Egy bizonyos docens az egyik járási város egyeteméről egyszer kritikusan megjegyezte: „Egyetemek már majdnem mindenhol vannak, ahol van közvilágítás”.

 

Néhányszor megesett már, hogy meg kellett magyaráznom csehországi barátomnak, hogy Szlovákiának a Komenský Egyetemen kívül több egyeteme is van. De szükségünk van rájuk egyáltalán, ha tudományos „dicsőségük” a székhelyük járáshatárában véget ér?

 

Mert, mert, mert

 

 hirdetes_810x300  

Könnyű engedni annak az állításnak, hogy a szlovák felsőoktatás ma már lényegében felesleges, mert többségében konzerválódott, mert sok fiatal a „bakalár után” vagy még az előtt elmegy külföldre tanulni. Vagy mert nívós külföldi publikációs tevékenység nélküli professzorok és docensek vannak. Mert ott van Richter bakalár-munkája, Zmajkovičová diploma-munkája, vagy Figeľ doktorija…

 

Bár a társadalomra érvényes, hogy a gazdasági erőnlétét a legrosszabb helyzetben lévő tag életszínvonalából ítélhetjük meg, a felsőoktatás vizsgálatánál ez nem annyira megoldható. Az okok, ami miatt a fiatalok tanulnak, elég sokrétűek(…).

 

Ne vegyük őket egy kalap alá

 

A szlovákiai „vidéki” egyetemekről – ahogy nemrég egy közszereplő nevezte őket – használható és haszontalan végzősök is kikerülnek. Ambiciózusok épp úgy, mint lusták. Képzettek és képzetlenek illetve képezhetetlenek. De ez nem jelenti azt, hogy egy kalap alá kell őket venni.

 

Semmi okunk a fiatal tehetségeket, akiknek nem volt szerencséjük vagy valamilyen okból nem akartak külföldön tanulni, a politikai opportunistákhoz és apparatcsikokhoz sorolni, akik még csak nem is emlékeznek alma mater-ük nevére.

 

A szlovák főiskolák alapvető reformjának (redukciójának) szükségességét ma két típusú ember tagadja: a hülye és a megalkuvó, akiknek a jelenlegi helyzet abszolút megfelel. Mindenki más tisztában van a problémák tömkelegével, amelyek ebben a környezetben az évek során felhalmozódtak.

 

De még ezek is csak mindössze az egész társadalmat érintő krízis tünetei, hiszen főiskolai végzettségű már szinte minden családban van, akár a mečiar előtti, alatti, utáni „szintből”.

 

De a felsőoktatás mai válsága sem ok a végzősök kiválogatására azon az alapon, hogy mely iskolákban szereztek titulust. Persze, némelyek közismerten „a (leg)kisebb ellenállás” útját preferálják. De más kritériumok is játékban vannak: a végzős személyes és szakmai kvalitása. Hiszen itt piacgazdaság működik, ami a „színvonalasat válogatja ki”. Vagy ez csak egy naiv elképzelés?

 

Aktuality.sk, Marián Sekerák: O „vidieckych“ univerzitách

Nyitókép: zoznam.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!