Hétfőtől Szlovákia számos iskolája részben vagy egészben csatlakozott a Szlovák Tanárok Kezdeményezése által indított sztrájkhoz, amely a tanárok fizetésének két lépcsőben történő béremelését és az iskolák közti felszereltségbeni különbségek megszüntetését követeli a minisztériumtól.

 

A kormány, élén a kormányfővel és az oktatási miniszterrel a hét folyamán következetesen tartották magukat ahhoz, hogy a mostani pedagógus-sztrájk súlyában kicsi, követeléseik nem racionálisak, és a választásokig már nem oldhatnak meg semmit. Egyúttal azt is állítja, hajlandó a párbeszédre – az illetékes szakszervezetekkel.

 

A szakszervezet elnöke pedig Pavel Ondek, akire Dag Daniš neves szlovák hírszerkesztő és kommentátor még január 15-én hívta fel a figyelmet, miszerint a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke öt éve a Smer színeiben indult a helyhatósági választásokon – igaz, nem volt tagja a pártnak.

 

 hirdetes_810x300  
pellegrini-ondek-draxler1_bystricoviny_sk
Peter Pellegrini, Pavel Ondek és Juraj Draxler, fotó: bystricoviny.sk

 

Milyen méreteket öltött a pedagógus-sztrájk a héten?

 

Az Oktatásügyi Minisztérium honlapján, pénteken jelent meg a legfrissebb közlemény az általános pedagógus-sztrájk miatt zárva tartó iskolák számáról, amely a minisztérium elmondása szerint 111-re csökkent. Ezzel szemben a Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése (ISU) szerint a sztrájk miatt zárva tartó vagy korlátozott módon működő iskolák száma eléri a 270-et.

 

Az ISU ma reggeli adatai szerint 734 iskola több mint 10 ezer tanár kapcsolódott be pénteken az sztrájkba. A kormány azon kijelentése, hogy a sztrájk miatt zárva tartó iskolák csupán töredékét teszik ki az összes iskolának, valóban igaz, de ez a sztrájkról hamis képet adhat.

 

A sztrájkban részt vevő több mint 10 ezer tanár ugyanis a Szlovákiában alkalmazásban lévő 89 ezer fős tanársereg 11,3 százalékát teszi ki, a 734 bekapcsolódott oktatási intézmény pedig az összes ide veendő intézmény 12 százalékát. Ezek az értékek a sztrájk megkezdésekor még ennél is magasabbak voltak.

 

A tanári fizetésről is kiderült, nem teljesen annyi, amennyi

 

Juraj Draxler oktatásügyi miniszter szerdán elismerte, hogy a tanárok fizetésének emelése nem mindenkit érintett. „Az igaz, hogy a bérek 22 százalékkal emelkedtek. Másrészt az is igaz, hogy sok iskolában nem láthattak ilyen mértékű emelkedést. Ez azt jelenti, hogy máshol még magasabb emelkedés volt. Ez egy átlag.” – mondta a miniszter. Okként azt jelölte meg, hogy nincs rend az iskolaügyben, nem átlátható, és elveszik a pénz.

 

Draxler szerdán újra elmondta, hogy a tanárok követeléseit nem lehet teljesíteni azonnal. Szerinte a tanárok követeléseit képező 650 millió euró (ebből 400 millió az iskolák felszereltséget érintő különbségeinek felszámolására fordítandó), hatalmas összeg, amelyről nem lehet pár nap alatt dönteni.

 

Nem látni, hol a vége

 

Juraj Draxler a választások után is szeretne oktatásügyi miniszter maradni, fotó: aktuality.sk
Juraj Draxler a választások után is szeretne oktatásügyi miniszter maradni, fotó: aktuality.sk

 

A pedagógus-sztrájk sikeréről vagy kudarcáról még korai beszélni, egyelőr nem tudni, meddig húzódik a kialakult helyzet. Ugyanakkor a minisztérium retorikájában is történtek változások, amelyek már árnyaltabb képet nyújtanak az iskolaügy helyzetéről. Míg korábban a Radičová-kormány idején történt megegyezésekre hivatkoztak a miniszterek, szerdán Draxler már az iskolaügy szükséges reformjáról beszélt. Egyúttal jelezte, hogy a választások után is kész vállalni az oktatási miniszteri posztot.

 

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!