Az államfő kritizálja a klientelizmust az egészségügyben és a pénzosztást az IT szektorban. A smeres polip ellen folytatott küzdelemben, a biztonságot illetően azonban tehetetlen. (…)

 

Az árgus szemekkel figyelt egészségügyre használt (negatív) logika hangsúlya logikus és hasznos. Kiska számára ez kezdettől fogva prioritás – a CT és az ultrahangos botrányok után azok az emberek is megértik az elnök urat, akik nem figyelik napi szinten a politikát.

 

Értékelni kell Kiska szavait a IT szektorbeli pénzszórásról is. Szerinte az állam hibázott, mikor 900 millió eurót költött informatizációra „gyakran átláthatatlanul és több esetben eredmény nélkül”.  (…)

 

 hirdetes_300x300  

November végén Kiska tábornokká léptette elő Robert Kaliňák (Smer) két kulcsemberét, Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány-helyettest és Ivan Ševčík-ot, a belügyminisztérium ellenőrzési és felügyeleti szekciójának fejét. (…) Az ő kinevezésük fatális hiba volt Kiska részéről.

 

December közepén az államfő aláírta az ügyészségről szóló törvényt. Mindezt annak ellenére, hogy a törvény jelentősen megerősíti Jaromír Čižnár főügyész jogköreit.

 

A törvény bizonyos kockázataira neves ügyvédek, ügyészek és civil szervezetek képviselői is felhívták a figyelmet. A kockázatok egy részét sikerült eltávolítani, a legproblémásabbak azonban megmaradtak.

 

Konkrét példa Čižnár megbízatásának meghosszabbítása – egészen az új főügyész eskütételéig. Fico egykori osztálytársa így elméletileg élete végéig megtarthatja pozícióját. Ami azt jelenti, hogy még inkább készséges és lojális lesz a Smer-hez – nem fog foglalkozni egyetlen érzékeny politikai háttérrel rendelkező botránnyal sem. (…)

 

Ez (a törvény aláírása) Kiska második politikai tévedése. (…)

 

Marek Vagovič, aktuality.sk, Komentár Mareka Vagoviča: Dve politické chyby Andreja Kisku

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!