Az egészségügyi biztosítók diszkriminálják az egynapos sebészeti ellátást biztosító szolgáltatókat – legalábbis ezt állítja az Egynapos Sebészetek Szlovákiai Egyesülete (SAJCH). Szerintük a kórházakkal összehasonlítva ugyanazért a műtétért vagy szolgáltatásért az egészségügyi biztosítók 60-180 százalékkal kevesebbet térítenek meg az egynapos sebészeteknek.

 

„Az egészségügyi biztosítók objektív indoklás nélkül különböző mértékben térítik ugyanazokat az ellátási tevékenységeket, amivel az egynapos sebészeteket hátrányba hozzák a bennfekvéses intézményekkel szemben” – olvasható a SAJCH álláspontjában. Szerintük ez az állapot elfogadhatatlan, és törvényi szabályozást követelnek.

 

A SAJCH képviselői minden évben tárgyalnak az egészségbiztosítókkal, de kérelmüket mindig azzal utasítják el, hogy nincs elég pénz. „Másrészt az egészségbiztosítók a bennfekvéses intézményeknek – akiknek nagyjából fele az egynapos szolgáltatók szerződéses partnere – ugyanazokért a szolgáltatásokért 70 százalékkal nagyobb összeget fizetnek ki, mint az egynapos sebészeteknek” figyelmeztet a SAJCH.

 

 hirdetes_300x300  

A SAJCH most azt követeli az egészségbiztosítóktól, hogy egyenlítsék ki az árakat. Az Általános  Egészségbiztosító esetében az egészségügyi minisztérium az illetékes.

 

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: zilpo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!