A Szociális Elemzések Ügynöksége (Agentúry sociálnych analýz – ASA) legutóbbi felmérése szerint ha januárban tartanák a parlamenti választásokat, 8 politikai párt jutna a törvényhozásba, köztük az MKP. A magyar párt támogatottsága emelkedett.

 

Az ASA felmérése szerint a választásokat a Smer-SD nyerné 38,2 százalékkal,  második a SIEŤ lenne 12,5 százalékkal. Harmadik legtöbb szavazattal az SNS jutna be a parlamentbe 8,4 százalékkal.

 

A KDH 8 , a MOST-HÍD 6,3 az MKP pedig 5,3 százalékot szerezne. Az OĽaNO – NOVA és az SDKÚ-DS egyaránt 5,1 százalékot kapnának. Nem érné el a parlamenti küszöböt az SaS (3,5 %), az ĽS Naše Slovensko (2,4 %) és a SKOK! sem (1,2%)

 

 hirdetes_810x300  

Az ASA által megkérdezett 1046 válaszadóból 57,5 százalék menne választani, 42,5 százalék pedig biztosan nem, vagy valószínűleg nem venne részt a márciusi voksoláson. Azok közül, akik részt vennének, 15,1 százalék nyilatkozott úgy, hogy még nem döntötte el, kire szavaz.

 

 

Javított az MKP, stagnál a MOST-HÍD

 

Az ASA legutóbb decemberben készített felmérését a pártpreferenciákról. Összehasonlítva az akkori adatokkal láthatjuk, hogy az elmúlt hónap nagy nyertese az SNS, aki 1,9 százalékponttal javított. Az SIEŤ 1,7 százalékponttal, az MKP pedig 0,2 százalékponttal erősödött. Az ASA december után januárban is  a parlamentbe mérte Berényi pártját. Hasonlóan az MVK januári felmérése is, mely 5,1 százalékra mérte az MKP-t.

 

A MOST-HÍD hónapok óta nem tud feljönni 6,3%-ról, a FOCUS, az MVK és az ASA is 7 százalék alá mérte a párt támogatottságát az elmúlt hónapokban.

 

A felmérés érdekessége, hogy a decemberi és a januári adatok szerint is parlamentben lenne az SDKÚ-DS, az SaS pedig kívül rekedne a törvényhozásbólt.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Nyitókép: ujszo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!