Nyitókép: teslamagazin.sk

 

Szigorították az idei évben az autók műszaki vizsgáját. Sok autó megbukott a vizsgán, de hamarosan jön a roncsprémium („šrotovné”). Kik nyernek mindezzel?

 

Az idei évben szigorították Szlovákiában a gépjárművek műszaki vizsgáját (STK,EK). Emiatt számtalan autó bukott meg a vizsgán és lett a közúti közlekedésre alkalmatlannak nyilvánítva. Itt nem csak öregebb autókról van szó, hanem sok esetben 4-5 éve vásárolt modelleknek is újabb vizsgaidőpontot adtak.

 

A legnagyobb probléma azzal van, hogy manapság kevesen engedhetik meg maguknak, hogy újabb autót vegyen, így ez a törvénykezés sok autótulajdonos számára negatív következménnyel jár.

 hirdetes_300x300  

 

Minden régebbi modell ki lesz vonva a forgalomból?

 

A híresztelésekkel és közhiedelemmel ellentétben nem fognak az emissziós vizsgán megbuktatni minden régebbi gyártmányú gépjárművet. Ennek oka pedig az, hogy minden kocsinak a saját gyártási kategóriájában kell bizonyítania. Ez tehát azt jelenti, hogy ha például egy Octavia II.-es típusú gépjármű euro 4-es motorral rendelkezik, akkor annak az euro 4-es feltételeknek kell megfelelnie a károsanyag kibocsájtás szempontjából. Viszont egy 2017-es Octavia III.-as típus már az auro 6-os kategóriába tartozik. Ez utóbbinak tehát azokat a feltételeket kell teljesítenie.

 

Így tehát egy nagyon alaposan karban tartott Škoda Felíciának is lehet esélye átmenni az emissziós vizsgálaton.

 

De mi van azokkal az autótulajdonosokkal, akiknek autójukat a közúti közlekedésre végképp alkalmatlannak nyilvánították?

 

Sebaj, itt az újabb roncsprémium („šrotovné”)

 

Az a hír ütötte fel a fejét, hogy októbertől újra életbe lép a roncsprémium. A nyilvántartásból kivett („kijelentett”) autók után és új autó vásárlása esetén az autó árából akár 35% engedményt is kaphat a vásárló.

 

Kép forrása: autoviny.sk

 

De mit is takar mindez?

 

Akinek 15 évnél öregebb autója van, és azt kiveszi a nyilvántartásból (elviszi a roncstelepre), az új autó vásárlása esetén akár 35 százalékos engedményt is kaphat az autó árából. A kedvezmény viszont a hírek szerint csak a gázmeghajtású gépkocsikra, az elektromos és a külső áramforrásból tölthető hibrid gépjárművekre, valamint azokra a járművekre vonatkozik, melyeknek üzemanyaga legalább 15% bioadalékot tartalmaz. Továbbá vonatkozik még a vízüzemű gépjárművekre is.

 

A hírek szerint akinek nincs 15 évnél idősebb gépjárműve, amit kivenne a nyilvántartásból, az az újonnan vásárolt kocsi árából – amennyiben az a fentebb felsorolt kategóriába beletartozik – legfeljebb  az autó árának 25 százalékát spórolhatja meg.

 

Milyen elektromos, vagy hibrid autót vegyünk?

 

A fentiek tükrében utána néztünk, hogy melyik elektromos autót vehetnénk meg a legkedvezőbb feltételekkel.

 

A legkedvezőbb áron talán a Škoda Citigo-e érhető el. Ennek ára 16 000 eurónál kezdődik. Hatótávolsága 265 kilométer, legmagasabb sebessége 130 Km/h. Villámtöltővel a teljesen lemerült akkumulátor 80 százalékra 1 óra alatt tölthető fel. Teljes töltése konnektorról 12,5 óra.

 

A legkedvezőbb áron talán a Škoda Citigo-e érhető el. Kép forrása: hautosalon.tv

 

Kia Soul EV: Ára 30 000 eurótól. Hatótávolsága 212 km. Végsebessége 145 km/óra

 

Volkswagen e-golf: Ára 36 000 euró felett. Hatótávolsága 300 km, de klíma és sportosabb használat mellett csak körülbelül 200 km.

 

Toyota C-HR 1,8 l Hybrid: Ára kb. 20 000 euró. Ez viszont már igazi autó, mellyel a városból is bátran kimehetünk.

 

Akkor hát ki nyerhet mindezzel?

 

A fenti példákból láthatjuk, hogy a roncsprémium csak a tehetősebbeknek előnyös, akik megengedhetik maguknak, hogy 13-15 000 eurót költsenek autóra. Ugyanis, ha nem csak a városi forgalomra szánják gépjárművüket, hanem adott esetben akár hosszabb kiruccanásra, akkor a maximális engedmény levonása után is legkevesebb 13 000 eurót kell saját zsebből kifizetniük, hogy vegyenek mondjuk egy Toyota C-HR hibridet.

 

Ezekből látható, hogy mindezzel csak a tehetősebb személyek, családok járnak jól, de aki a legtöbbet profitál majd mindebből, azok maguk az autógyártók. A szlovák sajtóban ezt úgy is emlegetik, hogy šrotovné pre bohatých” (roncsprémium a gazdagoknak).

 

Az elektromos autók széles körű elterjedésére még várni kell

 

Az elektromos autók széles körű elterjedésére még várni kell. Ennek okai pedig többek között a töltési nehézségek.

 

Az elektromos autók széles körű elterjedésére még várni kell. Ennek okai pedig többek között a töltési nehézségek. Nyitókép: podkapotou.zoznam.sk

 

Ha például egy 250 km hatótávolságú személyautót teljesen lemerült állapotról a maximumra szeretnénk feltölteni 230 volt feszültségű konnektorról fedélzeti töltővel, az sok esetben akár 20-30 órát is igénybe vehet. Viszont, ha minden nap csak 40-50 km-t megy, akkor egy éjszaka alatt biztosan újra tele lesz a „tank”.

 

Ha ennél gyorsabb töltést szeretnénk, komolyabb töltőt kell beszereznünk. Egy háromfázisú 11kW-os töltővel ugyan ez a gépjármű feltölthető kb. 4,5 óra alatt nulláról a maximumra.

 

A Körkép információi szerint nemrégiben telepítettek két darab 22 kW-os töltőt a dunaszerdahelyi Volkswagen autószalonba. Ezzel az elektromos e-Golfot akár már 2,5 óra alatt is teljesen fel lehet tölteni üres állapotból.

 

A probléma csak az ezekkel a nagy teljesítményű három fázisú töltőkkel, hogy jelenlegi falvaink és városaink 20-30 éves elektromos vezetékei még nincsenek erre felkészülve. Ez azt jelenti, hogy  egy falusi, vagy akár kisebb városi utcában, ha mondjuk egyszerre 3 autót töltenének ilyen nagy teljesítményű töltővel, akkor kétséges, hogy az elektromos hálózat bírná-e a terhelést.

 

Ezért aki ilyen autó vásárlásán töri a fejét, javasolt előbb informálódnia a töltési lehetőségekről és körülményekről.

 

Azok az gépjármű tulajdonosok pedig, akiknek régebbi modelljük van, de nincs pénzük újabbat vásárolni, belenyúlhatnak a zsebükbe, hogy autójuk ne bukjon meg az emissziós vizsgán. Számukra továbbra is marad az idegeskedés.

 

Végh Tamás

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.