Nyitókép: körkép.sk/KPA

 

Nagy erőkkel készült a szlovák főváros és Kassa is a május 10-én rajtoló hoki-vb-re, melynek hivatalos autója a ŠKODA legfrissebb szerzeménye, a Scala. A tervezők és a cseh gyár méltán büszke legújabb gyöngyszemére, amelyről nem véletlenül mondják, hogy új dimenziókat nyit meg az egyre bővülő márka előtt.

 

Látva a alsó/alsó-közép kategóriába pozicionált Rapid Spaceback „vergődését”, a cseh autógyár úgy döntött, hogy emeli a tétet és egy „forradalmi” újdonsággal szabja át a márka színskáláját.

 

Pontosan erre utal a Scala neve is, amely kétségkívül feljebb tolja a lécet a közép-kategóriás autók körében, különösen, ha családi autókról van szó. Megjelenése pedig már magában hordozza annak ígéretét, hogy az Octavia következő szériája szintet fog lépni, kiszabadulva az alsó-közép-kategória skatulyájából.

 hirdetes_300x300  

 

Az új Scala nem csak ebben a tekintetben forradalmi. A szemfülesebbeknek talán már elsőre is feltűnik néhány hasonlóság a Scala és a tavaly októberben bemutatott Škoda Vision RS tanulmányautója között, amely sok tekintetben merész elképzeléseket is megvalósított, főleg, ami a formatervezést illeti.

 

A Scala láthatóan ebből sokat merített: éles vonalakkal tagolták a karosszériát, a hátsó ablak mélyen a hátsó lámpák alá nyúlik. Újdonság, hogy a Škoda márkajel helyett hátul egy exkluzivitást sejtető ŠKODA felirat kapott helyet.

 

fotó: Körkép.sk/kpa

 

Az új Scala tengelytávolsága két centiméter híján megegyezik az Octaviáéval, az utastér nagysága pedig – ha hinni lehet a gyártónak – teljesen azonos. Az autó tengelytávolsága 2649 mm, hossza 4362 mm, szélessége 1793 mm, magassága 1471 mm.

 

A csomagtartó sem kicsi a maga 467 literével, melyet a hátsó ülések lehajtásával 1410 literesre lehet bővíteni. Ezekkel az adatokkal pedig a Scala magabiztosan túltesz a Volkswagen legnépszerűbb modelljén, a Golfon is.

 

A Scala beltere teljesen azonosul a márka jelszavával, Simply Clever („egyszerűen okos”). Az utastér egyszerű, letisztult, ízléses, rendkívüli ergonómiával párosulva. A középkonzol 9,2 colos verzióban is kapható. Az utastér különös „puhaság” hatását kelti. A teljesen LCD alapú műszerfal nem került be az alapfelszereltségbe, de felárért természetesen ez is elérhető.

 

fotó: Körkép.sk/kpa

 

A kiegészítő szolgáltatásoknál érdemes megemlíteni az állandó internetkapcsolat lehetőségét, a telefonnal nyitható központi zárat, a parkolás segítő rendszert, az automata vészféket, az adaptív tempomatot és a parkolást segítő rendszert, és még sorolhatnánk a hasznos funkciókat és esztétikai kiegészítőket.

 

A motorválaszték nem okoz nagy meglepetést. Három benzinmotor közül válogathatunk: egy 95 lóerős ezres, három hengeres verzióból, egy szintén ezres, háromhengeres 115 lóerős változatból és egy 1,5 literes, 150 lóerős TSI motorból választhatunk. Ez utóbbi a benzines motorkínálat csúcsváltozata.

 

Az új Škoda Scala már tesztelhető a komáromi Heloro-Cars szalonjában, fotó: Körkép.sk/kpa

 

Dízelverzióból csak egy lesz, egy 1,6 literes 115 lóerős négyhengeres motor, de a széria kap CNG-s, G-Tec nevű, 90 lóerős ezres háromhengeres változatot is. Ami a váltót illeti, a Scala motortípustól függően öt- vagy hatfokozatú kézi váltóval, valamint egy hétfokozatú duplakuplungos automatával kapható.

 

Összefoglalva tehát, a Škoda új családi autójával kesztyűt dobott a kategóriakedvenc VW Golf elé. De ami még ennél is fontosabb, hogy végre egy teljesítmény-tér-kényelem arányos, igazi családi autót kaptunk a Škodától, ami, bár még nem számít ragadozónak a közutakon, de már nem is sorolható a növényevők közé.

 

Az új Škoda Scala már tesztelhető a komáromi Heloro-Cars szalonjában, fotó: Körkép.sk/kpa

 

Próbálja ki Ön is szlovák jégkorong világbajnokság hivatalos autóját! Az új Scala a többi Škoda modellel együtt a komáromi HELORO-CARS márkakereskedésben tekinthető és vásárolható meg.

Cím: HELORO, s.r.o. – Autosalón Komárno, Prowazekova 7, 945 01 Komárno, Slovakia

web: heloro-cars.sk

Telefon: 0915 496 432 vagy 035 7740 860/861, email:  [email protected].

 

(x)

 

Görgess tovább a galériára!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.