Szlovákiában az OECD tagországok közül az egyik legtöbbet költjük a betegek ellátására, a V4-ek közül pedig egyértelműen a legtöbbet. Ennek ellenére ez nem nagyon mutatkozik meg az egészségügy állapotán. Lehet vitázni a nővérek felmondása mögötti indokokról, de tény, hogy ma a szlovák egészségügy messze elmarad az elvárhatótól.

 

Évről évre többet költ az állam az egészségügyre, 2012-ben 3,92 milliárd euró volt a közkiadások erre fordított része, 2015-ben 4,34 milliárd. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adatai szerint a növekvő ráfordítások ellenére csökkent a kórházi ágyak száma, a bennfekvés átlagos hossza és az ezer főre eső egészségügyi felszerelés száma.

 

A csehek is megelőznek

 hirdetes_300x300  

 

A Health Consumer Powerhouse a szlovákiai egészségügyet 35 európai ország között csupán a 24. helyre rangsorolta. Összehasonlításul ugyanebben a felmérésben a cseh egészségügy 13. helyezést ért el.

 

rossz_korhaz_kurir_hu
Forrás: Kurir.hu

 

Érdekes a helyzet, ezért érdemes megemlíteni az elkerülhető halálozások gyakoriságát. Ez azokra az esetekre utal, amikor a beteg halála elkerülhető lett volna hatékonyabb, vagy még időben történő kezeléssel. E tekintetben Szlovákiában 100 000 lakosra 237 ilyen eset jut – az OECD átlaga alig 123!

 

A nővérek tiltakozása sem politikai indíttatású

 

A Körkép korábbi elemzésében már rámutatott, hogy Szlovákia az egy betegre jutó nővérek számát tekintve elmarad az átlagtól, mint ahogy az 1000 lakosra jutó nővérek számát tekintve is. A Health Policy Institute tanulmánya szerint egy nővérre ugyanannyi kórházi ágy jut, mint 10 évvel ezelőtt, miközben ezalatt az idő alatt a nővérek száma 19 százalékkal, a kórházi ágyaké pedig 23 százalékkal csökkent.

 

Ahogy  növekedik a lakosság átlagéletkora – hiszen az idősek függnek leginkább az egészségügyi rendszertől –,  évről évre százmilliókkal nő az egészségügyre szánt összeg. A nővérek tömegesen felmondását és figyelmeztetését, hogy kevesen vannak,  a kormány figyelmen kívül hagyja.

 

A közkiadások jelentős része (cca. 15 százaléka) az egészségügyi szektort érinti. A fenti gyenge eredmények fényében azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a ráfordítások felhasználása nem hatékony. Példaként lehet említeni a CT-botrányt, vagy a napokban kipattant masszőr-botrányt.

 

141064_1200x_sme_sk
Forrás: SME.sk

 

A Gazdasági és Társadalmi Reformok Intézete (INEKO) és a Transparency International Slovakia (TIS) szerint az igazságosabb közbeszerzésekkel és versenyeztetésekkel évente 19 millió eurót lehetne spórolni az egészségügyben.

 

Töbet költünk gyógyszerekre, mint a sokéves átlag, mégis rossz az egészségünk

 

A gyógyszerfogyasztásunknál sincs minden rendben. Az OECD tagországok közül Szlovákiában fogyasztjuk a legtöbb orvosságot,  elsők vagyunk a koleszterin gyógyszerek fogyasztásában is, mégis nálunk a legmagasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti elhalálozások száma.

 

Erre nem ad magyarázatot, hogy minden évben nő az ún. OTC (szabadon forgalmazható, de az egészségügyi biztosító által át nem fizetett) gyógyszerek eladása, amelynél nyilvánvalóan közrejátszik a reklám és a lobbi. Az értékesítések 74 százalékát ugyanis még mindig a térített gyógyszerek teszik ki, így a megbízhatatlan gyógyszerekkel sem magyarázható a fenti paradoxon.

 

További érdekesség, hogy az egészségbiztosítók nyeresége még a szigorúbb törvényi rendelkezések ellenére is jelentős. A Pénzügypolitikai Intézet (IFP) adatai szerint 2009 és 2014 között összesen 581,6 millió eurós nyereségre tettek szert az egészségbiztosítók.

 

peniazelieky_strauch_etrend_sk
Forrás: eTrend.sk

 

Az állam és az Union biztosító a mai napig pereskedik, mert a Fico-kormány megtiltotta az egészségbiztosítóknak, hogy nyereséget érjenek el. A büntetés, amelyet az elsőfokú ítélet szerint Szlovákiának fizetnie kell 22,1 millió euró, a per költségei pedig a Trend gazdasági hetilap szerint már most elérik a 15,6 millió eurót.

 

Az egészségügy már régóta maga előtt tolja a tartozásokat és a problémákat. Leginkább a politikai akarat hiányzik a helyzet orvoslásához, hiszen az ellenzéki pártoknak abban igaza van, hogy szerkezeti megoldások nélkül nem érhető el fenntartható fejlődés. Az is igaz, hogy az egészségügyi rendszer jelenlegi formájában sokaknak jó befektetést jelent, hiszen az utóbbi évek legnagyobb közbeszerzési botrányai épp az egészségügyhöz és az informatizációhoz kapcsolódtak.

 

A Smer hajthatatlansága a nővérekkel és a tanárokkal kapcsolatban többekben felvetette annak lehetőségét, hogy  nem is áll érdekében változtatni a jelenlegi helyzeten.

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!