A választásokon nagy pofont kapott. A választások után a jobboldaltól gyorsan átpártolt Ficohoz. Ezután az öt százalékos küszöb felé zuhant, és végül – csak úgy – parlamenti súlyának másfélszeresére bővült. Ki vagy mi ő?

 

Bugár Béla. Pontosabban pártja, a Most-Híd frakciója. A Hrnčiarral kötött egyezség után már nem 10 képviselője lesz, hanem 15. Ezzel parlamenti ereje a második legnagyobb kormánypártéval lett egyenlő – Danko SNS-ével.

 

Ezt a Bugár- Hrnčiar paktumot nyugodtan nevezhetjük kiszúrásnak a partnerrel (a Sieť vezetőségével) szemben. Illetve választási csalásnak.

 

 hirdetes_810x300  

Ki osztja a lapokat?

 

A politikai pártok súlyáról és hatalmi pozíciójáról a választók döntenek – legalábbis a demokratikus országokban… A márciusi szavazáson a választók úgy döntöttek, hogy a Most-Híd csak 6,5 százalékot és csak 11 képviselőt kap (egy közülük később távozott, mert a Most-Híd koalícióra lépését a Smerrel csalásnak illetve a párt politikai irányultságának elárulásának tartotta).

 

Bugár a választások után nem titkolta, hogy a Most-Híd szempontjából csalódott volt a voksolás eredményében.

 

A választók arról is döntöttek, hogy az SNS valamivel erősebb lesz [mint a Most-Híd]. 8,6 százalékot és 25 képviselői helyet szerzett.

 

És akkor augusztus 17-én, szerdán mindez felborult. Bugár bejelentette, hogy a Most-Híd kibővült. Ezt az erőviszonyok jelentős megváltozásának értékelte, és előrevetítette, hogy igényt tart a közlekedésügyi minisztériumra – vagyis a koalíciós szerződés módosítására (mert a jelenlegi megállapodás szerint ez a minisztérium a Sieťhez és nem a Most-Hídhoz tartozik).

 

Bugár a Hrnčiarral folytatott találkozó után nem rejtette véka alá, hogy az egyezségtől igencsak elégedettnek érzi magát. Sugárzott az örömtől. És Bugárék lelkesedésének e kontrasztja [csalódás majd elégedettség] tökéletesen illusztrálja a választók rovására elkövetett csalást.

 

Röviddel választások után bűnbánóan viselkedett, mert a Most-Híd elbukott. Ma már mosolyog, mert teljes mértékben „kirabolta” a Sieťet.

 

Törvényes manipuláció

 

Természetesen el kell ismerni, hogy az ilyen manipulációk a mandátumokkal törvényesek. (…) Csakhogy az teljes mértékben elfogadhatatlan, ha ilyesmi nem egyénileg, hanem csoportosan történik, megrendezetten, azzal a céllal, hogy átírják azokat az erőviszonyokat, melyekről a választók döntöttek a választásokon.

 

Bugár vitatkozhat ugyan, hogy a választások matematikája – és a politika, mint olyan –, nem csak a választási eredményekről szól, de a választások utáni megrázkódtatásokról és a mozgásokról is, a pártok ellenállásáról és képviselőikről, az egyezségekről vagy az árulásokról, Bugár ügyeskedésétől, Procházka tehetetlenségéről, vagy Brecely ügyetlenségétől (…).

 

A lehetőségek művészete

 

A politika a lehetőségek művészete – nyilván. Ezért nem fogunk Bugárnak politikai csalásokat felróni. Nem. Ő tényleg egy gyakorlatias politikus, aki kihasznált minden lehetőséget.

 

A választási csalást rójuk fel neki, mert olyan mandátumokhoz jutott hozzá, amelyeket nem a választásokon szerzett – mert ott erre képtelen volt.

 

A Dankonak és az SNS-nek jól működnek majd politikai ösztönei, a koalíció szerződés megváltoztatását blokkolni fogja. Bugárnak nyilvánosan megköszöni, hogy a Most-Híd önfeláldozóan pótolta a Sieť veszteségét, és azt tanácsolja, hogy a károkat és hozadékokat egymás között oldják majd meg – egy Brecely-Bugár formációban.

 

És ha Dankonak lesz némi humorérzéke, a készülő házszabály-módosítást kiegészíti egy új résszel, a Lex Bugárral – amiben betiltja a frakciók csoportos átpártolásokkal történő bővítését…

 

Aktuality.sk, Dag Daniš: Máme tu volebný podvod číslo 2

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!