Király Zsolt riportja. A szlovák fővárostól alig egy kőhajításnyira, az egykori Berg-Pozsony határátkelőhelyen hétfő óta rohamtempóban épül Ausztria újabb menekülttábora. A tábor ugyan osztrák területen van, de alig néhány méterre csak a szlovák államhatártól (lásd képek).

A Körkép.sk a helyszínen járt

Kedd délelőtt derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy az osztrákok mintegy 60, elsősorban Szíriából származó bevándorlót (családokat és egyedülálló menekülteket, 10 évnél idősebb gyerekeket és felnőtteket) telepítenek a pozsonyiak tőszomszédságába.

IMG_0002
Épül a konténertábor. Kép: Körkép.sk
IMG_0003
Ilyen tágas lesz belülről. Kép: Körkép.sk
IMG_0001
Legalább 60, de inkább több személyre számíthatunk a szomszédban. Kép: Körkép.sk
IMG_0005
Látható, hogy a bicikliút alig pár méterre halad. Kép: Körkép.sk
IMG_0010
Gyorsan haladnak. Kép: Körkép.sk

Akik még csak nem is Ficotól, vagy Kaliňák belügyminisztertől, esetleg Nesrovnal főpolgármestertől, netán Frešo megyefőnöktől, vagy a városrész első emberétől tudták meg, mi készül. Az aktuality.sk hozta elsőként a hírt.

Értsd, Ausztria konténertábor építésébe kezdett az államhatáron található egykori vámhivatal területén, de a szlovák félnek erről egy árva szót sem szólt. Normális dolog ez?

A munkálatokat hétfő óra feszített tempóban osztrák megrendelésre a magyarországi, pontosabban gyáli székhelyű TranzOrg kft. végzi, akikkel magyarul beszélgettünk.

 hirdetes_400x285  

„Az osztrákoknak van eszük”

A Körkép.sk a TranzOrg helyszínen dolgozó munkásokról megtudta, hogy jóval több, mint 60 ember befogadására alkalmas kapacitással számolnak. A munkálatokkal így a hét folyamán a sajtóban elhangzottakkal ellentétben csütörtökig semmiképp sem végeznek. A terület egyébként a Körkép.sk megállapítása szerint valóban alkalmas arra, hogy jóval több személy is elhelyezésre kerüljön.

IMG_0012
A munkálatokat feszített tempóban a magyarországi, pontosabban gyáli székhelyű TranzOrg kft. végzi. Kép: Körkép.sk
IMG_0014
A munkálatokat feszített tempóban a magyarországi, pontosabban gyáli székhelyű TranzOrg kft. végzi. Kép: Körkép.sk
IMG_0016
Újabb konténerek várják az összeszerelést. Kép: Körkép.sk

„Van az osztráknak esze” – mondja vigyorogva az egyik munkás, amikor a munkálatokról érdeklődünk. „Nálunk több ezren vannak, de most majd Pozsonyba is jut belőlük” teszi hozzá.

A helyszínen elég egyértelművé válik az osztrákok célja. Minél távolabb elhelyezni a bevándorlókat az osztrákok lakra területektől.

Marchegg nem kért belőlük

Az aktuality.sk információi szerint a tábort eredetileg Marchegg-ba tervezték, de az ottaniak ellenszegültek. Miután a helyiek és a polgármester a „legkeményebb ellenállást helyezte kilátásba” a tábor megépülése esetén, a tartományi kormány úgy döntött, azt inkább Bergbe helyezi át.

IMG_0017
Az egykori bergi határátkelő. Kép: Körkép.sk
IMG_0027
Látható, hogy hely még van elég. Kép: Körkép.sk

Berg ugyan bele is ment, és a média által megszólaltatott helyiek egy része ebben nem lát semmi kivetnivalót, de az világosan látható, hogy a konténerek, bár kataszterileg osztrák oldalon helyezkednek el, valójában sokkal közelebb vannak Pozsonyhoz. A közvetlen mellettük haladó autóúton és bicikliúton alig néhány perc innen a szlovák főváros.

Akár kávéra, fagyira is átugorhatnak, vagy csak pihenni egyet a közeli parkokban. Bár Robert Kaliňák szerint aki átlépi a határt, azt elfogják és visszatoloncolják Ausztriába. (Kíváncsian várjuk, mennyiben lesz e téren sikeres, látva a magyarországi erőfeszítéseket.)

IMG_0030
Balra Ausztria…Kép: Körkép.sk
IMG_0032
Jobbra, alig pár méterre pedig már Szlovákia, néhány száz méterre pedig Pozsony. Kép: Körkép.sk
IMG_0020
A konténerektől alig egy kőhajításnyira már a szlovák épületek. Kép: Körkép.sk

A szlovákiai sajtó azonnal ráharapott a dologra, az aktuality.sk után a Körkép.sk mellett többek között a Sme és az N-napilap is helyszíni riporttal jelentkezett.

A bősiek is elutasították

Tény, hogy Ausztria a saját területén azt csinál, amit akar. Az is világos, hogy a tábor szlovák határra telepítésével az osztrákok kizárólag saját érdekeiket nézik. De az, hogy a szlovák hatóságok is a sajtóból értesüljenek arról, ami készül, már nincs rendjén.

És ha már a helyi demokrácia tiszteletben tartásáról beszélünk Marchegg kapcsán, jó lenne nem elfelejteni, hogy népszavazással a bősiek is elutasították a bevándorlók befogadását. Akik a tervek szerint épp az ausztriai Treiskirchenből jönnek hamarosan. Mintegy 500-an, legalább 3 évre.

Az osztrákok nem éppen diplomatikus eljárását látva viszont talán a Fico kormányzattól is elvárható lenne, ha az ország és a bősiek érdekeit helyezné előtérbe.

Király Zsolt

U.I.

Ha elkerítünk egy földdarabot, és azt mondjuk, hogy az a miénk, a mi országunk, akkor ez addig érvényes, amíg mi döntünk arról, ami a határainkon történik. Ha csak arra van erőnk, hogy az érkezők előtt nyitogassuk a kerítés kapuját, akkor már nem vagyunk urai a helyzetnek. Onnantól a helyzet uralkodik rajtunk. Szerintem itt tartunk.Török Gábor politológus augusztus 25-én a Facebookon.

Szerintünk is.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!