Újabb közbeszerzés került lezárásra – ezúttal az Oktatásügyi Minisztérium szerződött 20 millió euró értékben a Digitális Oktatási Tartalmak Központi Adattárának fejlesztésére és frissítésére.

 

Az Oktatásügyi Minisztérium csaknem 20 millió euró értékben fejleszti és frissíti a Digitális Oktatási Tartalmak Központi adattárát. Mivel az oktatási anyagok és a programozási felület nem az oktatási tárca tulajdona, ezért a minisztérium közvetlen tárgyalás útján döntött a nyertes cégről.

 

Az esettel először a Slovensko.digital egyik IT-s közössége foglalkozott, majd felkapta a témát az RTVS is. A versenytárgyalás hiányára az is felhívta a figyelmet, hogy a tanárok sztrájkkészültségét a kormány politikai akciónak minősítette, és nem hajlandó érdemben tárgyalni azok hangadóival. Ezzel szemben 20 milió eurós szerződést kötött egy olyan digitális oktatási tartalom fejlesztéséről, amely széles körben még el sem terjedt.

 

 hirdetes_810x300  

Nem ez az első alkalom, hogy az állam információs technológiai költekezései szemet szúrnak a sajtónak és a közvéleménynek. A kormány 2007-ben közel 1 milliárd eurót költött a mindennapi ügyintézés informatizációjára, de szakemberek szerint a rendszer nem működik, vagy jórészt kihasználatlan.

 

A törvényi feltételeket betartották

 

„A győztes, társult vállalkozások csoportja az egyetlen, aki jogosult az új funkciók és technikai fejlesztések elvégzésére, a digitális oktatási tartalmak technikai és formai fejlesztéseinek leszállítására és a szerződés tárgyát érintő liszenszjogok kibővítésére” – indokolja a minisztérium döntés a közbeszerzési jelentésben. Az eljárás során lényegében betartották a törvényi előírásokat.

 

Az idézett szöveg bonyolult kifejezései alatt a „Tudás világa” (Planéta vedomostí) nevű projekt folytatását kell érteni, amelynek keretében az iskolák digitális oktatási tartalmakhoz juthatnak. A közbeszerzés azért került a figyelem középpontjába, mert a megegyezés és a szerződés nem teszi lehetővé az oktatási tartalom vagy a forráskód megváltoztatását. Azaz minden egyes további fejlesztéssel újra meg kell bízni a nyertes cégeket, akik így monopolhelyzetbe kerülnek. Ez utóbbi azzal jár, hogy teljesen kizárja a versenytárgyalás lehetőségét, mely a beszerzési ár csökkentését jelenthetné.

 

o_digitalne-ucebnice.tasr_pluska_sk
Gyermekeink életének majdnem minden területét lefedi a virtuális világ. Több iskolában már tesztelték az elektronikus tankönyvként működő „Tudás világát”. Fotó: Pluska.sk

 

Bár normális esetben a forráskódba való beavatkozás lehetősége megakadályozná a monopolhelyzet kialakulását és átláthatóvá tenné a versenytárgyalásokat, a szerződés miatt az állam ettől a lehetőségtől elesett. Így nincs mód megbizonyosodni arról, hogy egy közbeszerzési verseny mennyivel csökkentette volna az frissítésre és fejlesztésre szánt kiadásokat.

 

Szlovákiában egyelőre nem létezik olyan törvény, amely előírná az állami intézményeknek, hogy teljes liszenszel és a forráskódhoz való hozzáféréssel vásároljanak digitális eszközöket. A Pénzügyminisztérium erre vonatkozóan csak ajánlást adott ki, ami nem kötelező érvényű.

 

 

Aktualne.atlas.sk, Zive.sk

Nyitókép: Itnews.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!