A Markíza televíziós csatorna szombati választási vitaműsorában öt párt, név szerint az OĽaNO, SaS, Sme rodina, MKP és az SDKÚ elnökei találkoztak.

 

A beszélgetés a fenti pártok között sok meglepetést nem okozott, annak ellenére, hogy kényes témák is felmerültek, a vita normális mederben folyt. A beszélgetés során viszonylag jól láthatóan körvonalazódtak a törésvonalak, mivel az öt párt közül három szavazóbázisa mutat némi átfedést (SDKÚ-DS, Sme rodina, SaS).

 

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke újra Robert Fico korábbi vádjaira reagálva bemutatta a műsorban azt az adóhivataltól kapott kimutatást, ami igazolja, hogy vállalkozóként 33,35 millió koronát, vagyis több mint egymillió eurót fizetett be adóként. Saját bevallása szerint Fico vádjait bosszúnak fogja fel, amiért a kormányhivatalban szétlküldte a kormányfő asszisztensének, Mária Troškovának félmeztelen fotóit. Matovič jelezte, hogy hajlandó egyezkedni a koalícióról Procházkával is (SIEŤ), ellentéteik ellenére.

 

 hirdetes_810x300  

Richard Sulík, az SaS elnöke szerint olyan feltételeket kell teremteni, hogy az állam ne járuljon hozzá beruházási ösztönzőkkel a Szlovákiába érkező beruházásokhoz. Kiáll azon állítása mellett, hogy nem az SaS felelős a Radičová- kormány széteséséért. Elmondása szerint semmi sem volt annál kiszámíthatóbb, mint hogy az euroval ellen szavaznak, ahogy azt korábban jelezték is.

 

Boris Kollár, a Sme rodina nevű párt elnöke kiemelte pártja programjából a 16—tól 50 százalékig terjedő adókulcsok befezetését, a családoknak nyújtandó adókedvezményeket. A kormányzásban nem szeretne részt venni, de jobboldali kormánykoalíciót preferálna.

 

bjIZ.predvolebna_debata_na_markize_tvnoviny_sk
Forrás: TVnoviny.sk

 

Berényi József az MKP elnöke a legfontosabb feladatok között említette a korrupció és a klientelizmus elleni harcot, a szociálisan hátrányos helyzetben lévők védelmét és a magyar kisebbség asszimilációjának megakadályozását. Berényi felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatiság nem autonómia.

 

Kiemelte, hogy a Most-Híd által programba foglalt önkormányzatiság és az MKP céljai között alapvető különbség, hogy pártja a Szlovákia közigazgatási rendszerének természetes régiók alapján történő felosztását nem csak gazdasági és szociális szempontok alapján képzeli hanem, hanem nyelvi szempontok alapján is.  Berényi a műsorvezetők kérdésére újra egyértelműen kijelentette, hogy nem lépne koalícióra a Smerrel.

 

Matovič Berônyi szavaira reagálva elmondta, pozitív jelként értékeli azt, hogy az MKP kivette programjából az autonómiát, hogy levette választási listájáról azt az embert, aki az autonómiával provokálta a közvéleményt, és hogy a népszámlálási adatokhoz kötné a kultúra finanszírozását. Ezek pozitív jelek az MKP oldaláról, amelyek a tárgyalások lehetőségét jelzik az ellenzéki pártok számára – mondta Matovič. Elmondása szerint ő partnerként tekint az MKP-ra a koalíciós tárgalásoknál.

 

Pavol Frešo, az SDKÚ elnöke 19 százalékos egyenadót preferálna, és a második nyugdíjpillérbe 9 százalékos elvezetést foganatosítana. Ugyanakkor szemére vetett Richard Sulíknak, hogy szétverte a Radičová-kormányt, és hogy nyilvánosságra hozta az SMS-beszélgetéseket, amelyek közte és Iveta Radičová közt zajlottak a kormányválsággal kapcsolatban a volt miniszterelnökasszony eengedélye nélkül.

 

Tvnoviny.sk, DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!