nem csak az EP-képviselőink hibája.

Ha megnézzük a NOVA támogatottságát és választási eredményét, kérdés, mi értelme volt összeállni az SaS-ból távozottakkal.

Az eredeti elképzelés egy évvel ezelőtt, amikor a jobboldal szakadozott az volt, hogy összefogást mutassunk. Emóciót gerjeszteni, hogy a jobboldal nem csak osztódni képes, de összefogni is. Ezt a pillanatot nem sikerült beindítanunk. Ilyen szempontból ezt hibás lépésnek tartom.

Meg tudja erősíteni azokat a párt belső köreikből származó híreket, miszerint  ez inkább feszültséget okozott?

Abban az időben nem beszélhettünk feszültségről, és most sem túlságosan érezhető. Természetesen, ha a párt a jövőben szeretne új többséggé válni, akkor nem lehet csak barátok közössége. Így nem lehet mozgalmat építeni, Ennél szélesebb alapokra van szükség. A kulcs momentum az volt, hogy nem sikerült pozitívan elmagyaráznunk az összefogás üzenetét, amit visszanézve hibának tartok.

Jozef Kollár volt a listavezetőjük az EP-választáson. A kampány nagy részét is ő finanszírozta, de végül nem járt sikerrel. Milyen most a párton belüli helyzete?

Alelnök. A következő országos tanácsi ülésünkön (szerk. megj. a beszélgetés június végén készült) beterjesztünk egy aránylag széles alapszabály-módosítást, melynek célja, hogy a párt ütőképesebb legyen. Ennek személyi vonzata is lesz.

Milyen politikai jövő áll előtte?

Erről nem beszéltem vele. Emberileg megértem, hogy csalódott. Várta, hogy EP mandátumot szerez. Nem szeretnék a médián keresztül üzenni neki, erről személyesen fogunk rövid időn belül egyeztetni.

Úgy tűnik számunkra, mintha jó ideje problémát okozna önnek bekerülni egyes médiákba. Gondolja, hogy ez a Gorilla-ügy során tanúsított aktivitásával függ össze?

Igen, és azzal, ahogy a Smer-hez viszonyulok. A TA 3 hírtelevízió gyakorlatilag az oligarchák televiziója. Aki nincs semmilyen kapcsolatban velük, ellenkezőleg, aránylag vehemensen keresztbe tett nekik, nem jut be. A Gorila-ügy és a 2012-es választások óta eldöntötték a Smerben, hogy semmilyen tv-műsorba nem mehet velem egyetlen Smer-es politikus sem. Így is lett. És mivel a média sajnos nem volt elég bátor, hogy az üres szék elvét alkalmazza, mint ahogy azt Csehországban is megtették, a Smer ezzel a döntésével blokkolja a televíziós szerepléseimet. Senki mással szemben ezt nem tették.

Mi a Gorilla-ügy legnagyobb tanulsága az Ön számára?

(Hosszú csönd.) Újra vállalnám. Tudva, hogy mindaz, ami ezután velem szemben beindult, az a lejárató kampány, minden létező határon túl megy, ami Szlovákiában valaha is volt. A pénzügyi csoportoknál a bosszú és a félelem kombinációja megsemmisítő tud lenni. A bosszú azért, amit korábban tettem, a félelem amiatt, hogy a jövőben újra visszatérhetek.

l5
Kép: Ivica Campová

Megváltoztatta a Gorilla Szlovákiát?

Részben igen. De nem olyan mértékben, mint ahogy azt én reméltem. Ha a titkosszolgálatok hatékonyan működnének, sokkal több állat lenne az állatkertben, mint gorilla.

Milyen célokkal vágnak neki a közelgő önkormányzati választásoknak?

Megszólítani és begyűjteni a tehetséges, elfogadott, bizalmat kiváltó független jelölteket. Ezt tesszük. A többségi választási rendszer miatt a városokban koalíciókra lesz szükség. Szeretnénk sikeresen szerepelni.

Kit támogat a NOVA Pozsony főpolgármester-jelöltjeként?

Saját jelöltünk van, akit még egyelőre nem hozunk nyilvánosságra, de a partnereinknek már jeleztük. Nyitott ügyről van szó. Tudatosítjuk, hogy ha a jobboldal győztes jelöltet szeretne, aki azonos súllyal bír a jelenlegi polgármesterrel szemben, akinek nincs komolyabb, medializált botránya, és erős háttérrel rendelkezik, akkor közös jelöltre van szükség.

Mit szól Milana Kňažko jelöltségéhez? Támogatják?

Erről a városi struktúráink döntenek.

Az Ön véleménye?

Erős jelölt. Nem zárom ki, hogy a NOVA megtámogatja őt. A lényeg, hogy ne osztódjanak a szavazatok. Pozsony nagyon fontos.

A blogoszférában az elmúlt hetekben több cikk jelent meg arról, hogy a NOVA politikusai, személy szerint Grendel Gábor alelnöknek, átlagon felüli kapcsolatokkal bír a SME újságíróival, Miroslav Kernnel és Monika Tódovával. Közzétették az email váltásaikat is, melyek arról tanúskodnak, hogy előre egyeztetik a cikkeket. Mit gondol erről?

Ez butaság. Gábor újságíró, természetes, hogy a volt kollégáival kommunikál. Ha jól tudom, a cikkek miatt már büntető feljelentést tett, és folyik a rendőrségi eljárás.

l0
Kép: Ivica Campová

A végére néhány rövid kérdés. Hegyek vagy tenger?

Inkább hegyek.

Sör vagy bor?

Bor.

Hoki vagy foci?

Játszani foci, nézni hoki.

MKP vagy Most-Híd?

Talán Most-Híd.

A cikk a .týždeň médiaiskolájával való együttműködés keretében jött létre.

Képek: Ivica Campová

További ajánlott írások:

1. Radoslav Procházka:  Kockázatos harcba indulok, eredménye bármi lehet

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!