Hétfőn a pozsonyi bíróságon felháborító dolog történt. Juraj Široký vállalkozó a bírónő előtt kijelentette, hogy nincs és nem is volt tulajdonrésze a Váhostavban.

 

Ezt az a Široký mondta, akit a Váhostavban tartott razzia után a nyomozóhatóságok hallgattak ki tavaly, mint tanút.

 

Ugyanekkor a Váhostav vezérigazgatója, Marián Moravčík a TA3-ban jelezte, hogy a Váhostav pénzügyi helyzetét személyesen Juraj Širokýnak kell megmagyaráznia.

 

 hirdetes_300x300  

Široký szóvivője szintén múlt héten ismerte el, hogy „Juraj Široký intenzíven részt vesz a Váhostavban kialakult helyzet megoldásában”.

 

A vállalat igazgatótanácsának elnöke Široký fia volt.

 

A vállalat tulajdonosi szerkezetét Široký emberei tartják ellenőrzésük alatt, csakúgy, mint a csőd szélére lavírozó vezetőséget – úgy, hogy a cég nem fizetett ki sokmillió eurót a kis alvállalkozóknak.

 

És ezután Juraj Široký, a Smerrel összefüggésbe hozható oligarcha elmegy a bíróságra, és mint tanú pléhpofával azt mondja, nem az övé, és sosem volt az övé a Váhostav. Mondta ezt a Penta és a Dennik N peres ügyét tárgyaló bíróságon.

 

A Denník N ugyanis megírta, hogy a Penta a Dôvera egészségbiztosító részvényein kénytelen volt osztozkodni Širokýval. A cikk nem nyerte el a Penta tetszését, ezért beperelte a napilapot. (…)

 

(…) A Váhostav vállalatot, ami milliárdokat nyert az állami autópálya tenderekkel, mindig is Široký emberei ellenőrizték (…). Formálisan a cég tulajdonosi háttere Ciprusi illetve Costa-Rica-i offshore cégek mögé van rejtve (ugyanúgy, mint a Slovan hokiklubjának tulajdonosi szerkezete, amely mögé szintén Široký sorakozik be).

 

Hasonló a forgatókönyv a Dôvera egészségbiztosító részvénycsomagjával kapcsolatban. A SME napilap és a Trend gazdasági hetilap szerint az első Fico-kormány idején a Dôvera részvényeinek felét egy ciprusi vállalat, a Prefto Holdings birtokolta, ami szintén Juraj Širokýval hozható összefüggésbe. (…) A Prefto Holdings mögött álló tulajdonos ezen nagyjából 200 millió eurót keres, vagyis kétszer annyit, mint a Váhostav tartozásainak értéke.

 

(…) A Váhostav éveken keresztül zsíros autópálya-építési megbízásokat kapott, ennek ellenére nem csak nyereségeket, hanem veszteségeket is produkált. (…) A Váhostav tavalyi, több mint 120 milliós tartozása elviselhetetlen volt, és a cég szerkezetátalakítással oldotta meg – vagyis a tartozások jelentős részének leírásával.

 

Óriási botrány tört ki az ügy kapcsán, és mivel közeledtek a választások, a rendőrség razziát tartott a Váhostavnál, és a hitelezők megkárosításának ügyében eljárást indított.

 

Široký azonban nyugodt lehet: azt állítja az offshore cégek eltitkolt tulajdonosaikkal sosem tartoztak hozzá.

 

A Váhostav tartozásait tavaly az állam vállalta magára. Idén pedig a cég vezérigazgatója, ifjabb Široký luxusvillát vásárolt Pozsony mellett (…) 5000 négyzetméteres területtel, tóval, szökőkúttal, bowling-pályával…

 

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Široký sa pred súdom vyzul z Váhostavu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!