(…) Az Ipsos Mori felmérése alapján, a megkérdezettek egy harmada választaná a kilépést egy esetleges EU tagságról szóló népszavazáson. Valahol ez az arány eléri a kritikus 48 százalékot.

 

A euroszkeptikusok nyugaton élnek

 

Paradox módon, a kilépés pártiak aránya  Európa gazdagabb felén magasabb. Olaszországban 48, Franciaországban 41, Svédországban 39 százalék.

 

 hirdetes_300x300  

Ezzel szemben a unió keleti felében a legalacsonyabb az ellenzők aránya. Például Lengyelországban, vagy Magyarországon. A felmérés Szlovákiát nem említi, de feltételezhetőleg nálunk sincs ez másként.

 

A számokból arra lehet következtetni, hogy míg a keleti tagországok a felemelkedés és a gazdasági jólét elérésének lehetőségét látják az EU-ban, addig a nyugat-európaiak inkább koloncként tekintenek az unióra, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük az olasz euró bevezetésének gazdasági előnytelenségét. (…)

 

„Kevesebb EU-t akarunk”

 

(…) A felmérés rámutat arra is, hogy az európaiak többsége nem ért egyet a nemzetállami jogkörök EU-s jogkörré válásával. A válaszadók 39 százaléka szeretne szélesebb integrációt, míg 43 százalékuk kevesebbet. Az európai szuperállam gondolatát csupán 15 százalék támogatja.

 

Ha az EU túl akarja élni mai válságát, akkor változnia kell. Amíg az unió az áruk és személyek szabad mozgásáról szólt, addig egész jól működött.

 

Az unió degenerációja

 

Ma a szabadság kisebb, és egyre csökken. Ezzel egyidőben nőnek a kötöttségek, az irányelvek, a harmonizációk és a belügyekbe való beavatkozás szándéka. Márpedig semmilyen felmérés sem bizonyítja, hogy a brüsszeli hivatalok hatékonyabbak lennének a nemzetállami hivataloknál. (…)

 

Jó példa a migránsválság, ami kapcsán Brüsszel csak egy hibás kvóta szerinti elosztásig jutott, amely a problémát nem megoldja, hanem kiterjeszti azt minden tagállámra. A valóban működő megoldások eddig a tagállamok szinjén születtek. (…)

 

Ahogy a brit konzervatív filozófus mondta:  Az EU-nak nincsenek megoldásai. Megoldásai a nemzetállamoknak vannak.

 

Igaza van, mint ahogy azon európaiaknak is akik szerint az uniónak inkább saját felfuvalkodottsága ellen kellene harcolnia.

 

Aktuality.sk – Dag Daniš:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!