Robert Fico a Smer hétvégi elnökségi ülésén vázolta a lehetséges koalíciós partnerekkel szembeni elvárásait.

 

A kormányfő kegyeiért megfigyelők szerint leginkább két párt verseng, a Most-Híd és az SNS.

 

Robert Fico lehetséges koalíciós partnerei felé 5 konkrét feltételt fogalmazott meg.

 

 hirdetes_810x300  

A kormányfő szerint az ország fejlődésének elengedhetetlen feltétele a stabil, akcióképes és működő kormányzat. „Minél szélesebb a kormány, annál inkább növekszik a kockázat, hogy instabil lesz, mely káoszhoz és a  széteséshez vezethet“ mondta Fico.

 

Amennyiben Bugár Béla (Most-Híd), vagy Andrej Danko (SNS) március 5-én a Smerrel való közös kormányzás mellett dönt, az alábbi feltételeknek fog kelleni megfelelniük:

 

  1. A migránsválsághoz való hasonló viszonyulás olyan értelemben, hogy az új kormányzat is elutasítja a migránsok befogadását és közösségek letelepítését az ország területén.

  2. Az ország állam-, stratégiai- és gazdasági érdekeinek, valamint természeti kincseinek és erőforrásainak védelme.

  3. Garancia arra vonatkozóan, hogy az elfogadott szociális csomagok érvényben maradnak és folytatódik az egyes társadalmi csoportok életszínvonalának védelme.

  4. Az érdekvédelmi szervezetekkel való szociális párbeszéd fenntartása.

  5. Egyetértés a prioritásokról, melyek szerint az ország 2016 második felében az első soros EU elnöki tisztségéhez viszonyul.

 

Fico megismételte, hogy senkit sem zár ki a választások utáni koalícióból. „Az összes pártnak, mely átlépi az 5 százalékos parlamenti küszöböt, joga van leülni a tárgyalóasztalhoz“ tette hozzá Fico azzal, hogy ő maga leginkább kétpárti kormányt szorgalmaz.

 

Ján Figeľ, a KDH elnöke úgy reagált, jelzésértékű, hogy a kormányfő a feltételej közül kifelejtette a korrupcióellenes küzdelmet, illetve, hogy a koalíciós partner ne legyen az oligarchák kezében.

 

Mint ismert, az MKP egyértelműen elutasította a Smerrel való közös kormányzást. A Most-Híd galántai kampányrendezvényén  Bugár Béla úgy fogalmazott, „ha a jobboldal kudarcot vall, kutyakötelesség a Smerrel kormányozni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!