Szlovákiának védekeznie kell a fenyegetésekkel szemben, a kockázatok csökkentéséhez egyetlen út vezet: meg kell akadályozni az egységes muszlim közösség létrejöttét Szlovákiában – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön, a Kölnben és más német városokban szilveszter éjszakáján nőket ért támadásokra reagálva.

 

A hazai moszlimok félnek, nyugati politikusok nem értik a kormányfő vehemenciáját

 

A szlovák kormányfő elmondta: a német városokban történtek után a kormánypolitikában két alapvető változtatást tervez. Egyik, hogy a migránsválság kezelésére szánt szlovák anyagi segítséget kizárólag a schengeni határok védelmére kívánják fordítani.

 

 hirdetes_810x300  

A másik változtatás az lenne, hogy Pozsony a jövőben már nem csak a bevándorlók újraelosztását célzó ideiglenes és tartós kvótákat utasítja el, hanem elzárkózik minden olyan döntéstől – köztük az önkéntes alapú befogadástól is -, amely egységes muszlim közösség létrejöttéhez vezetne Szlovákiában.

 

Fico EU csúcstalálkozóról beszél, Tusk szerint nem kapott Pozsonytól ilyen felkérést

 

A szlovák kormányfő sajtótájékoztatóján EU-csúcstalálkozó idő előtti összehívását szorgalmazta. Mint mondta, a migránsáradat megfékezése érdekében mielőbb be kell indítani a közös uniós határvédelmi egységek működését a schengeni határokon, melynek érdekében fel kell gyorsítani a politikai párbeszédet is.

 

3-77f97bf286ea3e7b0157733bd0bf3e3bda33b3c9
Robert Fico szlovák miniszterelnök (balra) és és Donald Tusk (jobbra), az Európai Tanács elnöke a varsói V4-csúcson. Fotó: TASR

 

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke  jelezte: nem készül rendkívüli EU-csúcs összehívására a Kölnben szilveszter éjjel nők ellen elkövetett támadások miatt, ilyen jellegű megkeresés nem is történt Pozsony részéről.

 

 Választási kampányfogás

 

A szlovák kormányfő éles kijelentéseivel több nyugati-európai és amerikai lap is foglalkozott. A Washington Post felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiában alig pár ezres muszlim lakosság él. A cseh Reflex.cz hírportál egyenesen ahhoz a szélsőjobboldali politikushoz hasonlította Ficot, akit gyűlöletkeltésért a bíróság 4 hónap szabadságvesztésre ítélt.

 

 

A Bősön elhelyezett menekültek, akiket az állam a helyiek tiltakozása ellenére helyezett el a városban, együtt imádkozott karácsonykor a pozsonyi muszlimokkal
A pozsonyi muszlimok és a Bősön elhelyezett menekültek karácsonykor közösen imádkoztak. A kormány a város lakóinak tiltakozása ellenére helyezte el a menekülteket a csallóközi településen. Forrás: islamonline.sk

 

A „vegyes” nyugati sajtóvisszhang mögött az állhat, hogy Szlovákiában a muszlim közösség aránya a többségi lakossághoz képest a nyugat-európai országokéval és a régió országaival ellentétben rendkívül alacsony. Számuk 3-4 ezer főt tesz ki, jelentős részük a volt Jugoszláviából és utódállamaiból származik.  Szlovákia Magyarországgal ellentétben nem tranzit ország, míg Németországgal ellentétben nem is célállomás a migránsok számára.

 

A német miniszternek sem tetszenek Fico kijelentései

 

Aydan Özogus német bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős miniszter szerint a szlovák kormány muszlimokkal kapcsolatos kijelentései gyűlöletkeltőek. Megdöbbenését fejezte ki, hogy egy EU tagállam a kölni eseményeket egy vallási közösség elleni gyűlöletkeltésre használja fel.

 

Özogus szerint a Szlovák kormány viselkedésével ki akar bújni az európai felelősség alól. Továbbá azt is kifejtette, hogy a Szlovákiában élő muszlim közösség, főleg a nők és a gyerekek félnek attól, hogy Fico kijelentései miatt támadások célpontjává válhatnak. A DPA hírügynökség közlése szerint Szlovákiában tavaly 169 ember kért menedékjogot, ebből csak 8 járt sikerrel.

 

Rainer Wendt, a német rendőrség szakszervezeti elnöke az Aktuality.sk-nak adott interjújában Fico kijelentéseiről úgy nyilatkozott, „ez pánikteremtésnek néz ki. Én nagymértékben populizmust látok mögötte“.

 

Szlovákiában március 5-én parlamenti választások lesznek, ezért a szlovák ellenzéki pártok képviselői figyelemelterelésnek tartják Fico megnyilvánulásait, kampány előtti hisztériakeltésnek.

 

Aktuality.sk, Teraz.sk, Hnonline.sk, Körkép.sk, MTI

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!