A júliusi hónap kommentárjaként ezúttal Peter Singer a Princeton Egyetem bioetikai professzorának írását közöljük, mely a SME-ben jelent meg július 14-én.

Az Európai Unió 28 országot kötött össze egy szorosabb politikai és gazdasági szövetségbe. Paradox módon elgondolkodtatta néhányukat az elszakadásról.

Egy kis állam függetlensége, amely olyan politikai és gazdasági csoportosuláson kívül helyezkedik el, mint az Európai Unió, ma már kockázatos. Az Unión belül az államok közötti akadályok – és ezzel az önállósulásból adódó gazdasági és politikai kockázatok is – kisebbek.

Vegyük például Skóciát, ahol szeptember 18-án népszavazásra kerül sor. A brit kormányfő, David Cameron fellépett Skócia elszakadása ellen az Egyesül Királyságtól, de magától a népszavazástól nem zárkózik el. A közvélemény-kutatások arról, hogy „Skóciának független országnak kellene-e lennie vagy sem?“ azt jelzik, hogy az „igen“ válasz valószínűleg nem szerez többséget.

skocia
Kép: Kitekintő

Spanyolországban országos vita folyik Katalónia függetlenségéről, ahol a nemzeti öntudatot az is erősíti, hogy a régió lakosainak többsége a spanyol nyelven kívül katalánul is beszél. Ezzel szemben a skót gallt a skótok csupán egy százaléka beszéli. Lehet, hogy a függetlenség támogatottsága ezért is tűnik jóval magasabbnak Katalóniában: a régió lakosainak fele állítja, hogy támogatja az elszakadást.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban. A sorozat eddigi részei:

(2012) októbernovemberdecember,

(2013) január, februármárcius, április, májusjúniusjúliusaugusztusszeptember,

október, december,

(2014) január, február, március, április, május, június.

A spanyol parlament többségi szavazással elutasította annak a lehetőségét, hogy a katalán kormány népszavazást valósítson meg a függetlenségéről. A központi kormány azt is kijelentette, hogy az ilyen szavazás alkotmányellenes lenne. Artur Mas, Katalónia regionális kormányfője mégis elkötelezte magát, hogy ennek ellenére kihirdeti a népszavazást, még ha nem is lesz kötelező érvényű.

 hirdetes_810x300  

Elég a többség az elszakadáshoz?

Ha a választók többsége egy világosan kijelölt régióban a függetlenséget részesíti előnyben, az azt jelenti, hogy jogukban áll elszakadni? Kétségtelen, hogy ehhez több kérdést meg kell válaszolnunk.

Mi van akkor, ha az adott régió elszakadása egy életképtelen megcsonkított országot hagy maga után? Az Unión belül ez nem jelent akkora problémát, mivel a kis országok – elméletileg – ugyanúgy kihasználhatják az Unióval folytatott szabad kereskedelem előnyeit. Az Unió határain kívül azonban a fennmaradt ország nehézségekbe ütközhet.

Hitler Pragaban
Adolf Hitler az elfoglalt prágai várban 1939 március 15-én, ahol bejelenti a német protektorátust Csehország és Morvaország felett. Ezzel Csehszlovákia elvesztette függetlenségét. Forrás: wikipedia

1938 szeptemberében Hitler Csehszlovákia megtámadásával fenyegetett, hogy saját szárnyai alá vegye a német határok közelében élő németeket. A Müncheni egyezmény átengedte neki a Szudéta-vidéket, amellyel megszabadította Csehszlovákiát az akadályt jelentő határaitól, és kitaposta az utat a következő év márciusában lezajló náci inváziónak és az ország területi felosztásának.

Amennyiben a szudéta németeknek szabad és méltányos népszavazást kínálnának, többségük lehetséges, hogy a Németországgal való egyesülést támogatná. Feljogosítaná-e ez őket arra, hogy Csehszlovákia fennmaradt részét védtelenné tegyék a nagy és ellenséges szomszéddal szemben?

Nagy-Britanniának és Spanyolországnak nem kell tartania attól, hogy Skócia és Katalónia függetlensége hasonló veszélyeknek tenné ki őket. Skócia elszakadása azonban megfosztaná Britanniát az északi-tengeri kőolajtermelésből származó jelentős bevételektől, amiben a Skócia függetlenségéért pályázók igencsak bíznak. A spanyol gazdaság szintén kárt szenvedne a gazdag Katalónia elszakása végett.

People take to the streets during a protest for greater autonomy for Catalonia within Spain in central Barcelona
Kép: gazeta.pl

Az emberi jogok tömeges megsértése miatt – ha a nemzeti kormány váltja ki vagy elfogadja – az adott régió lakosaiban igény fogalmazódhat meg. Ez az úgynevezett elszakadáshoz való jóvátételi jog. Ha egy ilyen esetben az egyéb jóvátételi eszközök csődöt mondanak, az elszakadásra csak végső fokon kerülhet sor. Még akkor is ha a fennmaradt csonka államot jelentős kiadásoknak teszi ki.

Így volt ez Bangladesh esetében is, amikor elszakadt Pakisztántól, és valószínűleg így volt akkor is, amikor a NATO támogatta Koszovó és Szerbia függetlenségét. Ez azonban sem Skócia, sem Katalónia estében nem érvényes – az orosz propaganda ellenére is úgy tűnik, hogy ez az orosz nemzeti többségű ukrán régiók esetében sem érvényesül.

Csak akkor, ha megengedik

Ha Skócia és Katalónia valaha függetlenné válnak, az csakis Nagy-Britanniának és Spanyolországnak lesz köszönhető. Minden államnak érdeke, hogy stabil hátérrel rendelkezzen. Éppen ezért nehéz elképzelni, hogy a teljes körű, komoly és a vitathatatlan emberi jogok megszegésének hiányában elismernének más országok olyan régiót, amely azután, hogy évszázadokon keresztül egy adott ország része volt, függetlennek kiáltja ki magát anélkül, hogy az ország, amelytől elszakad, ebbe beleegyezne.

fuggetlen skocia
Skócia is a függetlenségéért küzd. Kép: index

Ugyanígy valószínűtlen, hogy az Unió elismeri tagállamaként Skóciát vagy Katalóniát, ha Nagy- Britannia vagy Spanyolország elutasítja a függetlenedési kérelmeiket. Sőt, az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso felszólalásában kifejtette, hogy az Unió elutasíthatja, vagy legalábbis jelentősen lassíthatja Skócia és Katalónia jelentkezését akkor is, ha Britannia és Spanyolország elismeri a függetlenségüket. És nehezen elképzelhető, hogy Skócia vagy Katalónia lakosainak többsége uniós tagság nélkül olyan gazdasági bizonytalanságba vetné magát, amelyet a régió függetlensége okozna.

Annak a népszavazásnak, amely az elszakadni vágyó régióban játszódik le ezért csak az lehet a feladata, hogy meggyőző nyomást gyakoroljon a  létező országra.

A magas részvétel a választásokon és a függetlenné válás egyértelmű többségi megszavazása így tehát a következő kijelentéssel lenne egyenlő: Nézzétek, milyen erős a meggyőződésünk ebben a kérdésben. A jelenlegi helyzettel annyira elégedetlenek vagyunk, hogy a többség ma inkább az elszakadást szeretné. Ha akarjátok, hogy maradjunk, orvosoljátok azokat a sérelmeket, amik miatt a többségünk menni akar.

Peter Singer, Princeton Egyetem

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!