Az Egészségügyi Minisztérium a szlovák fegyveres erők nővéreit rendelte az eperjesi Egyetemi Kórházba, ezzel pótolva a felmondott nővérek után keletkezett munkaerőhiányt – erről tájékoztatta a sajtót Monika Kavecká, a Nővérek és Szülésasszisztensek Szakszervezeti Szövetségének (OZ SaPA) vezetője. Az eperjesi és zsolnai kórházban a legégetőbb jelenleg a nővérhiány.

 

 

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az eperjesi egyetemi kórházban 305 nővér még mindig nem vonta vissza felmondását. A minisztérium ugyanakkor még a héten is elutasította azt a felvetést, hogy veszélybe kerülne a megyei kórházak betegeinek ellátása. A nővérek tiltakozó jellegű tömeges felmondása óta az eperjesi kórháznak 95 új nővért sikerült csupán felvennie.

 

Sajtóértesülések szerint a védelmi minisztérium 39 egészségügyi nővérrel rendelkezik, akik a felmondott nővérek pótlására bevethetők. Ez azonban nem jelent megoldást, hiszen még a minisztérium adatai szerint is legalább 658 nővért kellene pótolni, amire értelemszerűen hiányzik a kapacitás.

 hirdetes_810x300  

 

eperjesi_egyetemi_kŕh§z
Az eperjesi kórház bónuszokat kínál azoknak a jelentkezőknek, akik hajlandóak lennének ott dolgozni, Fotó: fnsppresov.sk

 

Kavecká szerint Szlovákiában 5000 nővér hiányzik a megfelelő szintű ellátás biztosításához, és február 1-jétől több mint egymillió lakos számára kerül veszélybe az egészségügyi ellátás Eperjes, Zsolna és Nagyszombat megyékben. Ekkor jár le ugyanis a felmondásukat tartó nővérek felmondási ideje.

 

Pénteken a nővérek Ficoval tárgyaltak – egyelőre eredmény nélkül

 

„Az OZ SaPA és az SK SaPA (Szlovákiai Nővérek és Szülésasszisztensek Kamarája) kész elfogadni egy kompromisszumos javaslatot, amelyet ma reggel (péntek) mutattak be a miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson. Ellenkező esetben a helyzet gyorsan fog romlani, és még a katonaság sem lesz elegendő az egészségügyi ellátás biztosítására a betegek számára ebben a válsághelyzetben.” – mondta Kavecká.

 

A Kavecká által említett tárgyalásról a az SK SaPA elnöke, Iveta Lazarová úgy nyilatkozott: „A miniszterelnök úr szerint sarokba vagyunk szorítva, ezért vettük rá a találkozóra. Mi azt mondtuk, hogy hétfőtől a betegek lesznek sarokba szorítva. A miniszterelnök úr erre azt mondta, hogy várjuk meg a hétfőt.” A találkozó tehát eredmény nélkül zárult.

Aktuality.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!